Luni, 30 octombrie, la ora 17:00, în foaierul Palatului Administrativ din Timișoara va avea loc vernisajul expoziției „De la Skopje la cer”, dedicată vieții și activității Maicii Tereza. Prima prezentare a acestei expoziții a avut loc în Italia. Au urmat Polonia, Slovenia, Japonia, Franța și acum România.
Născută în 26 august 1910 la Skopje, Gongea Agnes Boiagiu și-a descoperit chemarea la 18 ani, când s-a alăturat ordinului catolic Loreto din Irlanda și a plecat spre Dublin în 1928. În capital Irlandei și primit numele de Maria Tereza, după numele Sf. Tereza din Lisieux, patroana misionarilor. Ajunge în India în 1929 și este primită ca soră în mănăstirea Loreto. În anul 1950, Papa Pius al XII-lea recunoaște oficial Misionarele Carității Maicii Tereza, ordin care promova dragostea pentru Dumnezeu, dragostea față de cei apropiați și dedicarea completă celor mai săraci dintre săraci.
Sub coordonarea Maicii a fost deschisă o casă pentru bolnavi terminali, un orfelinat, dar și un „oraș al păcii” care permitea îngrijirea bolnavilor de lepră, marginalizați de societatea indiană. De asemenea, împreună cu Prințesa Diana, Maica Tereza a inaugurat primul spital pentru bolnavii de SIDA în New York.
Maica Tereza a fost recompensată pentru activitatea ei cu numeroase premii, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace, primit la Oslo în 1979. Aceasta s-a stins din viață în India în 1997 și a fost canonizată în 2003 ca „Fericita Tereza de Calcutta”, de către Papa Ioan Paul al II-lea.
Vizitatorii expoziției vor putea vedea 21 de piese expuse în Palatul Administrativ, care redau detalii despre evoluția Maicii Tereza. Fotografiile și textele prezentate conțin crâmpeie din viața și activitatea ei de misionar umanitar, recunoscută la nivel mondial.
„Explicațiile expoziției sunt în limba engleză, însă pentru vizitatori este pus la dispoziție un cod QR cu traducerea în limba română. Intrarea este liberă, iar expoziția poate fi vizitată în perioada 30 octombrie – 5 noiembrie 2023. Evenimentul este realizat, în parteneriat, de către Casa Memorială Maica Tereza din Skopje, Consulatul Republicii Macedonia de Nord la Timișoara, Consiliul Județean Timiș și este finanțat de Ministerul Culturii al Republicii Macedonia de Nord”, au transmis reprezentanții CJT, gazda expoziției.
Trimite articolul
XUn personaj sinistru care a ucis prin ignoranta si habotnicie mii de tineri indieni care ar fi avut o sansa la viata daca nu erau internati de ea in clinica paleativa.
Banii primiti din donatii au mers exclusiv pentru construirea de noi misiuni catolice si nu pentru imbunatatirea vietii indienilor sau a altor amarati.
Uitati-va ce spun “beneficiarii” acestei mari “sfinte” – o acuza de genocid la scara mica. Cautati de exemplu pe youtube mother tereza killer.
Sfintii in ziua de azi mor anonimi, nestiuti de nimeni, nu ca asta care l-a slujit pe papa si a fost beatificata cu celeritateeeee.