În perioada 3 – 31 octombrie, Timișoara va găzdui prima ediție a Art Encounters. Este vorba despre un eveniment cu totul special, care se concentrează strict asupra artei contemporane românești, fie că este vorba despre opere din țară sau de cele realizate de artiști internaționali, care fac referire la România. De asemenea, Art Encounters își propune să aducă publicul din orașul de pe Bega, cât mai aproape de arta contemporană.
Deși se află la început, evenimentul este deja unul de referință, având în vedere că la Timișoara vor fi prezenți artiști importanți, atât din țară (Horea Bernea, Ștefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupaș, Alex Mirutziu, Paul Neagu), cât și din străinătate (Saâdane Afif, A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén). De asemenea, curatorii Art Encounters sunt Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos.
„Pentru prima dată în contextul românesc se construiește un dialog curatorial între diferite generații de artiști români, începând cu cei care au fost activi în perioada comunistă – fie în țară, în contextul unei izolări impuse (Grupul Sigma, Geta Brătescu, Ion Grigorescu), fie în străinătate, în exil (Paul Neagu, Andre Cădere) – și continuând cu cei care s-au afirmat în anii ’90 (Dan Perjovschi, Sub:REAL) sau la începutul anilor 2000 (Ioana Nemeș, Ciprian Mureșan, Mircea Cantor)”, transmit organizatorii evenimentului.
Art Encounters va ocupa într-adevăr orașul, Timișoara devenind o galerie de artă. Concret, în cadrul evenimentului vor expune peste 100 de artiști, în nu mai puțin de 17 spații mai mult sau mai puțin convenționale. S-au ales galerii de artă, dar și una dintre ruinele orașului, respectiv Cazarma U. Nu în ultimul rând arta va ieși în stradă, în Piața Libertății, în parcuri, pe malurile Begăi și nu numai.
În cadrul Art Encounters vor exista și o mulțime de performance-uri interesante, dar și ateliere sau discuții menite să-i aducă pe timișoreni mai aproape de arta contemporană românească. Doritorii vor putea să asculte prelegerile unor curatori importanți, care reprezintă unele dintre cele mai importante instituții de artă din lume, precum Tate Modern din Londra, Centre Pompidou din Paris sau Muzeul de Artă Modernă din New York. De asemenea, vor exista și o serie de activități educative dedicate copiilor și grupurilor școlare.
Timișorenii care trec pe la Art Encounters trebuie să se asigure că nu ratează momentele de referință ale evenimentului. Un astfel de moment special îl reprezintă reconstrucția, pentru prima dată în 37 de ani, a instalației multimedia „Multivision 1” (1972 – 1978) a grupului Sigma, care a activat în Timișoara în anii 70 – 80.
De asemenea, timișorenii vor putea să urmărească transmisia live găzduită de DJ Angel și orchestra Saâdane Afif, care are loc în ziua deschiderii evenimentului. „Good Afternoon, Timisoara!” se va ține la Halele Timco.
Un alt moment interesant îl reprezintă performance-ul „Odă Materiei” de Matei Bejenaru. Evenimentul va avea loc în Piața Libertății, fiind vorba despre o piesă pentru cor, toboșari, vioară și soprană. Melodia a fost compusă exclusiv pentru Art Encounters. Mai mult, corul pentru acest performance este format in deținuți ai Penitenciarului Timișoara.
Una dintre marile premiere Art Encounters o reprezintă o instalație a lui Adrian Ghenie, care dă impresia că ai pătruns în studioul unui maestru: „Darwin`s Room”. Concret, este vorba despre o reproducere 3D, în mărime naturală, care este realizată după o mică pictură în ulei atribuită lui Rembrandt, din 1632, „Filozoful în meditație”. Tabloul original se găsește la Muzeul Luvru din Paris.
Cei care vin la Art Encounters nu trebuie să rateze nici lucrarea Anei Lupaș, respectiv „Geam MAT”. Este vorba despre o mică ”galerie” vizibilă doar din stradă.
Nu în ultimul rând, pentru prima oară expuse publicului, vor putea fi admirate schițele Getei Brătescu, care ar putea fi o trimitere la romanul lui Kafka „Castelul” și la regimul comunist opresiv.
Programul complet al Art Encounters poate fi găsit în anexa materialului.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!