Lucrările cu finanţare europeană de la Colterm, care presupun retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare în vederea conformării la normele de protecţie a mediului privind emisiile poluante în aer şi creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură, au intrat pe ultima sută de metri, marţi fiind prezentat stadiul acestui proiect.
„În urma finalizării acestui proiect vom putea să folosim pe scară mai mare decât am făcut-o până acum cărbunele şi, pe cale de consecinţă, ţinând seama de preţul mult mai mic al cărbunelui faţă de gaz, vom putea avea facturi cu gigacaloria mai reduse. E un complex de măsuri pe care le vom lua pentru ca pe parcursul acestui mandat de primar al meu preţul gigacaloriei să scadă cu 25% în condiţiile în care preţul gazului şi al cărbunelui nu va creşte, evident în această ipoteză putem discuta. Proiectul nu are impact direct asupra preţului gigacaloriei pentru că retehnologizarea este făcută astfel încât parametrii de mediu, în primul rând, să fie îmbunătăţiţi. Dar prin această retehnologizare noi vom putea lucra cu mai mult cărbune şi mai puţin gaz fără să producem poluare. Măsurile de reducere cu 25% sunt mult mai complexe. Ca să ajungem acolo trebuie să procedăm la anveloparea pe scară largă a blocurilor (…) apoi trebuie să dăm în folosinţă incineratorul de deşeuri, ieri în sfârşit s-a desfăşurat licitaţia”, a declarat primarul Nicolae Robu. Edilul a făcut şi o estimare pentru anul 2014. „Având în vedere şi unele lucrări pe care le mai avem în derulare anul acesta, eu cred că în 2014 preţul la gigacalorie va putea să scadă, în condiţiile menţinerii preţului la gaz şi la cărbune, cu circa 10%”, a estimat Robu.
Odată cu finalizarea proiectului de retehnologizare de la Colterm vor scădea concentraţiile emisiilor de dioxid de sulf şi oxizi de azot care depăşesc limitele maxime admise.
Lucrările majore au presupus retehnologizarea unor pompe de transport de la CET Centru şi CET Sud, retehnologizarea a două cazane de apă fierbinte de la CET Centru, retehnologizarea a trei cazane de abur de la CET Sud şi montarea unei noi instalaţii de desulfurare la CET Sud, unele lucrări fiind finalizate, iar altele în curs de derulare.
Proiectul a început în noiembrie 2010 şi trebuie să fie implementat până în decembrie 2013, valoarea totală fiind de aproape 255.197.000 lei fără TVA, din care contribuţia financiară nerambursabilă din Fondul de Coeziune este de aproximativ 118.000.000 lei, cea de la bugetul de stat este de aproape 107.000.000 lei, iar cea de la bugetul local de circa 29.000.000 lei.
Primarul Robu: Facturile la caldura din ianuarie si februarie, sensibil mai mici decat anul trecut
Citiți principiile noastre de moderare aici!