Găzduit de un generos spaţiu de 800 de metri pătraţi, centrul de experimente de la Facultatea de Hidrotehnică a fost inaugurat chiar de rectorii universităţilor timişorene care, cu jumătate de an înainte, începuseră o colaborare pentru ca Timişoara să aibă un loc în care vizitatorii se pot pune la curent cu misterele ştiinţei şi ale naturii, Universitatea de Vest şi Politehnica.
„Am dorit în primul rând să atingem o coardă sensibilă şi să dezvoltăm interesul pentru ştiinţă al elevilor, prea puţin interesaţi astăzi de ştiinţele exacte. Liceeni, chiar şi copii mai mici pot veni de-acum aici şi, sub îndrumarea studenţilor de la Facultatea de Fizică, pot asista sau efectua ei înşişi experimente din domeniul mecanicii, al fizicii moleculare şi termodinamicii, al electricităţii sau opticii”, a făcut o prezentare sumără a Experimentarium-ului Nicolae Robu, rectorul Universităţii „Politehnica”.
Ambiţiile organizatorilor merg însă şi mai departe, ei dorind să includă hala de pe malul Begăi printre obiectivele turistice ale Timişoarei. Ce-i drept, interesul probabil nu va lipsi, căci cei care vor face o vizită la Experimentarium vor putea face, printre altele, scurte plimbări pe pernă de aer, se vor pune la curent cu imponderabilitatea sau vor putea încerca efectul optocinetic din Tunelul mişcării relative, ca într-un adevărat parc de distracţii al ştiinţei şi tehnicii. “Sunt foarte mândru de el şi de faptul că iniţiativa de a avea aşa ceva aici îmi aparţine”, spune despre acesta din urmă Nicolae Robu, care recunoaşte că ideea i-a fost sugerată de o instalaţie asemănătoare, văzută într-un concediu la Mallorca.
Dealtfel, Robu nu s-a dat în lături să încerce personal câteva experimente, la fel ca şi omologul său de la Universitatea de Vest, Ioan Talpoş, cei doi rectori concurând, spre deliciul asistenţei, într-o cursă ciclistă ad-hoc, aplicaţie a unui fenomen de electricitate.
Primul Experimentarium din Romania se deschide la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!