Luna aceasta, la Muzeul Național al Banatului sunt prezentate fotografii cu femei în vestimentație de epocă, databile între sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, care au fost donate Secției de Istorie a Muzeului Național al Banatului în februarie 1985 de către Izsák László, cu doar un an înainte de decesul său. Acestea au fost realizate în unele din cele mai importante ateliere fotografice bănățene ale timpului precum: Kossak József, Naschitz László, Honisch L. István, J. Jéróme sau Ravasz Imre. Vestimentația femeilor înfățișate în aceste fotografii prezintă elemente caracteristice La Belle Époque, perioadă din istoria Europei care a adus un echilibru în ceea ce înseamnă statutul femeii în raport cu cel al bărbatului.
Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, unele femei din Franța și din Imperiul Austro – Ungar se ocupau de activități filantropice, educative și social-caritative considerate extensii ale domeniilor tradiționale feminine. Autoritatea și cunoștințele specializate dobândite au dat curs noilor ocupații la care femeile au început a avea din ce în ce mai mult acces: profesoare, asistente medicale, sau asistente sociale, vocații considerate mai degrabă feminine, ca urmare a faptului că derivau din experiența dobândită în domenii ale vieții care le erau străine bărbaților. Banatul și Transilvania, provincii care în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX făceau parte din Imperiul Austro – Ungar, au fost influențate de transformările culturale de pe scena europeană, inclusiv în ceea ce privește rolul femeii în societate.
În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX, deși societatea plasa femeia ca fiind inferioară bărbatului, femeile au început să devină independente financiar și social și s-au detașat de maternitate și gospodărie.
Muzeograful Teodora Moț va oferi referințe despre exponatul lunii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!