În urma unei investiţii de 1,2 milioane de lei, realizată din fonduri proprii ale Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara, din care face parte și Facultatea de Medicină Dentară, calitatea procesului de învăţământ al studenţilor, începând cu anul 3 de studiu, a fost foarte mult sporit.
În urmă cu un an s-a luat decizia de reutilare a laboratorului de simulatoare din cadrul disciplinei de protetică dentară, laborator menit să pregătească trecerea la tratamente pe pacient a studenţilor de la Facultatea de Medicină Dentară. Datorită faptului că manoperele de medicină dentară necesită abilităţi practice deosebite este imperios necesar ca ele sa fie dobândite pe un simulator înainte de trecerea la lucrul efectiv pe pacient, spune Emanuel Bratu, profesor în cadrul acestei facultăți.
„Prin implementarea acestui proiect suntem cei mai buni dintre facultăţile de specialitate din ţară. Studiul la medicină dentară e mult mai scump de realizat. Piaţa muncii în domeniul medicilor dentişti e una extrem de competitivă, în Timişoara sunt de trei ori mai mulţi medici pe cap de locuitor decât media Uniunii Europene. Deci, pregătirea lor trebuie să fie la cel mai înalt nivel. Acest simulator ajută extrem de mult la pregătirea de bază a studenţilor, aici e problema mare. Alte universităţi deţin simulatoare poate mult mai dezvoltate, dar nu de acest tip, care ajută la bază, unde se începe studiul. Noul simulator creează în măsură de 80 – 90% condiţiile reale de lucru cu un pacient real”, spune
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara, Marius Raica, spune că eforturile realizate de instituţie pentru dotarea facultăţilor sunt importante.
„Universitatea face eforturi pentru a avea aici o facultate de calitate. Noi trebuie să facem permanent câte ceva pentru sporirea calităţii învăţământului. Această nouă unitate o să-i ajute foarte mult pe studenţi”, a precizat rectorul UMF.
Doar investiţia pentru simulator a fost de peste 130.000 de euro. De asemenea, a avut loc renovarea laboratorului, în pardoseală fiind montată tubulatură specială, care conduce aer şi apă, exact cum se întâmplă la un cabinet dentar real. Posturile de lucru pentru studenţi sunt utilate cu micromotor, turbină elveţiană, lampă scialitică pentru iluminarea câmpului de lucru, sistem de aer şi apă, o replică perfectă a unui scaun stomatologic.
Manechinii instalaţi oferă perspectiva modului de lucru aproape real, un mediu umed, la fel ca şi cel din gura unui pacient şi nu doar un mulaj de plastic, în mediu uscat, aşa cum era până în prezent. Studenţii pot urmări pe monitoarele instalate filme cu etapele de preparare a dinţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!