Sunt scaune din lemn, din dopuri de plută și sfoară, din hârtie sau din beton, cu surprinzătoare rezolvări. Sunt scaune-unicat, mobilier și obiecte de artă totodată. De vreo 6-7 ani încoace, arhitectul Mihai-Corneliu Donici le cere studenților săi de anul V la Arhitectură și celor de la anul III Mobilier și Amenajări Interioare să realizeze cel mai simplu obiect de mobilier, un scaun. Este singurul exercițiu de transpunere în practică a unui proiect teoretic din cadrul Facultății de Arhitectură și, ca să-și ia examenul, studenții își pun la lucru imaginația, ambiția și toată priceperea, căci de la design la execuție, totul este făcut de fiecare dintre ei.
„Scaunele astea unicat, personalizate, îmi amintesc de un studiu despre care am citit: puteți alege pe ce scaun vreți să vă așezați în această expoziție, însă alegerea spune ceva cu adevărat despre dumneavoastră”, a subliniat, la vernisajul desfășurat joi, artistul plastic Kelemen Gabriel, lector al facultății timișorene de arte.
Eu am ales, fără ezitare, un scaun făcut din suluri de ziare, legate cu sfoară. Nu orice fel de ziare, ci sute de ediții ale săptămânalului Agenda.
„Bunica mea este de 10 sau de 20 de ani abonată și a păstrat cam toate ziarele, de la ea am primit materialul pentru tema de examen”, ne-a dezvăluit studentul -autor.
Rezistența scaunului-din-ziare a fost încercată de câte doi studenți deodată, puterea presei s-a dovedit impresionantă la aceste teste; cât despre confort și frumusețe, se pot convinge toți cei care vor vizita în următoarele trei săptămâni expoziția deschisă la parterul Facultății de Arte ( (str. Oituz nr.4).
Expoziția de proiecte și de scaune-unicat a fost realizată în cadrul unui parteneriat între Facultatea de Arhitectură a Universității Politehnica Timișoara și Facultatea de Arte a Universității de Vest. Programul ce copperare academică a cuprins proiecte de amenajări ale acceselor în Facultatea de Arte și Facultățile U.P.T., expunerea, în custodie, a lucrărilor de artă ale studenților de la Arte, expoziții reciproce ale studenților celor două facultăți și alte activități comune cerute de realitatea timișoreană. Parteneriatul este coordonat de decanul Facultății de Arte, Vică Tilă Adorian, și arh. Mihai-Corneliu Donici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!