Tramvaiul turistic al STPT a fost (re)lansat a finele lunii iulie 2018. Acesta circulă pe linia lui 6, iar biletele costă 15 lei /persoană pentru un adult, respectiv 5 lei pentru un copil, cei cu vârsta sub 7 ani având acces gratuit.
„Se introduce pur și simplu pe circuitul 6 tramvaiul turistic. Urcă în el cine dorește și coboară cine dorește, contra-cost. Eu am cerut să se întâmple asta. Trebuie să-l punem în valoare, nu să-l ținem cinci curse pe an, când vin grupuri. E păcat, e un tramvai amenajat serios, e păcat. Se pot plimba cu el timișorenii și oaspeții Timișoarei. Dacă vom constata că nu merge, că nu se justifică economic, putem să renunțăm”, spunea, în plenul în care consilierii locali au aprobat tarifele, primarul Nicolae Robu.
Tramvaiul turistic circulă în fiecare duminică, între orele 12-20, pe traseul Piața Libertății – Piața 700 – Spitalul de Copii – Parcul Central – Biserica Piaristă – Catedrala Mitropolitană – Piața Maria – Piața Nicolae Bălcescu – Sala Olimpia – Abatorul Orășenesc – Fabrica de Pantofi Guban – Fabrica de Bere – Parcul Poporului – Băile Neptun – Podul Decebal – Consiliul Județean Timiș – Facultatea de Medicină – Casa Ciobanului – Piața Sf. Gheorghe.
Directorul STPT, Nicolae Bitea, vorbea, imediat după cursa inaugurală, despre „plus-valoarea” pe care o va aduce tramvaiul.
„Să nu uităm că anul trecut Timișoara a fost vizitată de peste 350.000 de turiști. Credem că acest factor pozitiv pe care noi îl avem în cadrul societății, și anume tramvaiul turistic, poate să aducă un plus valoare municipiului Timișoara și tuturor celor care ne vizitează”, spunea acesta.
În teorie sună bine, însă faptele ne arată că TramTur n-a adus prea multă „plus-valoare”. Potrivit datelor oficiale prezentate de cei de la STPT la cererea Tion.ro, în perioada septembrie – noiembrie, au ales să vadă Timișoara din tramvai exact 578 de călători! Cei mai mulți, adică 263, au fost în luna septembrie, după care numărul lor a continuat să scadă: octombrie – 181, respectiv noiembrie – 161.
În ceea ce privește încasările din TramTur, cei mai mulți bani – adică 3.135 de lei – au intrat în conturile STPT în luna septembrie. În noiembrie s-au vândut bilete în valoare de 2.090 lei, iar în octombrie, deși au fost cu 20 mai mulți călători, suma adunată din bilete a fost de 1.960 lei. În total, în trei luni, STPT a încasat, din tramvaiul turistic, exact 7.185 de lei, adică puțin peste 1.500 de euro.
Dacă e sau nu rentabil din punct de vedere economic rămâne să aflăm, probabil, de la primarul Nicolae Robu, purtătorul de cuvânt indirect al STPT, care face, în ultima vreme, tot felul de statistici legate de realizările din mandatele sale de până acum…
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2171235″]
[related-post post_id=”2081363″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!