În România există 2.188 de familii cu gemeni sau tripleți în componență. Acestea vor beneficia de majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului, după publicarea actului normativ adoptat de Guvern în Monitorul Oficial.
Astfel, sunt reglementate și situațiile în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani și copiii de la 3 la 7 ani, astfel că se acordă majorarea prevăzută și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții beneficiază de indemnizația pentru creșterea altui copil.
În Timiș, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială are în evidențe 207 familii cu gemeni și tripleți.
„În județul Timiș, în luna august 2023, 207 familii au beneficiat de indemnizație creștere copil pentru mai mult de 1 copil, iar aceste familii au în îngrijire 426 de copii. Dintre acestea, 90 de familii au în îngrijire 180 de gemeni”, au declarat pentru Tion reprezentanții AJPIS.
Indemnizațiile vor fi majorate începând cu următoarele plăți, care vor fi transmise către beneficiari în luna noiembrie, când vor fi făcute plățile pentru luna octombrie. Potrivit AJPIS Timiș, părinții care sunt în plată la acest moment nu trebuie să depună altă cerere, pentru că majorările vor fi operate din oficiu la nivelul instituției.
„AJPIS Timiș deservește peste 25% din populația județului, cu media lunară de 196.000 beneficiari”, a precizat Diana-Alina Cojoleanca, director executiv al AJPIS Timiș.
Trimite articolul
Xcare politician a avut gemeni sau tripleti de exista asa ceva? ca ce chestie?
-
“cachestie” ca 2-3 deodata e un pic mai solicitant fizic, psihic, si nu in ultimul rand financiar decat unul singur.
-
Dar cine compara cresterea gemenilor cu cresterea unui singur copil, amice? Ai baut apa la caine? Care e diferenta dintre a creste 2-3 gemeni sau 2-3 copchii care s-au nascut la diferenta de un an? Nu-i tot aia mai mult sau mai putin? Vorbesti ca sa te afli in treaba.
-
mai sa fie, asta e singura chestie solicitanta fizic si psihic din lume??? DIN NOU, care politician a avut gemeni???
-
tldr:
Mai exact, majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil.
Directiva (UE) 2019/1158/19pe lung, de la m.muncii:
“Normele metodologice adoptate clarifică și procedura în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani și copiii de la 3 la 7 ani. Mai exact, majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil.
De asemenea, sunt acordate unele facilități fiscale pentru părinți prin majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în perioada concediului pentru creșterea copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.
Hotărârea adoptată de Executiv asigură intrarea în vigoare a prevederilor prin care a fost transpusă în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului și care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului…” etc etc
-
-