Rodul unei bogăţii trecute, Europa actuală este rezultatul evoluţiilor contrastate. Percepţia unei identităţi comune popoarelor şi naţiunilor europene, regăsită la unii gânditori şi oameni politici încă din Antichitate, a avut nevoie de timp să se impună. Caricatura, care se dezvoltă începând cu Revoluţia franceză, ne permite să măsurăm evoluţia acestei percepţii. Sensibilizând publicul larg, desenul satiric dezvăluie de fapt starea opiniilor şi sentimentelor colective. Mai ales în secolul IX şi la începutul secolului XX, caricatura cunoaşte vârsta sa de aur.
Expoziţia deschisă la Centrul Cultural Francez prezintă, prin caricaturile inspirate din douăzeci de ţări ale Europei, etapele care au permis statelor europene să construiască o pace durabilă între ele. De la Revoluţia franceză şi până în zilele noastre, Europa a fost marcată de numeroase războaie, crize, tensiuni şi de perioade instabile de pace. În secolul IX mişcările de eliberare naţională luptă contra tradiţiilor monarhice şi hegemoniilor teritoriale. Rivalităţile între naţiuni conduc la Primul Război Mondial. Pacea care rezultă de aici este fragilă şi efervescenţa pe care ea o suscită provoacă Al Doilea Război Mondial. De la sfârşitul acestui conflict planetar şi mai ales de la Declaraţia din 9 mai 1950 al lui Robert Schuman, Europa a intrat într-o nouă eră, aceea a păcii.
Aşadar, desenele din cadrul expoziţiei ne vor ajuta să înţelegem nu mai puţin de trei secole de istorie ilustrate în desene de presă. Vernisajul va avea loc joi, 17 septembrie, de la ora 18, iar lucrările pot fi vizitate până pe 9 octombrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!