Pe vremea fostului primar Nicolae Robu, în primăvara anului 2019, municipalitatea reușea sa încheie un acord cadru pentru serviciile de dezinsecție, dezinfecție și deratizare (DDD), după cinci ani și jumătate în care în Timișoara aceste acțiuni nu au fost făcute ca la carte.
Astfel, firma Coral Impex SRL din Ploiești a primit 18,4 milioane de lei, cu TVA, pe patru ani, pentru a asigura serviciile de DDD. Când s-a apucat de aceste lucrări, directorul Coral Impex spunea că sunt probleme cu șobolanii în toate cartierele orașului, în special în zonele cu garaje, lângă ghenele de gunoi și în zonele cu blocuri înghesuite. În plus, existau adevărate focare de larve de țânțari. Mai multe detalii, AICI.
Ulterior, municipalitatea a încheiat patru contracte subsecvente, câte unul în fiecare an. Ultimul contract subsecvent, semnat în 10 mai 2022, expiră în curând, astfel că aleșii locali vor dezbate și vota în ședința de marți, 9 mai 2023, un proiect de hotărâre pentru delegarea serviciului de salubrizare – pentru activitățile de deratizare, dezinsecție și dezinfecție – prin contract de achiziție publică, durata contractului urmând să fie de patru ani.
Vor fi făcute tratamente de dezinsecție, dezinfecție și deratizare astfel:
- la Sediul Primăriei Timișoara și punctele de lucru prevăzute în această anexă
- în parcuri, scuaruri, spații verzi, Pădurea Verde, în zona perdelelor forestiere
- la locurile de joacă din Timișoara
- în zona canalului Bega, pe bălțile, lacurile și ștrandurile ce aparțin municipiului
- pe aliniamentele stradale
- în locurile în care există focare declarate care pun în pericol sănătatea oamenilor
Potrivit caietului de sarcini, dezinsecția terestră (în exterior) se va facem minim o dată pe lună sau ori de câte ori este nevoie pentru stingerea unui focar. Dezinsecția în spațiile din interior se va face de cel puțin două ori pe an sau ori de câte ori este nevoie pentru stingerea unui focar la sediul primăriei și la punctele de lucru ori în alte imobile dobândite de municipalitate.
În ceea ce privește dezinsecția aeriană, aceasta se va face de minim două ori pe an, numai în condiții meteo favorabile, pe o suprafață de 13.372,61 ha, în cinci zile.
Dezinfecția, care implică operațiuni de prevenire și combatere a bolilor infecțioase și parazitare la om și animale prin distrugerea germenilor patogeni, se va face și ea de cel puțin două ori pe an sau de oricâte ori este necesar pentru stingerea unui focar.
Deratizare se va face de minim trei ori pe an, pe o suprafață de 9.591,72 mii mp, în maxim zece zile de la comanda autorității contractante.
Populația va fi anunțată cu cel puțin șapte zile înainte demarării oricărei campanii de dezinfecție, dezinsecție sau deratizare. Firma care se va ocupa de aceste servicii va menționa clar perioada efectuării tratamentelor, substanțele utilizate și gradul de toxicitate a acestora, precum și măsurile de protecție ce trebuie luate (în special pentru siguranța copiilor, bătrânilor, persoanelor bolnave, animalelor de companie, albinelor etc.).
Gestiunea acestor servicii poate fi directă sau delegată. Conform proiectului de hotărâre pentru „aprobarea Studiului de Oportunitate, Caietului de Sarcini, Acordului Cadru și Contractului Subsecvent privind gestiunea delegată a «Serviciului de Salubrizare pentru activitatea de deratizare, dezinsecție și dezinfecție pe raza Municipiului Timișoara»”, varianta gestiunii directe implică cheltuieli considerabile, în timp ce gestiunea delegată este mult mai avantajoasă.
„Gestiunea delegată […] nu necesită investiții majore în baza tehnico-materială, operatorul vine cu personal calificat, experiență în efectuarea unei astfel de activități preluând astfel și majoritatea riscurilor. În desfășurarea activităților de deratizare, dezinsecție, dezinfecție, operatorul va respecta Regulamentul de salubrizare aprobat prin HCL454/21.11.2017”, se arată în proiectu de HCL.
DDD între 2019 și 2022
În primul an de la câștigarea licitației, în 2019, Coral Impex a efectuat patru deratizări pe domeniul public, opt dezinsecții de la sol și patru aeriene.
În 2020, au fost tot patru campanii de deratizare, însă mult mai multe de dezinsecție: 19 de la sol și patru aeriene, în total 23.
În 2021 au urmat trei tratamente de deratizare pe domeniul public, 15 tratamente de dezinsecție de la sol și tot patru aeriene.
În 2022, au fost făcute trei tratamente de deratizare, 22 de dezinsecție terestră și cinci tratamente de dezinsecție aeriană.
Trimite articolul
XOricum nu se vedea nici un rezultat
Poate firma care va prelua aceste servicii nu va stropii cu apa de ploaie!!
-
cum e sa fii asa analfabet?