Nu foarte mulți timișoreni au fost curioși de dezbaterea privind extinderea Spitalului Municipal. Arhitecții de la OAR, un fost arhitect-șef al orașului, reprezentantul Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei și un reprezentant al USR au cerut să nu fie distrus spațiul verde și nici Parcul Botanic, odată cu amenajarea parcării subterane de 600 de locuri care se dorește a fi construită cu intrare de pe str. Gheorghe Dima. Oamenii au cerut revizuirea proiectului și părerea arhitecților care lucrează la noul Plan Urbanistic General al orașului.
„USR Timișoara consideră acest PUZ inadecvat și proiectul de extindere al Spitalului Municipal nefezabil. Câteva argumente: vom avea un șantier în cel mai aglomerat loc din oraș, Parcul Botanic va fi destructurat, spațiul disponibil e insuficient și inadecvat pentru construirea unui spital care să ofere o abordare integrată a pacienților, serviciile ambulatorii de sănătate pe axa nord sud vor fi dezechilibrate”, au transmis reprezentanții USR Timișoara, care au propus ca municipalitatea să construiască un spital municipal pe Calea Torontalului, în zona Balta Verde sau în alte locații, iar la Clinicile Noi să rămână serviciile integrate de oncologie. De asemenea, au propus ca autoritățile să încerce să atragă fonduri europene pentru construirea unui spital regional.
Participanții la dezbatere au cerut informații despre un eventual studiu de fezabilitate.
„Este etapa de PUZ, numai după aprobarea acestei etape se poate discuta despre SF. Nici nu s-a iscat discuția cu privire la SF. (…) Un spital nu este un bau-bau, nu este o uzină care radiază, este un mall de sănătate, este o uzină de făcut sănătate”, a spus proiectantul, arhitectul Ionel Pop.
Directorul de Îngrijiri Medicale de la Spitalul Municipal, Ramona Gâdea, a precizat că Timișoara este singurul oraș din țară cu două spitale de urgență, iar Municipalul nu mai face față.
„Parcul a fost al spitalului și cred că știe toată lumea. Cu ajutorul primăriei noi mai avem o parte din parc pe care nu am folosit-o pentru clădiri, este spațiu verde pentru oameni. Cu toții avem oameni bolnavi în jurul nostru, este greu să gestionăm tot ce se întâmplă, dar încercăm să creștem calitatea actului medical. La Clinicile Noi avem saloane de 12 paturi. Maximul, conform legislației, înseamnă șase paturi. Deci, planul de conformare pe care îl avem până în 2020 este să relocăm din secții, să încercăm să creăm confort mult mai mult pacienților noștri”, a spus Gâdea.
Primarul Timișoarei a ascultat părerile tuturor celor care au luat cuvântul la dezbatere și a concluzionat că este nevoie ca de aer de extinderea Spitalului Municipal. Spune însă că primăria nu a renunțat nici la lupta pentru un spital regional.
„Nu-mi permit să discut despre statutul de euroregiune a zonei în care ne aflăm, pentru că mai avem încă multe de făcut până când pretenția de capitală euroregională în tot și în toate să aibă acoperire. Deocamdată, când vorbim despre sănătate, trebuie să stăm cu capul în pământ. Situația de la care plecăm este că avem saloane cu 12 paturi, vă recomand să faceți o vizită în Spitalul Municipal! Suntem într-o situație cumplită pe care am îmbunătățit-o mult prin investiții masive, incomparabile cu ce s-a făcut în precedenții ani (…), nu s-a făcut nimic. Nu vă puteți închipui ce sentimente am avut eu când am fost prima dată în vizită și am văzut cum arătau pereții, cum arătau sălile de operație și tot ce era acolo. Cu investițiile pe care le-am făcut, am ajuns la un nivel hai să zicem de onorabilitate la minimum. Cam atât. Dar, fără o investiție masivă care să schimbe radical lucrurile, nu ne vom face datoria față de populație și sănătatea e mai presus de orice. Spitalul regional este un obiectiv la care nu am renunțat nicio clipă și nu renunțăm. Ce facem noi nu este substitut de spital regional”, a explicat primarul Timișoarei.
Robu spune că este necesar ca primăria să construiască ceva, dar nu poate face un nou spital pentru că atunci ar fi o risipă de forță, fiind convins că Timișoara va avea într-o bună zi un spital regional.
„Ceea ce se propune aici este formula de compromis care ne asigură un salt radical în asigurarea de asistență de sănătate. Noi vrem să construim și o maternitate. Proiectul este tot pentru Spitalul Municipal. Evident că din start trebuie să eliminăm orice formule în discordanță cu legea. Eu acum aud prima dată că este ceva nelegal în proiect. Nu putem pleca la drum cu variante ilegale. Nu putem fi de acord cu cei care spun ca sunt din start împotriva parcărilor subterane. Eu regret că proiectul pentru centrul istoric nu a avut parcaj subteran pentru Piața Unirii. Era o modificare prea mare și ratam finanțarea europeană, dar eu aș fi vrut să facem și asta. NU trebuie să privim lucrurile fundamentalist. Unele vestigii trebuie scoase la vedere, altele, spun specialiștii, trebuie lăsate în subteran, în conservare, iar altele nu au valoare. De aceea legea prevede cercetare și descărcare arheologică”, a completat edilul-șef.
Parcul Botanic va fi și mai bine pus în valoare, susține Robu, chiar și în urma amenajării unei parcări subterane la intrarea de pe str. Gheorghe Dima.
„Trebuie să găsim formula de compromis. Nu putem să stăm pe loc până vom avea un mare spital. Nu îndeplinim condițiile de omologare și, nefiind omologați, mâine-poimâine nu mai primim bani de la casa de sănătate. Nu le permite legea. Și ce facem atunci cu bolnavii? Trebuie să fim pragmatici. Putem face ajustări în proiect, dar să renunțăm pentru că vom avea într-o bună zi spital regional, credeți-mă, ar fi o greșeală care ar trebui să ne apese pe conștiință pe toți. Ar avea consecințe dramatice”, a conchis edilul-șef.
Proiectul este mare și presupune, de fapt, extinderea Spitalului Municipal cu un corp nou P+6, care se va face pe actualele garaje de la Clinicile Noi, în care vor intra blocuri operatoare, ATI, oncologie și altele. Se vor face amenajări și la morgă.
Parcarea subterană dorită este inclusă în PUZ-ul clădirii de la Municipal. Va avea două niveluri, cam 600 de locuri de parcare și se va întinde pe 14.817 mp, chiar sub platoul de la intrarea în Parcul Botanic de pe str. Gh. Dima. Proiectul a fost făcut de firma Atelierul Arhitext și prezintă două variante de lucru: cu sere la suprafață sau cu spațiu verde. Primarul Timișoarei spune însă că spațiul verde va rămâne intact.
Detalii despre proiect găsiți AICI!
Planul Urbanistic Zonal poate fi consultat pe site-ul PMT!
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/hai-la-dezbaterea-publica-pentru-viitoarea-parcare-subterana-din-parcul-botanic/2268192
http://www.tion.ro/o-statie-de-metrou-de-suprafata-in-visele-arhitectilor-pentru-viitoarea-parcare-subterana-din-parcul-botanic/2251410
Citiți principiile noastre de moderare aici!