La bocul de nefamilişti care are 100 de apartamente şi care este situat vizavi de Secţia 2 Poliţie din Timişoara s-au deplasat imediat mai multe echipaje de pompieri, poliţişti şi jandarmi care au evacuat toate persoanele care locuiau în imobilul afectat de explozie. Printre dărâmături, ei au găsit şi două persoane în stare gravă, cu arsuri pe corp, un bărbat de 51 de ani şi o femeie de 28 de ani, care se aflau chiar în apartamentul 68, cel în care s-a produs explozia. În apartamentul vecin, echipele de intervenţie au mai găsit alte trei persoane, o femeie, un bărbat şi o fetiţă, care se aflau sub dărâmături. Din fericire, nimeni nu a murit în urma exploziei, însă imobilul arată ca după un bombardament. Aproape toate geamurile au fost sparte de suflul exploziei, o uşă aterizând în curtea unei case aflate vizavi de imobil. De asemenea, patru maşini au fost distruse după ce pe ele au căzut diferite resturi. Pompierii susţin că intervenţia a fost cu atât mai dificilă deoarece a fost afectată şi structura de rezistenţă a imobilului.
Pompierii care au intervenit la faţa locului susţin că, din primele cercetări, explozia se pare că s-a produs din cauza unei acumulări de gaze provenite de la o butelie. Acestea s-au aprins în momentul în care una dintre persoanele care se afla în apartament a aprins lumina sau un chibrit.
Pentru că blocul este racorsdat şi la reţeaua de gaz, la faţa locului au ajuns şi echipe ale E.On Gaz care au debranşat imobilul pentru ca să nu se producă o nouă explozie.
Ceilalţi locatari din imobil, deşi au scăpat teferi, sunt disperaţi şi nu ştiu unde vor locui de acum înainte.
Pompierii au scos din imobil şi butelia care a provocat dezastrul. Unul dintre aceştia a arătat că butelie era îngheţată, ceea ce inseamna că au fost scăpări de gaze care s-au acumulat în încăpere. “I-am scos de sub darâmături pe proprietar şi pe concubina lui. Pe lângă că era ameţit era într-o avansată stare de ebrietate. Au chefuit până dimineaţă şi ne-au aruncat blocul în aer”, spun locatarii care au intervenit primii la locul exploziei. Specialişti de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă verifică structura de rezistenţă a clădirii. Membrii celor 100 de familii afectate de explozie aşteaptă în faţa blocului pentru ca specialiştii să le permită accesul în imobil pentru a recupera măcar o parte din bunuri.
În total au fost distruse 20 de apartamente din imobil.
UPDATE: Locatarii afectaţi de explozie vor fi cazaţi la internat
La faţa locului a sosit primarul Gheorghe Ciuhandu, care le-a promis oamenilor aflaţi în stradă că le va găsi un adăpost temporar, până când specialiştii Inspectoratului de Stat în Construcţii vor stabili cât de grav a fost afectată structura de rezistenţă a imobilului.
“Am vorbit cu cei de la Inspectoratul de Stat pentru Contrucţii care analizează împreună cu specialiştii ISU cât de grav a fost afectată structura de rezistenţă a imobilului. Ei mi-au arătat că pe lângă etajul trei unde s-a produs deflagraţia sunt afectate şi etajele doi şi patru. Până când vom avea un rezultat clar vă vom găsi un loc de cazare, cel mai probabil la internatul unui liceu”,a spus Ciuhandu.
El a afirmat că, în total, în imobil locuiesc oficial 126 de persoane, care vor primi sprijinul primăriei. Acestea vor fi ajutate de agenţii Poliţiei Comunitare Timişoara să îşi strângă câteva lucruri şi vor fi cazate la internatul unui liceu din Timişoara, până când specialiştii vor stabili dacă pot să se întoarcă la casele lor.
Pe de altă parte, cele două persoane, un bărbat de 51 de ani şi iubita lui de 28 de ani, care locuiau în apartamentul în care s-a produs explozia au fost internate la Casa Austria cu arsuri de gradele unu şi doi. Într-o stare mai gravă se află bărbatul, care a suferit arsuri de gradul unu şi doi pe 40 la sută din suprafaţa corpului. Iubita lui se află într-o stare ceva mai bună, având arsuri la mâini şi pe gamba stângă.
UPDATE: Majoritatea locatarilor erau chiriaşi, nu toţi aşteaptă cazare de la autorităţi
Primăria Timişoara a luat legătura cu reprezentanţii ADP şi cei ai Constructim, pentru realizarea unor lucrări provizorii de sprijinire a structurii blocului. Oficialii municipalităţii au discutat cu conducerea Inspectoratului Şcolar Timiş, iar o parte dintre cei rămaşi fără locuinţe în urma exploziei vor fi cazaţi la cămine şcolare, probabil în cele de la liceele Henri Coandă, CFR şi Electrotimiş. „Din cele 126 de persoane care locuiau în imobil, majoritatea sunt chiriaşi. Tot blocul a fost evacuat. Am luat legătura cu doamna Eftimie (n.r. – Mariana Eftimie, inspector general şcolar), care ne-a pus la dispoziţie mai mult de 126 de locuri de cazare, dar, din discuţiile cu administratorul, este nevoie doar de 20 de locuri, ceilalţi se vor muta probabil în chirie în altă parte. Poliţiştii comunitari vor asigura paza imobilului, pentru a se preveni furturile sau alte evenimente neplăcute”, a precizat viceprimarul Sorin Grindeanu.
Reprezentanţii primăriei au mai arătat că Inspectoratul de Stat în Construcţii trebuie să comande o expertiză tehnică, pentru a vedea cât de tare a fost afectată structura de rezistenţă a blocului, iar apoi se va realiza un proiect de consolidare, urmând să fie solicitaţi bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru aceste lucrări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!