Centrul Cultural German (CCG) Timişoara deschide împreună cu Literaturhaus Berlin, luni, 21.11.2011, la ora 18.30, în holul central al Bibliotecii Centrale Universitare Eugen Todoran Timişoara, expoziţia „Hannah Arendt – Încrederea în om”. Expoziţia cu caracter documentar urmăreşte pe baza unor comentarii în limbile germană şi română, prin numeroase fotografii şi câteva ediţii princeps, viaţa scriitoarei Hannah Arendt (1906–1975). ”Fiind de origine evreiască, Hannah Arendt a fost izgonită în 1933 din Germania şi a devenit în 1955 cetăţean american, fiind singura femeie-filozof care a influenţat puternic preocuparea pentru sistemele politice de după război. Sunt cele mai importante lucrări ale scriitoarei şi evocă, în acelaşi timp, relaţia acesteia cu Martin Heidegger şi prieteniile literare şi filosofice cu Karl Jaspers, Hermann Broch, Randall Jarrell şi Uwe Johnson. Celebra discuţie televizată dintre Hannah Arendt şi Günter Gaus, “Ce rămâne? Rămâne limba maternă” (ZDF; 1964), va însoţi expoziţia şi poate fi vizionată în limba germană, cu subtitrare în română. Expoziţia a fost concepută de către Literaturhaus Berlin şi finanţată de către Goethe Institut şi de către Fundaţia Culturală Federală”, precizează Alina Baciu, directorul CCG Timişoara.
Hannah Arendt s-a născut într-o familie de evrei seculari la Linden, Germania în 14 octombrie 1906. În 1924 s-a înscris la Universitatea din Marburg pentru a studia teologia, dar a sfârşit prin a-şi lua doctoratul în filosofie la Heidelberg (1929), după ce studiase cu Heidegger, Husserl şi Jaspers. ”În anul 1925 întâlnirea cu Heidegger devine un eveniment major în viaţa ei, atât pe plan intelectual cât și sentimental. Era foarte tânără, drăguţă şi plină de admiraţie faţă de maestrul său, cu 15 ani mai în vârstă. A fost arestată de Gestapo în 1933, a reuşit să scape şi s-a refugiat în Franţa. În 1941 a ajuns în SUA. Sub influenţa lui Kurt Blumenfeld, preşedintele organizaţiei sioniste, a devenit conştientă de identitatea ei evreiască în timp ce Jaspers încerca s-o determine să adere la esenţa germană a lui Max Weber. Hannah Arendt a abordat în lucrările sale cele două mari şi dificile teme ale epocii postbelice: totalitarismul şi antisemitismul”. După ce a ajuns în SUA, unde iniţial a scris pentru ziarul de limba germană Aufbau şi a lucrat la editura Schoken Books, Hannah Arendt a ocupat poziţii-cheie în diverse organizaţii evreieşti.
Centrul Cultural German organizează, la solicitare, turul expoziţiei pentru elevi şi studenţi. Profesorii interesaţi sunt rugaţi să ia legătura cu Centrul Cultural German la adresa de e-mail: kultur@kulturzentrum-temeswar.ro. Expoziţia „Hannah Arendt – Încrederea în om” poate fi vizitată în holul central al BCUT până în data de 15 ianuarie 2012.
Citiți principiile noastre de moderare aici!