Festivalul crescătorilor de oi din Timiş, sau, denumit mai popular, Festivalul oierilor, a fost organizat de Asociaţia Judeţeană de Ovine şi Caprine Ovis Banatim Timiş. Expoziţia de ovine, care s-a ţinut la Muzeul Satului, a avut priză la public, fiind admirată mai ales de copii, care au plecat cu greu de la ţarcurile animalelelor şi nu fără să încerce să mângâie mieluţii şi iezii sau să le dea de mâncare, dar şi de crescători, care au venit să vadă rasele prezentate.
Au fost expuse exemplare de ovine din diferite rase – Ţurcană, Ţigaie, Merinos Transilvănean, Germană cu capul negru, Hampshire Down, Sardă, Bluefaced Leicester etc. – aduse de crescători din mai multe localităţi din Timiş, dar şi din Arad şi Bihor. N-au lipsit nici produsele tradiţionale de stână, vizitatorii înghesuindu-se la brânzeturi, mămăliguţă şi alte bunătăţi. Din păcate, organizatorii nu au dorit mediatizarea evenimentului, festivalul, ajuns în acest an la cea de-a treia ediţie, nebucurându-se de promovare, deşi poate mult mai multă lume şi-ar fi dorit să participe.
Tot la Muzeul Satului, ansamblurile „Doina Timişului” şi „Timişul” au încântat publicul cu un colaj de cântece şi dansuri populare româneşti, în cadrul Festivalului de Folclor Sârbesc de la Timişoara, şi au fost organizate ateliere de creaţie populară. De asemenea, duminică a fost sfinţit la muzeu şi locul pentru o casă tradiţională sârbească din Banat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!