Contorizarea individuală, cu distribuţie pe orizontală, este alternativa prezentată de Colterm pentru abonaţii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire care nu mai sunt ”încântaţi” de sistem şi au bani pentru a suporta investiţia iniţială pe care o presupune acest lucru.
Contorizarea individuală cu distribuţie pe orizontală este un sistem diferit faţă de cel actual, unde fiecare locatar depinde de dorinţa vecinilor de a da sau nu drumul la căldură şi de modul în care se plătesc facturile. Ca și în cazul centralelor individuale de apartament, contorizarea individuală cu distribuție pe orizontală asigură o independență totală faţă de vecinii din imobil. Coloanele de încălzire nu mai trec dintr-o locuinţă în alta, ca și în cazul distribuției agentului termic pe verticală. În plus, fiecare plăteşte cât consumă, pentru că cei care optează pentru acest sistem primesc propriul contor, care este montat la intrarea în apartament.
Sistemul presupune însă o investiţie din partea beneficiarului. Potrivit unei estimări făcute de către reprezentanţii Colterm şi de către cei ai primăriei, costurile totale ar fi de aproximativ 1.000 de euro per apartament.
Cei de la Colterm spun însă că există doritori şi că nouă asociaţii de proprietari au trecut la noul sistem.
„Pe viitor, vrem să facem contorizările individuale cu distribuție pe orizontală. Avem nouă asociații, 101 de apartamente, din aproape 68.000 de abonați, şi încă două asociaţii în lucru. Anul viitor vom marşa împreună cu primăria pe fonduri europene. Dintr-un calcul făcut de noi s-au redus costurile cu energia termică cu 15% acolo unde s-au făcut aceste contorizări”, afirmă directorul general al Colterm, Cristian Mircea.
Reprezentanţii societăţii susţin că acest sistem, la pachet cu reabilitarea termică a blocurilor, pentru care se intenţionează accesarea de fonduri europene, ar putea conduce la o scădere semnificativă a facturilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!