În 18 ianuarie a avut loc la Centrul Georges Pompidou din Paris, conferința de presă care promovează Bienala Art Encounters 2023, precum și două expoziții-eveniment: expoziția retrospectivă „Victor Brauner: Invenții și magie”, respectiv expoziția „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale”. Toate aceste evenimente fac parte din programul cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.
Anvergura respectivelor manifestări culturale a fost detaliată la Paris de către Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters, Filip Petcu, Directorul Muzeului Național de Artă din Timișoara, Camille Morando, curatoarea expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie” și Directoare a Departamentului Informație și Cercetare Colecții Moderne la MNAM-CCI/ Centre Pompidou, Elvira Lupșa, producător cultural pentru Fundația Art Encounters, Doïna Lemny, curatoarea expoziției „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale” și conservatoare onorifică în cadrul Muzeului Național de Artă Modernă/ Centre Pompidou, Julien Chiappone- Lucchesi, Directorul Institutului Francez din România, Tilla Rudel, Directoarea Institutului Francez din România la Timișoara. In final au avut scurte intervenții si Laurent Le Bon și Xavier Ray, Președintele respectiv Directorul General ai Centrului Pompidou.
Aceștia au scos în evidență importanța parteneriatelor culturale și instituționale care au făcut posibilă organizarea unor evenimente ce vor capta, cu siguranță, atenția lumii culturale europene prin originalitatea conceptelor și prin premierele artistice evocate.
„Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii reprezintă un program cultural complex, care își propune să transforme oamenii, artiștii și instituțiile culturale în actori relevanți ai transformării orașului, pe termen lung, prin intermediul culturii. Suntem bucuroși să putem promova la Paris o parte din evenimentele cu care și noi contribuim la ambițiosul program al acestui an și sperăm că Timișoara va primi atenția pe care o merită”, a declarat Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters.
Primul eveniment, care va fi vernisat chiar în weekendul de deschidere a proiectului Timișoara–Capitală Europeană a Culturii 2023, este cea mai importantă retrospectivă Victor Brauner din Europa de Est. În premieră pentru România, omagiul adus pictorului suprarealist, născut la Piatra Neamț, însumează o bună parte dintre lucrările sale din perioada 1920–1960. Camille Morando, curatoarea expoziției, a selectat în jur de 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente menite să ofere o imagine cât mai comprehensivă asupra creației și vieții lui Victor Brauner, asupra universului său erudit, plin de umor și de inventivitate, cu tușe ludice sau de inspirație ezoterică. Lucrările sunt împrumutate de la Centrul Pompidou (aprox. 40), de la muzeele din Marsilia și Saint-Etienne, precum și din alte muzee și colecții private din România. Expoziția este acompaniată de un catalog emblematic, conceput de Camille Morando și publicat datorită remarcabilei implicări a lui Christian Derveloy și a imprimeriei Arta Grafica.
„La o sută douăzeci de ani de la nașterea lui Victor Brauner în Regatul României, expoziția de la Muzeul Național de Artă din Timișoara dorește să aducă un omagiu acestui mare artist, încă prea puțin cunoscut în țara sa natală. Cu aproape șaptezeci de lucrări (pictură, sculptură, desen și gravură), care reflectă creația artistului de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960, la care se adaugă o bogată prezentare a documentelor de arhivă și a lucrărilor, această primă retrospectivă într-un muzeu românesc își propune să prezinte caracterul singular al operei lui Brauner, o operă influențată de avangardele românești și franceze, precum și de civilizații arhaice și cele mai diverse mitologii, a spus Camille Morando, curatoarea expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie”.
Expoziția retrospectivă Victor Brauner este organizată de către Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.
„Ne bucurăm că Muzeul Național de Artă din Timișoara găzduiește această primă retrospectivă a lui Victor Brauner în țara sa de origine, reunind, printre altele, aproape patruzeci de lucrări din colecția Muzeului Național de Artă Modernă și documente din colecție, de arhivă a artistului. Această expoziție extinde o colaborare cu Timișoara inițiată în 2021 cu expoziția „Infra-Black”, cu sprijinul Fundației Art Encounters. ” a declarat Laurent Le Bon, președintele Centrului Pompidou.
