Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș au organizat ieri, 15 februarie, la Centrul Multifuncțional Bastion vernisajul expoziției de proiecte „Malurile Begăi – Strategii pentru 2021”.
Tema abordată a fost principalul proiect din dosarul de candidatură Timișoara Capitală Culturală Europeană: „Multiplexity 2021, Centru Artă-Tehnologie-Experimentare”, care se dorește a fi un spațiu de experimentare prin tehnologie și artă. Conform aceluiași document, acest proiect va fi finanțat din bugetul local și din fonduri europene (12 mil. euro), iar anul finalizării ar trebui să fie 2020.
Expoziția cuprinde 20 proiecte realizate de 80 studenți din anii 4 și 5 de la Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, în cadrul disciplinei Proiectare de arhitectură și le-a luat un semestru întreg studenților conceperea și procesul de finalizare a proiectelor.
Deoarece încă nu s-a ales oficial un amplasament pentru acest proiect, studenții au realizat propuneri de soluții pe un sit ipotetic, fosta zonă industrială – moara Prohaska, situată pe malul canalului Bega, amplasament cu o încărcătură istorică și patrimonială deosebit de importantă. Proiectele reprezintă abordări personale și diferite, legate atât de conceptul de funcționare a centrului „Multiplexity”, cât și de intervenția pe un obiect de patrimoniu care nu se află în cele mai bune condiții.
O altă temă abordată a fost reconfigurarea spațiului public de-a lungul malurilor Begăi, în Cartierul Fabric. Plecând de la o analiză multicriterială a cartierului istoric, prin acest proiect s-au identificat metode alternative de a interveni asupra malurilor canalului Bega astfel încât să fie reactivată întreaga zonă.
La întâlnirea de la Primăria Municipiului Timișoara din 5 februarie pe tema proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021, primarul Nicolae Robu a declarat despre centrul Multiplexity 2021: „Acum se lucrează la definirea obiectivului din punct de vedere al funcționalităților. Domnul vice mi-a spus că vreo 20 de oameni sunt angrenați. După ce vor fi funcționalitățile definite o să identificăm și terenul cel mai potrivit. Și se intră pe proceduri, studiu de fezabilitate. Nu știu dacă va fi timp de concurs de soluții. S-ar putea să mergem pe procedurile generale și nu… (…) Și noi ne dorim să facem concurs de arhitectură, sper să ne permită timingul”.
Surse ne spun că locul de amplasare a „Multiplexity 2021, Centru Artă-Tehnologie-Experimentare” ar fi fost deja ales și este vorba de terenul Primăriei Municipiului Timișoara de la RATT, mai exact vis-a-vis de vechiul depou de tramvaie, care a fost reabilitat recent și folosit de către bienala Art Encounters ca zonă de expoziție de artă contemporană.
Expoziția de la Centrul Multifuncțional Bastion va dura 9 zile, iar timișorenii sunt invitați să meargă și să admire proiectele inovative ale studenților de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism.
Citiți principiile noastre de moderare aici!