Un cititor ne-a semnalat faptul că în zona Punctelor Cardinale sunt foarte mulţi porumbei morţi şi nimeni nu face nimic. Păsări moarte au putut fi văzute, în ultimele săptămâni, şi în zona principalelor pieţe centrale ale Timişoarei, Victoriei, Libertăţii şi Unirii. Unele persoane îngrijorate de soarta înaripatelor care mor pe capete au sesizat autorităţile cu privire la acestă situaţie. Este şi cazul Ramonei Băluţescu. Aceasta a ridicat de pe străzi o mulţime de porumbei, a încercat să îi salveze, curăţându-le guşa de grâul otrăvit, şi a atras şi alte persoane în demersul său.
„Am discutat cu cei de la primărie, cu cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi cu cei de la Garda de Mediu, care au dus şi ei cadavre la necropsie. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare au confirmat faptul că porumbeii găsiţi morţi în zona centrală sunt otrăviţi cu otravă pentru şobolani, care determină hemoragie internă. Până acum am găsit grâu otrăvit la Primărie, vizavi de Capitol, în Piaţa Operei la Sensiblu, şi în curtea interioară a Facultăţii de Muzică. Situaţia este îngrozitoare, sunt cadavre de păsări moarte, sunt porumbei care cad de pe clădiri sau păsări muribunde care se adună pe lângă clădiri şi îi loveşte lumea”, ne-a declarat Ramona Băluţescu.
Cele povestite de tânără sunt confirmate şi de directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Adrian Popa: „Au fost depistate substanţe anticoagulante în urma rezultatelor de laborator, folosite în acţiuni de deratizare. Noi nu putem face anchetă, dar poliţia, care are personal specializat, poate, iar noi ne putem da concursul”, spune Popa.
Orza: Porumbeii fac parte din peisajul timişorean
Viceprimarul Timişoarei Adrian Orza a subliniat, miercuri, că primăria nu are nicio implicare în cele întâmplate, în condiţiile în care la început s-a crezut că porumbeii ar muri ca urmare a unor acţiuni de deratizare făcute pe domeniul public.
„Ceea ce se întâmplă nu are nicio legătură cu o acţiune deliberată a primăriei de otrăvire a porumbeilor, cum au încercat unii să insinueze. Chiar am discutat cu colegii de la Mediu să facem nişte acţiuni pentru urmărirea acestui fenomen. Dincolo de faptul că există un număr de porumbei care mor în această perioadă de toamnă spre iarnă, cred că unii proprietari de imobile din zona centrală, deranjaţi de prezenţa porumbeilor, de faptul că fac mizerie, au ales să le arunce boabe otrăvite. Porumbeii fac parte din peisajul timişorean, sunt o emblemă a Pieţei Victoriei, cred că putem gestiona prezenţa lor, cred că suntem suficient de maturi ca şi comunitate locală ca să găsim alte soluţii decât exterminarea”, a declarat Orza.
Edilul a precizat că a cerut Poliţiei Locale să fie atentă la ”iubitorii de porumbei” care le aruncă grâu otrăvit. „Au fost găsite grămezi de grâu otrăvit, ceea ce arată cu sunt persoane interesate de exterminarea lor, ceea ce mi se pare absurd”, a adăugat viceprimarul.
Garda de Mediu cere verificări în clădirile din zona centrală
Prim-comisarul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş, Marian Eperieş, spune că Primăria Timişoara este cea care trebuie să gestioneze situaţia. „Problema intră în competenţa primăriei, ei trebuie sau ar trebui să o gestioneze. Şi noi am fost pe teren, am constatat aceste mortalităţi, am recoltat probe şi am vorbit cu cei de la primărie. Există mai multe variante: fie există persoane care vor să combată porumbeii cu momeală pentru rozătoare, fie există persoane neavizate care îi hrănesc – pot fi persoane de bună credinţă care să fi cumpărat grâu fără să ştie că este tratat cu diferite substanţe pentru rozătoare, care este contraindicat păsărilor -, fie sunt persoane neavizate care au vrut să se ocupe de deratizare şi această momeală pentru şobolani pe care au pus-o a afectat păsările. Porumbeii consumă momeală otrăvită pentru şobolani. Am vorbit şi cu cei de la Retim, care mătură cadavrele, ne-au spus că au guşile pline”, ne-a declarat Eperieş.
Şeful Gărzii de Mediu Timiş spune că este important ca cetăţenilor să li se interzică hrănirea păsărilor. El le-a cerut celor de la primărie să verifice imobilele din zona centrală.
„Le-am solicitat celor de la primărie să vorbească cu administratorii de imobile, să vadă cum au făcut acţiunile de deratizare. Important este să se intre în clădirile din zona centrală pentru că acolo este sursa. Noi ca şi instituţie verificăm autoritatea locală cum gestionează problema”, a mai precizat Eperieş.
Rămâne de văzut cum va evolua situaţia şi dacă autorităţile locale vor reuşi să pună capăt acestei exterminări în masă a porumbeilor.
Citeste si: Zeci de porumbei morti pe strazile din Timisoara. Nu atingeti pasarile!
Citiți principiile noastre de moderare aici!