Reprezentanţii Colterm au afirmat, marţi, că prin blocarea, timp de aproape un an, a acelei hotărâri în instanţă, societatea de termoficare din Timişoara a suferit o pierdere de circa 22 de milioane de lei. Banii trebuie recuperaţi de undeva, iar soluţia găsită de conducerea Colterm este de a face rost de această sumă prin majorarea lunară a facturii la încălzire. Cu alte cuvinte, timişorenii vor plăti retroactiv pentru a acoperi pierderea celor 22 de milioane de lei.
„Am transmis către asociaţiile de locatari intenţia de a recupera acei bani”, a declarat directorul general al Colterm, Aurel Matei. El a refuzat să facă orice alte declaraţii legate de această problemă.
Potrivit unor surse din cadrul companiei de termoficare din Timişoara, pentru recuperarea pierderii produse în urma procesului cu Prefectura Timiş, fiecare familie din municipiu va plăti lunar facturi la încălzire majorate în medie cu 20-25 de lei, în zece tranşe, până la stingerea datoriei.
Printr-o adresă semnată de conducerea Colterm, asociaţiile de proprietari şi locatari din Timişoara au fost informate că urmează să achite, în zece tranşe lunare egale, diferenţa de preţ ce ar fi reieşit dacă hotărârea de consiliu privind majorarea preţului la energia termică de la 162.62 de lei la 187 de lei pe gigacalorie ar fi fost pusă în aplicare în 2009.
„Având în vedere că în situaţia în care HCL 272/2009 nu ar fi fost suspendată în lipsa demersului judiciar susţinut de Prefectul Judeţului Timiş şi FALT aţi fi achitat lunar preţul majorat corespunzător consumului, pentru a reduce impactul social, urmează să achitaţi diferenţa de preţ ca obligaţie totală în 10 tranşe lunare. Mai precis, în luna martie 2011 vă vom emite o factură pentru întreaga obligaţie de plată ca diferenţă de preţ aferentă perioadei suspendării HCL 272/2009, respectiv din data de 01.09.2009, până la data de 13.08.2010, pe factură fiind menţionate cele 10 termene de plată în condiţiile arătate mai sus”, se arată în adresa semnată de conducerea Colterm.
FALT recomandă contestarea facturilor
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara (FALT), Petru Olariu, consideră ilegală decizia Colterm.
„Acum cineva vrea să plătească o poliţă cuiva. Şi s-au făcut presiuni, probabil de către cineva din Primăria Timişoara”, a afirmat Olariu.
Preşedintele FALT spune că asociaţia pe care o conduce va analiza, zilele următoare, această decizie a Colterm şi va decide cum va acţiona în continuare, însă sfătuieşte asociaţiile de locatari să conteste facturile care vor veni în lunile următoare.
„Din punctul nostru de vedere fiecare asociaţie poate să conteste această nouă factură şi să nu plătească. Ne mai consultăm o zi-două, să vedem ce vom face în continuare”, a mai declarat Olariu.
Băcală: „Preţul gigacaloriei aproape s-a dublat tocmai pentru a acoperi această pierdere”
Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a afirmat că această acţiune a Colterm este doar o diversiune, care nu are niciun temei legal.
„Este o diversiune a celor de la Colterm, fiindcă nu au niciun temei legal. (…) În anul 2010, Consiliul Local Timişoara a adoptat o hotărâre de majorare a preţului de facturare a gigacaloriei în aşa fel încât să acopere ce nu s-a încasat în 2009 şi 2010. Acum aflăm că după ce aproape că s-a dublat preţul au mai găsit o modalitate de a lua bani de la timişoreni, spunând că din cauza mea trebuie să recupereze suma din 2009”, a afirmat Băcală.
Preţul energiei termice facturate populaţiei a fost majorat, printr-o altă hotărâre de consiliu, la 252,16 lei pe gigacalorie de la 1 septembrie 2010.
Vă reamintim că, în 2009, Prefectura Timiş şi FALT au atacat în contencios-administrativ o hotărâre a Consiliului Local Timişoara (CLT) care prevedea majorarea preţului de facturare a energiei termice de la 162,62 de lei la 187 de lei. În luna iunie a anului trecut, magistraţii Curţii de Apel Oradea au decis că hotărârea CLT a fost adoptată legal. Reprezentanţii municipalităţii afirmau, după aflarea acestei decizii, că prin blocarea HCL-ului în instanţă, preţul gigacaloriei nu a fost majorat timp de un an şi, prin urmare, Colterm a înregistrat pierderi de milioane de lei. Conducerea Primăriei Timişoara afirma, anul trecut, că ar putea acţiona Prefectura Timiş în judecată pentru recuperarea acestor bani.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!