Expoziția „SYMBIOSIS. Dan Voinea meeting the masters” este amplasată în sălile care fac legătura între colecția Corneliu Baba și cea a modernilor români și va fi deschisă în perioada 21 iulie – 31 octombrie. Pe lângă lucrările recente din solo show – o parte din ele fiind extensie a expozițiilor începutului de an din Paris și New York, conține și o selecție din perioada atelierului din Berlin, care va substitui timp de peste trei luni câteva dintre pânzele lui Corneliu Baba și o parte dintre cele ale modernilor Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian etc.
„Este un proiect fără precedent în muzeele noastre, care pune în dialog arta contemporană cu cea modernă și chestionează granițele fluide dintre ele. Expoziția aduce în spațiul muzeal lucrări care invocă mutațiile produse în conștiința și natura umană în ultimele decenii. Proiectul are ca scop implicit o dinamică de tranzit între concepții, realități, convenții estetice, dimensiuni ale reprezentării”, transmit reprezentanții Muzeul Național de Artă din Timișoara.
Titlul „SYMBIOSIS. Dan Voinea meeting the masters” este o aluzie la ideea de conviețuire și de schimb avantajos de informații, suflu, energii. Tema ce caracterizează picturile cele mai recente ale lui Dan Voinea este legată de infinitele posibilități dinamice ale expresivității umane. Pictura artistului fiind considerată atemporală, gravă, liberă și experimentală.
„Tema ce caracterizează picturile cele mai recente ale lui Dan Voinea este legată de infinitele posibilități dinamice ale expresivității umane. Chipuri reale și posibile, animale totemice, fațete anticlasice ale portretului capătă contur într-o atmosferă onirică, în care fundalul simplu și intens conține date selective ale unui spațiu cu potențial de peisaj. Autorul păstrează și perpetuează în toate seriile picturale misterul ce caracterizează gustul pentru ceva ce nu este încă desăvârșit, nici creat, dar este pe cale să se contureze. Potențialitatea formei este căutată fie prin suprapuneri palimpsestice de expresii, fie prin tușe impulsive, ca directe descărcări de energie vitală. Această deschidere generoasă către capacitatea modelatoare a ființei creează conexiuni și proiecții posibile, în care scenariul auto-restaurării sau cel al auto-distrugerii devin fațete ale realității iminente. Tușele largi, culorile saturate, detaliile bine gândite și amplasate strategic, creează spații și interspații secvențiale, ca episoade onirice ale unei realități narative care este pe cale să se contureze. Interesul lui Voinea pentru procesualitate este conținut în caracterul dinamic al imaginilor create, în care întâlnim o pluriperspectivare de ordin conceptual și fizic. Pictura lui Dan Voinea este atemporală, gravă, liberă și experimentală”, notează Andreea Foanene, curatoarea expoziției.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 21 iulie, la ora 18, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara.
În ultimii zece ani, artistul a expus exclusiv în afara țării. Este reprezentat de Slag Gallery NY și Galerie RX Paris. Are lucrări în colecții publice și private în România, SUA, Germania, Franța, Elveția, Olanda, Austria, Spania, Singapore.
editor Dan Oancia
Citiți principiile noastre de moderare aici!