„Păşiţi în această expoziţie pregătiţi să întâlniţi minciună, violenţă, ură şi cadavre”, avertizează organizatorii manifestării, pe un panou amplasat la intrarea în Muzeul de Artă. Aici, o serie de fotografii şi mărturii scrise de cei care au participat la Mineriada pot fi vizitate de timişoreni, timp de trei săptămâni.
Vernisajul expoziţiei a avut loc luni seara, ocazie cu care numeroase persoane care au trăit acele zile, dar şi tineri dornici să afle mai multe, au analizat fărâmele de istorie care şi-au făcut loc la parterul Palatului Baroc. „Sperăm că mesajul expoziţiei a fost clar – nu se poate ca într-o democraţie, într-un stat de drept, să se mai repete chestii din astea. Oricum, evenimentele din 13-15 iunie ne-au aruncat înapoi”, a spus la vernisajul expoziţiei Oscar Berger, membru fondator al Societăţii Timişoara.
Expoziţia, care poartă numele „Constatare la faţa locului”, a fost iniţial deschisă la Bucureşti, însă înschisă după numai câteva zile, pe motiv că textele care însoţesc fotografiile ar fi mult prea violente. Iniţiativa aparţine Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Fundaţiei Konrad Adenauer, iar expoziţia a fost organizată în Timişoara de ziarul „Timişoara” şi Muzeul de Artă. Cei interesaţi o pot vizita timp de trei săptămâni, intrarea fiind liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!