Orice poveste are un început. În cazul nostru povestea începe cu doi tineri entuziaşti care şi-au dorit să nu mai fie salariaţi şi să devină proprii lor şefi. Este vorba despre mine şi prietenul şi colegul meu Doru Coptil, cu care am început acum 19 ani „aventura” Cons Electrificare Instal. Sunt aproape două decenii de activitate în care am făcut totul din plăcere şi cu dăruire, am muncit mult, am reuşit încet-încet să construim o echipă, să creştem, să adunăm oameni de valoare în jurul nostru şi să creăm un brand.
Cum aţi rezistat într-o economie veşnic în schimbare ?
Pe măsură ce am crescut, ne-am dat seama că potenţialul nostru este mult mai mare decât credeam. Eram focusaţi pe muncă, ne făceam treaba şi singura noastră preocupare era să ducem proiectele la bun sfârşit. La un moment dat, am realizat că ceea ce se întâmpla în jurul nostru arăta diferit, concurenţa noastră se comporta diferit.
Erau vremuri în care mulţi proprietari activau după principiul oportunismului – decapitalizau firma şi capitalizau acţionariatul, nu făceau mare lucru pe piaţă, activau exclusiv din interes şi lăsau prăpăd pe unde lucrau. Lipsă de viziune, lipsă de seriozitate, lipsă de preocupare pentru calitate. În final au rămas doar cei care şi-au văzut de treabă, au muncit corect, au investit în oameni şi echipamente şi au lăsat în urmă clienţi mulţumiţi.
Cât de mult a contat capitalizarea societăţii, a reuşit să atragă succesul ?
Orice firmă serioasă din sfera serviciilor este conştientă că fără tehnologie, dotări, oameni bine calificaţi, fără calitate şi performanţă, nu poate avea pretenţii la succes pe piaţă. Dezvoltarea economică a Timişoarei a adus o seamă de investiţii importante pentru care am putut să oferim lucrări moderne, seriozitate şi servicii integrate. A fost şansa noastră. Este o mândrie să putem spune că am lucrat pentru mare parte dintre companiile care au avut un aport în dezvoltarea Regiunii de Vest.
Cum se văd lucrurile astăzi, la câţiva ani distanţă de boom-ul economic şi după o criză accentuată care pare să se prelungească pe termen nedefinit ?
Astăzi suntem într-o etapă în care cea mai mare preocupare este efortul permanent în a pregăti şi păstra forţa de muncă. Prioritatea noastră este să ne menţinem domeniul de activitate din sfera serviciilor energetice care, fără forţă de muncă pregătită şi calificată, este într-o situaţie limită. Facem un balans curajos în economia de astăzi, la fel ca mulţi alţi angajatori români afectaţi de lipsa personalului calificat. Sperăm să reuşim să rămânem activi în domeniul energetic şi, de ce nu, să ne îndreptăm uşor spre următorul pas – antreprenoriatul. Avem experienţă, avem resurse, avem experienţă managerială, mai rămâne doar să reuşim să valorizăm resursa de capital uman.
Citiți principiile noastre de moderare aici!