Sa facem o succintă prezentare a lor:
Pietre preţioase: minerale foarte dure, rare şi “stralucitoare” – diamant, safir, rubin, smarald.
Pietre semipreţioase: mineralele cu duritatea mai mare – acvamarin, ametist, citrin, cristal de stâncă, cuarţ fumuriu, cuarţ roz, calcedonie (carneol, crizopraz), opal, granat, turmalină, alexandrit, cordierit, spineli, turcoază, zircon, crisoberil, jad, topaz, lapis lazuli, malachit, serpentinit, rodocrozit, ş.a.
Pietre fine: mineralele cu duritatea mai mică – aragonit, calcit, apatit, serpentină, steatit, amazonit, piatra lunii, piatra soarelui, malachit, ş.a.
Acestora li se adaugă cu succes substanţele organice: perlele, coralul, sideful, chihlimbarul, lemn silicifiat ş.a.. Pentru colectionari trebuie să mai amintim fosilele – amoniţi, dinţi de rechin, etc si nu in ultimul rând meteoriţi.
„Pietrele” provin din toate colţurile lumii: geode şi cuarţ din Brazilia, cuarţ roz din Madagascar, jad din China sau Canada, turcoaz din America de Nord, agate din Mexic, lapis lazuli din Afganistan, lemn opalizat şi opal din Australia, malachit din Congo, azurit din Maroc, sidef din Noua Zeelandă, chihlimbar din Marea Baltică. Lemn silicifiat de pe teritoriul României, calcedonie, jasp, agat, lizardit din zona Brad, chihlimbar de Buzău.
Bijuteriile sunt „autohtone” fiind realizate in ateliere din Romania.
Fiecare piatră are povestea ei, pe care nu o putem ignora: începând cu provenienţa, denumirea, condiţiile în care s-a format şi pînă la felul cum a fost prelucrată pentru a ajunge o bijuterie. Oricum, pietrele “vorbesc”, transmiţînd mesajele prin formă si proprietăţi. Există numeroase legături cu domenii speciale cum ar fi astrologia sau litoterapia.
Colecţiile de minerale si fosile sunt rare, iar magazine cu o gamă atât de diversificată în acest profil aproape nu există. În Expoziţia Mineralia vizitatorii pot vedea acum minerale despre care doar au citit, le pot atinge, se pot informa.
Fiind o expoziţie cu vânzare, trebuie amintit şi acest aspect, întreaga gamă de preţuri fiind disponibilă. Pentru cristale, începînd cu mici eşantioane de 2-3 lei pînă la piese “grele” – la propriu şi la figurat – adică piese de colecţie de sute sau chiar mii de lei. Pentru bijuterii, inele, cercei sau brăţări de la 5 la 50 de lei pînă la coliere sau seturi complete de la o sută la cîteva sute de lei. Oricine va putea găsi ceva interesant de cumpărat.
Evenimentul se desfasoara in peroada 14 – 16 octombrie 2011, la Atelierul de Urbanism, str. Alba Iulia, nr. 2, langa cladirea Operei din Timisoara.
Proramul din acest week-end este: vineri şi sâmbătă între orele 9,00 – 19,00, iar duminică între orele 9,00 – 18.30. Intrarea gratuită. Vă aşteptăm!
Organizatori: Sectia de Stiintele Naturii, Muzeul Banatului
Grupul Mineralia, reprezentant Andrei Gorduza
Citiți principiile noastre de moderare aici!