La Universitatea de Vest din Timișoara a avut loc joi, 16 mai, vizita de studiu a experților internaționali și naționali din cadrul proiectului “Politici publice fundamentate ȋn ȋnvățămȃntul superior: o premisă necesară pentru dezvoltarea Romȃniei”, implementat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Ȋnvățămȃntului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și dezvoltat ȋn colaborare cu International Association of Universities (IAU). Universitatea de Vest din Timișoara este studiu de caz și model de bune practici în acest proiect în ceea ce privește dimensiunea de internaționalizare a instituțiilor de ȋnvățămȃnt superior.
Astfel, UVT contribuie la ȋmbunătățirea calității ȋnvățămȃntului superior din Romȃnia, proiectul avȃnd ca obiectiv general realizarea unei analize consistente a acestuia și formularea de recomandări ȋn ceea ce privește creșterea capacității instituționale de reformă a administrației publice pentru modernizarea și eficientizarea ȋnvățămȃntului superior.
Vizita de studiu la UVT a inclus întâlniri și discuții de grup ale echipei de experți cu prorectori, decani, prodecani, personalul Departamentului de Relații Internaționale, coordonatori departamentali Erasmus, cadre didactice, lectori străini, cercetători și studenți, precum și membri ai departamentelor de suport din cadrul universității. Tema principală a discuțiilor a constituit-o internaționalizarea UVT și potențialele linii de dezvoltare a universității ȋn general și a facultăților ȋn special, ȋn contextul actual al globalizării și internaționalizării ȋnvățămȃntului superior și cercetării. Printre persoanele prezente la Timișoara s-a numărat Directorul General al UEFISCDI, domnul Adrian Curaj, care este și directorul proiectului.
Ȋntȃlnirile organizate pe parcursul zilei au fost completate cu vizite multiple ȋn campusul UVT. Pentru a adăuga o dimensiune interactivă vizitei de cunoaștere și evaluare a potențialului de internaționalizare a Universității, echipa de experți a fost invitată să participe la ceremonia de deschidere a conferinței internaționale British and American Studies, organizată de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie și a luat prânzul cu reprezentanții studenților din UVT la restaurantul studențesc de la Facultatea de Drept și Științe Administrative.
Ca parte a vizitei organizate ȋn campusul UVT, experților le-a fost prezentat supercomputerul IBM Blue Gene/P, cel mai performant supercalculator de acest gen din sud-estul Europei și care este găzduit de Facultatea de Matematică și Informatică. De asemenea, aceștia au vizitat și Facultatea de Muzică, unde au participat la un master class susținut de chitaristul american Tom Wolfe, profesor invitat ȋn cadrul Săptămȃnii de Jazz de la UVT. Ziua s-a încheiat cu vizitarea expoziției de design vestimentar Vestimenta, a studenților de la Facultatea de Arte și Design premiați la competiții internaționale pentru creațiile lor, care a avut loc la galeria Primăriei Municipiului Timișoara, precum și a expoziției Conexiuni, realizată de către absolvenți din Szeged ai școlii doctorale de la Facultatea de Arte și Design ȋn contextul cooperării dintre Universitatea din Szeged și Universitatea din Timișoara.
Ȋn cadrul aceluiași proiect, UVT găzduiește astăzi, 17 mai, două « mutual learning workshops ». Primul dintre acestea vizează dimensiunea de internaționalizare a instituțiilor de ȋnvățămȃnt superior, iar cel de-al doilea are ca temă echitatea și coeziunea socială ȋn aceste instituții.
Citiți principiile noastre de moderare aici!