Soluţia Curţii de Apel Timişoara i-a nemulţumit atât pe Carmen Bejan, cât şi pe Sergiu Florea. Cei doi sperau ca la apel să li se reducă pedeapsa de 16 ani dată de Tribunalul Timiş şi au avut surpriza neplăcută să primească patru ani în plus de detenţie, deci o condamnare de 20 de ani. Mediciniştii vor face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Singurele persoane care sunt ceva mai mulţumite de soluţie sunt rudele lui Trifu Schroth, bărbatul tranşat de cei doi tineri în căminul de la Medicină. Imediat după proces, soţia acestuia, fiica ei şi ginerele au plecat spre Germania. Şi-au sunat avocatul, au aflat soluţia, apoi s-au sfătuit şi au decis să se folosească şi de ultima cale de atac pe care o au. „Rudele au fost mulţumite pentru că instanţa ne-a admis apelul şi a majorat pedepsele celor doi inculpaţi. În schimb, însă, au o uşoară nemulţumire. Mereu mi-au cerut să nu renunţ la ideea că victima a fost ademenită şi mi-au cerut să încerc să schimb încadrarea juridică a faptei, din omor, în tâlhărie urmată de moartea victimei. Nu am reuşit însă să obţin schimbarea încadrării juridice. Clienţii mei au fost însă încântaţi atunci când am adus în discuţie schimbarea încadrării juridice din omor, în omor calificat. Cu toate că instanţa nu a acceptat teza noastră, mi-au cerut să uzez de calea de atac care mai e posibilă, respectiv cea de recurs, şi să continui să lupt pentru schimbarea încadrării juridice”, a declarat, pentru www.tion.ro, avocatul Radu Zandomeni, reprezentantul familiei bărbatului tranşat.
Pedeapsa de 20 de ani primită de cei doi tineri este maximum care se poate da pentru comiterea infracţiunii de omor, în ea fiind contopită şi pedeapsa pentru profanare de cadavre. În cazul infracţiunii de omor calificat însă, pedeapsa este de la 15 la 25 de ani, iar rudele lui Trifu Schroth speră ca cei doi tineri să stea cât mai mult timp după gratii.
Verdictul final va fi dat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
La judecarea apelului de la Curtea de Apel Timişoara, în declaraţia dată, Sergiu Florea a menţionat faptul că după ce l-a bătut pe bărbat, acesta a căzut inconştient pe podea. Tânărul susţine că s-ar fi aplecat peste victimă, să încerce să vorbească cu ea şi să o trezească, moment în care Carmen Bejan a venit din spate şi i-a aplicat cele patru lovituri de cuţit. „Inculpata, profitând de faptul că victima era în stare de inconştienţă şi că nu se putea apăra, a aplicat loviturile de cuţit în urma cărora a survenit decesul. Toate acestea demonstrează că nu este vorba despre un simplu omor, ci de un omor calificat”, a mai spus avocatul Zandomeni.
Familia romului tranşat nu şi-a arătat însă nemulţumirea legată de suma daunelor morale – 40.000 de euro, respectiv 20.000 de euro pentru soţia victimei şi alte 20.000 de euro pentru fratele acesteia, care s-au constituit ca părţi civile. Tribunalul Timiş hotărâse iniţial ca cei doi să primească doar 20.000 de lei din cei 120.000 de euro ceruţi.
„Familia nu a fost niciodată preocupată de latura materială. De la început şi-a manifestat dorinţa de a dona suma unor case de bătrâni. Nu am discutat încă dacă vom cere la recurs majorarea ei”, ne-a mai spus avocatul Radu Zandomeni.
Ultima parte a procesului „Crimei de la Medicină” se va judeca la Bucureşti. Sentinţa pe care o va da Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi cea definitivă.
Codruţa Călărăşanu
Rudele barbatului ucis si transat in caminul de la Medicina au trecut la amenintari
16 ani de inchisoare pentru studentii ucigasi de la Medicina
Studenţii acuzaţi de crima de la Medicină rămân după gratii
Declaraţii şoc în procesul crimei din căminul de la Medicină
Avocatul rudelor barbatului transat la Medicina cere o pedeapsa mai mare pentru Florea si Bejan
Carmen Bejan: Nu sunt vinovata de crima!
Din dragoste pentru Carmen Bejan, Raul Sergiu Florea a acceptat să-l tranşeze pe Trifu Schroth
Citiți principiile noastre de moderare aici!