Evenimentul este finanțat de către Consiliul Județean Timiș și are ca partener principal Banca Transilvania. Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național de Artă Timișoara pe 17 februarie și va putea fi vizitată până pe data de 28 mai.
Timișoara continuă seria de evenimente remarcabile din sfera artelor vizuale în luna mai, prin cea de-a V-a ediție a Bienalei Art Encounters, ce se va desfășura în diverse puncte ale orașului Timișoara în perioada 19 mai – 16 iulie. Ediția din acest an poartă semnătura curatorului Adrian Notz, fost director artistic al Cabaret Voltaire din Zürich. Evenimentul va explora, din unghiuri diferite, manifestări culturale multidisciplinare supuse schimbărilor cotidiene ale realității, ale fluctuațiilor climatice, ale transformărilor sociale, ale intruziunii geo-politice, ale digitalizării, etc. Privitorii sunt astfel îndemnați să descopere realitatea pură prin intermediul lucrărilor și instalațiilor semnate de artiști din Europa de Est, expuse în diverse spații publice ale orașului, transformând astfel Timișoara într-o vivantă scenă artistică.
Ediția a V-a a Bienalei Art Encounters își propune astfel să sprijine artiștii români și regionali, să comisioneze opere de artă românești, să implice un public larg într-un dialog care să includă cele mai importante subiecte ale societății actuale și să creeze o platformă dinamică de schimb cultural între scena artistică din România și cea internațională.
„De-a lungul celor 4 ediții anterioare, Bienala Art Encounters a reușit să se afirme și să reprezinte o vitrină a artei contemporane românești pentru instituții importante din lume, iar numărul mare de artiști care au participat până acum – peste 400 – arată angajamentul Fundației Art Encounters față de cultura vizuală. Considerăm, de asemenea, că articularea unor rețele instituționale este una dintre cele mai importante activități la care Bienala contribuie, iar parteneriatele noastre se extind de la o ediție la alta, acoperind domenii variate și segmente de public diverse, în special prin programul educațional, unul din nucleele principale ale Bienalei Art Encounters. Este cu atât mai important ca anul viitor, când toate reflectoarele se vor îndrepta spre Timișoara, să accentuăm rolul esențial al spațiilor artist-run din Timișoara, care au contribuit la dinamica extraordinară a artei în acest oraș și care continuă să creeze structurile de sprijin de care avem atât de multă nevoie”, este convinsă Diana Marincu, directoarea artistică a Fundației Art Encounters.
Bienala Art Encounters 2023 este evenimentul-fanion al Fundației Art Encounters și este finanțată de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, având ca partener principal Raiffeisen Bank.
„Suntem foarte mândri că, pe lângă multiplele realizări ale Institutului Francez din România pentru 2023, eforturile noastre și parteneriatele extraordinare vor fi vizibile la Timișoara: Capitala Europeană a Culturii sub forma a două expoziții remarcabile Victor Brauner și Constantin Brâncuși. Ei sunt doi dintre marii artiști români care au locuit în Franța și au contribuit la relația româno-franceze, transformând-o într-una cu adevărat valoroasă. Institutul Francez din România are o contribuție activă din sfera diplomației culturale la agenda extinsă de evenimente care se vor întâmpla la Timișoara anul acesta și suntem foarte bucuroși să prezentăm curând întregul sezon francez care cuprinde artele vizuale, muzică, literature, filosofie, artă teatrală și multe altele”, a declarat Julien Chiappone- Lucchesi, Directorul Institutului Francez din România.
Unul dintre cele mai așteptate evenimente din cadrul programului cultural Timișoara–Capitală Europeană a Culturii 2023 este expoziția „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale”, curatoriată de Doïna Lemny. Aceasta va reuni lucrări emblematice ale artistului, atât din perioada de tinerețe, cât și din anii de maturitate, creionând astfel traiectoria care a impus lucrările lui Brâncuși în patrimoniul universal. Este primul eveniment de o astfel de anvergură, în ultimii 50 de ani, în România.
