Pentru ca societatea de termoficare să poată furniza energie termică celor aproximativ 56.000 de abonați, în contextul creșterii prețului la gaz, Colterm și Primăria Timișoara propun mărirea prețului gigacaloriei, crescut ultima dată prin hotărâre de consiliu local în 10 decembrie 2019, cu începere din 1 ianuarie 2020.
„Preţul actual al energiei termice livrată consumatorilor casnici din sistemul centralizat este de 415,39/MWh inclusiv TVA (483,10 lei/Gcal inclusiv TVA), iar pentru consumatorii non-casnici este de 429,47 lei/MWh inclusiv TVA (499,48 lei/Gcal inclusiv TVA)”, se arată într-un proiect de hotărâre publicat vineri pe site-ul primăriei.
Cererea pentru majorarea tarifului a venit de la Colterm, care susține că este nevoie de creșterea prețului la gigacalorie „pentru a nu aduce pierderi societății de termoficare”. Consiliul de administrație al Colterm a aprobat deja noile tarife.
Potrivit documentației, determinarea prețurilor de producție și a tarifelor de transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrată din sistemul de alimentare centralizată s-a realizat luând în calcul perioada pentru fundamentare iunie 2020 – mai 2021 (12 luni calendaristice), precum și un procent de producere a energiei termice pe gaze naturale de 48,5% în CT Centru și 51,5% produsă la CET Sud, având la bază o prognoză de consum de 150.000 tone cărbune.
„Se propune modificarea/ajustarea preţului local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată de Compania Locală de Termoficare COLTERM S.A. la valoarea de 851,27 lei/MWh (respectiv 990,03 lei/Gcal; 1 Gcal = 1,163 MWh), inclusiv TVA, precum și modificarea prețului local al energiei termice facturată populației la valoarea de 644 lei/MWh inclusiv TVA”, se arată în referatul de însoțește proiectul de hotărâre.
Facturile se triplează
Timișorenii n-au simțit până acum majorările prețului gigacaloriei pentru că în același timp a fost crescută și subvenția plătită de PMT, care acum rămâne la fel.
„Subvenția, reprezentând diferenţa dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturată populaţiei va rămâne la valoarea actuală de 207,27 lei/MWh inclusiv TVA”, mai scrie în documentație.
Practic, dacă timișorenii plăteau până acum 208 lei/MWh, de acum înainte vor plăti 644 de lei/MWh, explică și Serviciul de Comunicare al PMT.
„În baza calculelor economice și cerințelor legale, acest nou preț este de 851,27 de lei MWh. Întrucât subvenția acordată de Primăria Timișoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, prețul local al energiei termice facturată populației ar trebui să crească de aproape 3 ori, ajungând la 644 lei/MWh, inclusiv TVA”, se arată într-un comunicat de presă emis de primărie.
Consumatorii non-casnici, adică firmele abonate la Colterm, spitalele, școlile vor plăti, de fapt, 851,27 lei/MWh.
„Criza mondială a energiei, dar și poziția economică vulnerabilă a Colterm, rezultatul anilor de administrație dezastruoasă, obligă compania să crească prețul de facturare, care nu poate fi sub cel de producție. Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident că timișorenii racordați la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de 3 ori la energia termică și de aceea prețul final îl vom stabili în urma ședinței Consiliului Local Timișoara”, a declarat primarul Dominic Fritz.
În aceeași situație cu Timișoara se află și alte 26 de orașe din țară, care au sisteme de termoficare centralizate și care sunt nevoite acum să adapteze prețurile de facturare la noile tarife ale combustibililor, mai explică Serviciul Comunicare al PMT.
Potrivit aceleiași surse, Asociația Municipiilor din România a transmis o scrisoare de ajutor guvernului, semnată de 27 de primari, prin care cere ajutor.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XTrist dar ma asteptam.Administratia Robu a ingropat in datorii Coltermul iar Guvernul Romaniei nu este capabil sau nu vrea sa opreasca acesti colosi(EON,ENEL,ENGIE samd) sa jegmaneasca populatia.Preturile la gaz si curent sint anormal de mari.
