„Săptămâna trecută am hotărât să luăm puțin zona Fabric la un control privind clădirile aflate în proprietatea primăriei. Am luat două-trei străzi din zona Pieței Traian, spre Dorobanților și spre Ştefan cel Mare – clădiri în proprietatea noastră sau în proprietate privată care arată foarte foarte rău. Eu am copilărit în Fabric, dar nu-mi imaginăm că lucrurile s-au degradat într-o asemenea situație”, a explicat viceprimarul Traian Stoia.
Edilul a prezentat mai multe cazuri de imobile care necesită intervenţii.
Pe strada Constantin Titel Petrescu (Neculuţă), la nr. 6, de exemplu, sunt zece apartamente – şase proprietate de stat, un spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi trei cumpărate. „Faţada este distrusă, există o poartă din tablă care nu este în conformitate cu condiţiile impuse de zona istorică. Spaţiul SAD din curte a fost prăbuşit, acoperişul a fost refăcut. Acest spaţiu figurează pe lista celor scoase la licitaţie şi este gol. În imobil există un vestiar pentru coşari. Acolo nu s-a renovat nimic în ultimii 20 de ani. Spațiul, la fel ca și clădirea, are nevoie de o urgentă reabilitare”, spune Stoia.
Strada Constantin Titel Petrescu nr. 7, o altă clădire cu probleme – sunt opt apartamente, şase proprietate privată, cumpărate în baza Legii 112, două în proprietatea primăriei, precum şi un SAD.
Faţada imobilului este distrusă, tencuiala este parţial căzută, iar acoperişul este degradat, existând pericol de prăbuşire, au constatat autorităţile.
„Acest imobil are o fațadă jalnică, un acoperiș degradat în proporție de peste 80%. Este în vederea primăriei, există un caiet de sarcini pentru repunerea în circuitul locativ al apartamentului nr. 4. Un ghetou e aproape lux pe lângă ce avem aici. Tencuiala poate pune în pericol viața oamenilor. Poartă de intrare de lemn are o valoare istorică, trebuie luată, arsă, revopsită, e o operă de artă…”, a mai explicat Stoia, care a prezentat şi imagini cu clădirile-problemă.
Alte imobile care necesită lucrări sunt pe strada Dacilor nr. 8 şi 13. Sunt câteva zeci de apartamente, multe în proprietatea municipalităţii, precum şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.
Autorităţile spun că s-au refăcut acoperişurile, că acum trebuie refăcute unitar faţadele şi că se vor lua măsuri pentru înlocuirea tâmplăriei, având în vedere că au apărut şi termopane albe, astfel încât să se respecte condiţiile impuse de zona de protecţie a monumentelor istorice.
Timişoara anului 2014 – fără apa și canalizare, cu WC în curte
O altă clădire care a intrat în vizorul autorităţilor este pe strada Ecaterina Teodoroiu nr. 3. Sunt patru apartamente, dintre care doar unul proprietate privată, spun oficialii primăriei. Toaleta este… în curte.
„Această clădire nu are apă și canalizare. Cu puțină bunăvoință, putem trage concluzia că aici locuiesc oameni… Ei nu au apă în curte. WC-ul comun e un fel de latrină. S-a întocmit caiet de sarcini pentru achiziţionarea lucrărilor necesare pentru racordarea la reţeaua de apă şi canal şi se vor dota apartamentele cu WC şi apă curentă. S-au refăcut trotuarele din zonă, dar la acest imobil a fost lăsat loc pentru traversarea cu conducte şi realizarea branşamentului. Necesită zugrăveli şi tencuieli, care se vor face în viitor în funcţie de bugetul alocat”, anunţă reprezentanţii municipalităţii. Stoia spune că apartamentele sunt locuite şi se plăteşte chirie la primărie.
Alte imobile care necesită renovare sunt pe strada Ion Mihalache, fostă Bicaz.
Unele au faţadele şi jgheaburile distruse sau faţada refăcută parţial şi trebuie renovată unitar, sunt acoperişuri degradate, iar în burlane creşte… vegetaţie.
Un alt imobil de pe strada Mihalache, de la nr. 24, proprietate privată, a devenit deponeu clandestin de gunoi şi loc de refugiu pentru persoanele fără adăpost. Iar situaţia persistă de ani buni…
O altă clădire cu probleme s-a descoperit pe strada Negruzzi nr. 7, unde are şi primăria mai multe apartamente, iar autorităţile au fost nevoite să facă deratizare pentru a intra acolo.
În Piaţa Traian nr. 6, colţ cu Anton Pann, s-au făcut lucrări la parterul imobilului, iar restul faţadei este distrusă, existând pericolul să cadă elementele decorative. Proprietarii vor fi somaţi să intervină, au anunţat oficialii primăriei. La fel şi deţinătorii clădirii de pe strada Zăvoi nr. 2, care este degradată, existând pericolul ca trecătorii să fie accidentaţi. Rămâne de văzut dacă proprietarii se vor apuca de lucrări în urma somaţiilor. Sau măcar primăria…
Citiți principiile noastre de moderare aici!