Această expoziție beneficiază de împrumuturi excepționale de sculptură de la Muzeul Național de Artă Modernă/ Centrul Pompidou din Paris, de la Tate Modern din Londra, Fundația Guggenheim Veneția, Muzeul Național de Artă Modernă din București și Muzeul Național de Artă din Craiova, precum și din colecții private.
O parte semnificativă a operei lui Constantin Brâncuși este alocată fotografiei, căreia i s-a dedicat cu multă pasiune. În cadrul expoziției va putea fi admirată și o amplă selecție din opera sa fotografică, alături de lucrări pe hârtie și fragmente video filmate de Brâncuși însuși, completând toate portretul acestui mare artist al secolului XX.
Expoziția „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale” va fi deschisă la Muzeul Național de Artă Timișoara în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, și este organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. Evenimentul este finanțat de către Consiliul Județean Timiș și are ca partener principal Banca Transilvania.
Prin expozițiile și programele de mediere pe care le propune, seria de evenimente vorbește și despre importanța parteneriatelor instituționale internaționale și oportunitatea creării și consolidării unor punți între instituțiile publice și cele independente. Nădăjduim că această sărbătoare a culturii vizuale se va transforma într-un model de succes, într-un fenomen durabil.
Organizatorii expozițiilor Brauner, Brâncuși și ai Bienalei Art Encounters speră că vor reuși, prin oferta culturală extraordinară și prin premierele artistice să atragă un public cât mai larg anul acesta la Timișoara.
Fundația Art Encounters
Fundația Art Encounters, promotor și organizator al Bienalei Art Encounters, funcționează din 2015 ca inițiativă culturală privată, având ca scop facilitarea și sprijinirea artei contemporane din România. Misiunea sa este de a promova dialogul, învățarea, cercetarea și experimentarea, oferind un model instituțional adaptat nevoilor contextului local, dar implicat în mod egal într-o contribuție substanțială la scena artistică internațională.
Muzeul Național de Artă Timișoara
Muzeul Național de Artă Timișoara oferă o perspectivă largă asupra moștenirii Banatului din ultimele două sute de ani, ca urmare a confluenței tradiției balcanice post-bizantine și limbajul inovator al artei baroc europene adus în regiune de Reforma Catolică. Muzeul joacă un rol central în Programul Cultural Timișoara 2023–Capitală Europeană a Culturii prin găzduirea a două expoziții marcante: prima retrospectivă dedicată pictorului suprarealist Victor Brauner și cea de-a doua mare expoziție, dedicată lui Constantin Brâncuși. Aceste expoziții vor fi găzduite de muzeu în parteneriat cu prestigioase muzee europene precum Centrul Georges Pompidou (Franța), Galeria Tate (Marea Britanie), dar și cu instituții culturale naționale importante, precum Fundația Art Encounters și Institutul Francez.
Institutul Francez din România
Aflat sub tutela Ministerului pentru afaceri europene și externe (Ministère de l’Europe et des affaires étrangères), Institutul Francez din România (IFR) aparține rețelei culturale franceze în străinătate. Misiunea IFR este promovarea cooperării culturale, lingvistice și universitare, cooperarea cu instituții și cu reprezentanți ai societății civile. Institutul are, pe lângă sediul de la București, trei filiale, la Cluj- Napoca, Iași și Timisoara, și îndeplinește, de asemenea, misiunile Serviciului de Cooperare și Acțiune Culturală (Service de Coopération et d’Action Culturelle) ale Ambasadei Franței.
Activitățile sale sunt structurate pe trei axe principale: promovarea limbii franceze în școli, universități și în medii profesionale; difuzarea culturii și creației artistice franceze și susținerea dezvoltării cooperării franco-române.
(123)
Citiți principiile noastre de moderare aici!