-
Preturile la gaz n-au nicio legatura cu companiile distribuitoare din RO, “colosii” cum le numesti. Nu esti singurul care crede asta, multi cred la fel. Pe piata europeana gazul este de 6 (sase) ori mai scump decat in aceeasi perioada a anului trecut si de 4 ori mai scump decat in primavara. Romania are printre cele mai mici preturi la consumator din Europa, 0,03KWH fata de 0.09 in Olanda, 0.06kwh in Germania sau 0.07KWH in Italia si Franta. Replica preferata a romanului e ca noi avem salarii mai mici. Nimanui nu-i pasa, pretul nu are legatura cu nivelul salariilor, doar cu cererea si oferta. Cum multe tari au depasit perioada critica a pandemiei (nu e cazul nostru), a crescut si activitatea economica si dupa ea cererea. Cererea si oferta dicteaza pretul.
-
Al cui e gazul din Romania? daca e al romanilor, nu vad de ce are vreo legatura pretul cu cererea si oferta. E ca si cum eu daca am o masina, trebuie musai sa fac uber/taxi cu ea, si sa dau dau unei companii niste bani sa-mi folosesc/inchiriez propria masina(simplificat mult, dar ca idee asta este) Din toate tarile alea insirate de tine, doar olanda e considerata a avea mai mult gaz -sa zicem ca asa o fi, dar am ceva dubii- si e comparabila ca populatie cu Romania, restul au o populatie mult mai numeroasa si gaz mult mai putin, nu mai zic de industrie mult mai dezvoltata unde e cerere uriasa de gaz. Asa ca teoriile cu piatza si pretul, sa le vehiculezi la trotinetistii doritori de a fi slugi cu capul plecat prin corporatii pentru a merge in city break-uri, ei fiind proeuropeni, spre deosebire de nemtii care n-au nici o problema sa faca mega conducta pt gaz de-ala antieuropean.
-
Sa ni se explice si noua de unde se acorda acel “ajutor” si in ce consta? Nu de alta, dar aia care care nu vom primi “ajutor” suntem buni de plata, iar cei vinovati de aceste probleme stau frumos fie la caldurica pe salarii de directori.
La pretul asta mai bine pui centrala!!!. Si Colterm faliment!!! Apa calda ai la robinet dupa 30 min.
-
30 de minute? Am apa caldă la robinet în 10 sec la bucătărie și în 30 sec la baie.
-
Si cu centrala tot acolo esti. Gazul e la fel de scump, indiferent ca-l arzi tu sau il arde Colterm pentru tine.
Oare mai exista ceva in orasul asta ce nu la-ti scumpit?
-
Se pare ca abecedarele erau scumpe încă de pe vremea când erai copil, asta explica halul catastrofal in care scrii
ce bine ca se muta fritz la vila cu incalzire prin centrala pe gaz, din blocul unde inainte era incalzit de la colterm… chiar imi faceam griji pt el
-
Vezi ca esti prost… informat
-
Eu am centrala de 20 de ani, la bloc. Pune-ți și tu, ca să nu te mai apese grija de alții.
-
Mai ales acuma cand are si copil mic.Trebuie sa faca baie copilul si altele cum sa stea copilul unui primar asa competen ca DONIMIC in frig lasa prostimea poate sta dar rog sa faceti platile la timp
-
Pai daca ti se pare asa afacere, muta-te si matale la casa. A, n-ai bani? Pai atunci vezi de fa si matale scoala si lucreaza ce-a lucrat Fritz, inainte sa fie primar, daca te tine cureaua.
… te pomenesti ca nu te tine cureaua?
