Cea mai mare parte a expoziției este dedicată procesului de instaurare a administrației românești în spațiul bănățean revenit României după Conferința de Pace de la Paris, fiind prezentate fotografii și documente, multe dintre ele inedite.
Expoziția va avea loc din 1 până în 3 decembrie, la Secția Arte Plastice a Bibliotecii Județene Timiș, de la Bastionul Maria Theresia, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
„Expoziția surprinde, în imagini sugestive, evenimentele care s-au derulat în spațiul bănățean începând cu sfârșitul primei mari conflagrații mondiale: intrarea în disoluție a structurilor militare și administrative ale monarhiei dualiste; constituirea și activitatea consiliilor și gărzilor naționale; constituirea Sfatului Poporului; prezența militară sârbă și franceză; disputa româno-sârbă pentru apartenența zonei în cadrul Conferinței de Pace de la Paris; contribuția românilor bănățeni la organizarea și desfășurarea Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia. Cea mai mare parte a expoziției este dedicată procesului de instaurare a administrației românești în spațiul bănățean revenit României după Conferința de Pace de la Paris, fiind prezentate fotografii și documente, multe dintre ele inedite, din colecțiile muzeale și arhivistice menționate mai sus. De asemenea, expoziția oferă informații interesante despre reformele guvernului român în anii imediat următori constituirii statului național unitar: legiferarea votului universal, reforma agrară din 1921 și adoptarea Constituției din 1923”, transmit organizatorii.
Evenimentul este realizat de Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Mitropolia Banatului, Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului, Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale, Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale și Serviciul Județean Mehedinți al Arhivelor Naționale.
Trimite articolul
XO mare rușine!
Intrarea armatei române în Timișoara este un act de mare prostie. El continuă și azi.
Ce a fost in 1919, a fost. Nu mai dezgropati mortii.
Acuma este Timisoara in Romania si cred ca ar merita mai multa atentie de la Bucuresti. Ca ne polace, sau ca nu ne place, Timisoara merita mai mult decat primeste acuma,
Puneti baltagul sub covor si vedeti ce este de facut prin oras, ca sunteti corigenti la lucrul bine fact!
ziua in care a intrat armata romana in Timisoara e zi de doliu pentru Banat
mitropolia ce a fost nu mai este !
Corect
Ar fi util sa puneti si o harta mica cu indicarea pe ea a locului evenimentului, cu adresa, cu statii de transport in comun si parcari din apropiere.
-asta asa, in general, cam la toate stirile cu evenimente in zona.
dupa cum se vede in poza, pe vremuri aveau voie oamenii sa intre calare pe cai in piata unirii. in ziua de azi nu au voie nici pe bicicleta.
… si asa a inceput degradarea Banatului!
Ma uit la aceasta imagine si imi doresc din tot sufletul sa calatoresc acolo in momentul in care s-a realizat poza, alaturi de oamenii calare pe cai si de cei care stau aliniati de-a lungul cladirilor istorice, formand prin disciplina de care dau dovada, niste randuri perfect drepte si sa incerc sa-i conving pe acei oameni sa transmita mai departe din generatie in generatie mesajul ca in 2012 va exista un candidat la primarie pe numele Nicolae Robu si ca acesta, cu orice pret, nu trebuie sa fie votat.