Artiștii de la Baraka au primit un spațiu în cadrul muzeului pentru a-și expune lucrările. Instalația lor a pornit, însă, un adevărat scandal, început pe rețelele de socializare. S-a ajuns să se ceară chiar și demontarea expoziției.
Conform înțelegerii dintre organizatori și artiștii de la Baraka, băieții ar fi trebuit să-și monteze instalația într-un spațiu ferit de părinții care își plimbă copiii pe aleile Muzeului Satului Bănățean. Lucrările lor ar fi trebuit marcate cu afișe care să interzică accesul persoanelor sub 18 ani, dar nu se știe ce s-a întâmplat. Odată ce s-au deschis porțile festivalului, oamenii au dat buzna la muzeu și au postat pe Facebook fotografii cu ce se întâmplă acolo. Mai mulți au văzut instalația celor de la Baraka și s-au revoltat că nu era acoperită.
„Era de așteptat ce s-a întâmplat. Noi, ca Baraka, am mai trecut prin treaba asta și anul trecut cu sicriul de la ANAF, care a rezistat două zile, acum a rezistat două ore expoziția. Urmează să vedem ce este de făcut, dacă trebuie totul strâns, am strâns o parte din instalație. Instalația era dintr-o platformă acoperită cu «dildo-uri», plantate ca niște ciupercuțe, era cumva simulat contextul de cimitir, în care central domina un personaj cu o mască de gaze, un hibrid ca la Baraka. Lucrurile erau foarte profunde, de fapt, era vorba de sexualitatea care ne înconjoară. Oriunde ne orientăm privirea suntem sufocați sexual, lumea încearcă să descopere tot mai mult tot felul de părți ale corpului”, a declarat Mihai Toth, unul dintre artiștii Baraka.
După pornirea scandalului, artiștii ar fi acoperit instalația, însă spun că „problema a fost că publicul era foarte numeros și, din păcate, curiozitatea i-a îndemnat să tragă jos cum am reușit noi să acoperim”.
„Au dat jos și ne-a fost greu să menținem toată instalația cenzurată. Instalația a fost devorată de mulțime, a fost peste putința noastră, urmează să vedem dacă rămânem sau nu. În principiu a fost un afiș, dar cineva l-a dat jos. Noi eram în spate și încă mai lucram la lumini, nu am văzut exact ce s-a întâmplat, eu știu că s-a pus”, a mai declarat artistul Mihai Toth.
Adrian Negoiță, consilier al președintelui Consiliului Județean Timiș a declarat despre incident: „Eu am cerut celor de la Revolution, pentru că acel spațiu a fost de comun acord la dispoziția lor pentru festival. Nu am absolut nimic cu artiștii contemporani, dar nu mi s-a părut potrivit ca într-un cadru în care sunt foarte mulți copii să ne trezim că vin și privesc penisuri. Noi am dat o anumită sumă de bani să aducă spectacol artistic, formații, ș.a.m.d. Am primit foarte multe sesizări de la părinți”.
Baraka este un grup de artiști vizuali masteranzi ai Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Cei patru artiști sunt Paul Feier, Adrian Popa, David Iancu și Mihai Toth. Grupul a participat la expoziții și evenimente culturale locale și internaționale, rezidențe și tabere artistice în străinătate (Ungaria, Serbia, Argentina), și au dobândit, deja, premii importante din partea Uniunii Artiștilor Plastici.
Festivalul Revolution își închide porțile duminică dimineață.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2052261″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!