No mai coltermistilor, cred ca la vara o sa fie criza de centrale, asa ca luați-vă de acuma😀
Vom afla peste cativa ani ca Fritz si Latcau sunt asociati in ceva firma care instaleaza centrale in apartamente /s
Ajustarea pretului la piata este un lucru normal care trebuia facut treptat, din timp. Evident acest lucru s-a facut cand a venit o criza si a lasat o buna parte din cetateni in frig. Asta sa fie invatatura de minte celor care se mai bazeaza pe servicii de la stat. In acelasi timp calde multumiri UE pentru politica lor energetica iresponsabila care ne-a readus pe vremea comunismului. Traiasca UE si conducatorul iubit, DoNimic Frig.
Dragilor, dar de ce nu înjuraţi şi regulile anti-centrale şi vecinii dobitoci care cred că le furi căldura din perete şi îi gazezi în schimb? Trebuie să te milogeşti de toţi tâmpiţii ca să ai voie să faci ceva la TINE în casă.
Dar de ce să se schimbe tâmpeniile astea de reguli când se poate tripla preţul. Asta înseamnă că la vară o să plătim 6-700 de lei pe lună?
-
Nu ești la tine în casă, locuiești într-un apartament, deobicei într-un bloc care a fost proiectat pentru o soluție unitară dpdv al încălzirii, al alimentării electrice, sursei de apă și al canalizării.
Nu este normal să se încălzească fiecare cum vrea. Doar la noi pare, din cauza reglementărilor care nu se aplică.
Vedeti unde s-a ajuns din cauza viniturilor care nu-si inmatriculeaza masinile si nu platesc impozitele pe TM?!? Oare chiar nu vede nimeni?!?
Din banii cui plateste PMT subventia la gigacalorie, si de ce face discriminari. Adica cei care au centrale proprii care le-au bagat prin rate sau sacrificii( nu cred ca toti au fispus de bani sa-si puna centralele pentru ca ii suparau banii in portofel). u primesc ajutor pentru scumpirea gazului si restul primesc. Eu cred ca toti platim taxe si impozite la PMT si toti ar trebui sa fim tratati la fel. Daca ai 2 copii dintre care unul este mai plapand si unul mai bine facut faci diferente? Sau ii tratezi la fel pt ca sunt amandoi ai tai. Eu cred ca ar trebui sa se termine toate subventiile astea date numai unora. Atunci sa plateasca taxe doar cei racordati la Colterm ca ei primesc inapoi banii prin subventii.
V-am spus (cu doua zile inainte?) ca asta era idea, sa scoatem mai multi bani din buzunar rrrr…. Cand ceva scartaie la nivel de conducere/expertiza/ specializare /detalii in domeniu, arata clar ca inevitabilul se va intampla.
stati sa vedeti si la centralele individuale…s-a dat drumul la jaf…Eon…Enel si-au triplat profiturile…
De ce dati vina pe Robu? De cand E USR au inceput scumpirile (si nu doar la Colterm) vezi telpark si impozite si toate alimentele. De cand a aparut USR au blocat orasul ! Plus gropile de pe Rebreanu si alte strazi nu sunt facute !
Asa, si??? Si eu platesc triplu gazul la incalzirea de acasa…
In lunile de iarna plateam in jur de 700 lei/luna, iar acum minim 2000 lei/luna…
Cei racordati la Colterm vor tot moca?
Bine,bine se scumpeste caldura,se scumpeste apa calda dar si rece,se scumpeste gunoiul,se scumpeste gazul,se scumpeste benzina,nu cresc pensiile,nu cresc salariile se scumpeste euro,se scumpeste mincarea.Intrebarea este unde sunt antivaccinistii ? De ce nu mai protesteaza impotriva masii ?Sunt oare de acord cu singurul lucru care creste:NUMARUL MORTILOR.?
Cum se face ca la Bucuresti gigacaloria costa 329 lei iar la Timisoara costa 990lei .Poate ne explica domnul Fritz.