Primăria Timișoara va recepționa în zilele următoare lucrările de modernizare a iluminatului public. Acestea au vizat trei artere din nordul orașului, și anume Calea Torontalului, Calea Aradului și Calea Sever Bocu și tocmai ce au fost finalizate.
Modernizarea a presupus înlocuirea a 531 de corpuri de iluminat cu un sistem LED, care poate fi controlat de la distanță și care permite ajustări de intensitate a luminii pentru o economie de până la 60%.
„Avem proiecte în diferite stadii și lucrări de înlocuire a unei treimi din iluminatul public stradal din Timișoara, pentru a reduce semnificativ din cheltuielile la curent. Am finalizat o investiție cu peste 500 de corpuri de iluminat, mai avem în plan înlocuirea a încă 5.000. Investițiile respective sunt fie la faza de proiectare, fie în achiziție pentru proiectare plus execuție.
Pe Aradului, Torontalului și Sever Bocu am finalizat lucrările și ne așteptăm în perioada următoare la reduceri de consum cu aproximativ 60% și 153 de tone de dioxid de carbon mai puțin să fie degajate în atmosferă. Concomitent, economiile pe care le realizăm prin aceste investiții ne permit să extindem iluminatul public în oraș, pe străzi precum Marcel Iancu sau Marginii. Iluminatul public nu este un moft, ci un serviciu ce ține de siguranța publică, deci nu vom face compromisuri aici”, declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Valoarea contractului de proiectare și execuție este aproximativ 1,3 milioane de lei (TVA inclus).
Municipalitatea derulează investiții de modernizare a iluminatului public ce vizează 5.562 de corpuri de iluminat pe 90 de străzi și artere, adică aproximativ 31% din numărul de lămpi stradale. Consumul energetic va fi mai eficient cu 60-70%.
Este vorba despre trei investiții separate: modernizarea iluminatului de pe Aradului, Torontalului și Sever Bocu; modernizarea iluminatului de pe străzile adiacente parcurilor din zona centrală și modernizarea iluminatului de pe principalele bulevarde din interiorul inelului 4.
În plus față de proiectele dedicate, investițiile majore de infrastructură, respectiv reabilitarea de pe Cetății, Bogdăneștilor și Stan Vidrighin, includ o componentă de iluminat public modern cu LED.
În același timp, în luna octombrie are loc montarea primilor stâlpi de iluminat public pietonal din Parcul Botanic. Iluminatul va fi unul performant, cu LED și sistem de telegestiune. Proiectul este finanțat prin fonduri europene.
De asemenea, spațiul de promenadă care face legătura între Piața Libertății și Piața Unirii oferă bucuria plimbării pe timp de seară, pe sub ghirlande de lumini calde din vară.
Totodată, zona străzilor 20 Decembrie 1989 – CD. Loga – Regele Ferdinand I -16 Decembrie 1989 este una experimentală pentru variante de iluminat public.
Tronsonul din dreptul Parcului Justiției al străzii 20 Decembrie 1989 este iluminat, de câteva săptămâni, cu 15 corpuri moderne cu led și sistem de telegestiune. Acestea au fost instalate gratuit de către Enel, pentru ca Primăria Timișoara să poată testa echipamentele lor.
Testarea diferitelor tipuri de sisteme de iluminat este necesară pentru a putea vedea care sunt variantele eficiente și rezistente la funcționarea în rețeaua de iluminat public.
Vă reamintim și că, la începutul lunii august, consilierii locali au aprobat extinderea iluminatului public pe strada Drubeta și în parcarea Calea Buziașului-Str. Siemens.
Pe aceeași temă:
Zeci de corpuri de iluminat cu consum redus, montate pe Calea Torontalului
Soluție inedită găsită de Primăria Timișoara pentru a lumina cele mai circulate străzi din Cetate
Se testează variante de iluminat public în zona centrală a Timișoarei
Se extinde iluminatul public pe strada Drubeta și în parcarea Calea Buziașului-Str. Siemens
Iluminatul public stradal, modernizat și extins pe zeci de străzi din Timișoara
Iluminat public pe șapte străzi din Calea Aradului Est. Acum se aprobă SF-ul comandat în 2019
Trimite articolul
XFacturi mai mici cu cheluieli mai mari. Solutia mai ieftina si mai eficienta e reducerea iluminatului. Sunt multe cladiri, monumente si strazi unde se poate reduce iluminatul fara ncio problema. Dar asa e cand alesii gandesc dupa un tipar pur electtoral…
-
Ma dor ochii de la LED-urile astea, va rog HALOGENE din nou.Respectfully
Ma dor ochii de la LED-urile astea, va rog HALOGENE din nou.Respectfully
Cu gandul ca iluminatul cu LED-uri consuma mai putin multi isi iau teapa pentru ca monteaza cele mai puternice lampi sa fie Lumeni multi care consuma pe masura. Asa a facut si primaria din Zabrani care a ajuns acum sa tina lampile stinse 4 ore pe noapte. Oricum daca cititi pe siturile producatorilor de iluminat cu LEDuri toti spun ca investitia se recupereaza in timp indelungat. Lampile ar fi mai eficiente daca ar fi folosite module care verifica intensitatea luminoasa dintr-o zona si le-ar aprinde progresiv in functie de nevoie. Dar pentru asta alti bani alta distractie.