Organizațiile studențești membre ale COSPol (Convenția Organizațiilor Studențești din Politehnică), în colaborare cu OSUT (Organizația Studenților din Universitatea de Vest Timişoara) și OSB (Organizația Studenților Basarabeni), au realizat o analiză privind situația Complexului Studențesc. Raportul a fost prezentat, miercuri, la primărie, studenţii având ocazia să dezbată problemele semnalate cu primarul Nicolae Robu. Tinerii au ridicat diferite probleme. S-au plâns că multe spaţii verzi au devenit alei improvizate, că nu sunt suficiente locuri de parcare amenajate, că sunt multe zone neîngrijite, că sunt gunoaie, mai ales în jurul fast-food-urilor, câini şi oameni fără adăpost care îşi fac veacul prin Complexul Studenţesc, iar localurile s-au extins în unele cazuri până la ferestrele căminelor.
Reprezentanţii studenţilor au propus să se realizeze parcări supraterane şi să se amenajeze spaţii de agrement cu bănci, scaune şi mese.
„Pe partea de alei, avem o platformă în fața căminului 8, este o zonă în care asfaltul este foarte deteriorat. Aleile de acces de la multe cămine sunt în stare avansată de degradare. S-au creat foarte multe alei improvizate în detrimentul spațiului verde. (…) Pe partea de parcări avem probleme, între căminele 13 și 17 nu există parcare, mașinile sunt lăsate pe iarbă. În spatele căminului 8 se parchează pe trotuar, la căminele 12, 15 și 16 se parchează la fel, sub geamurile studenților, pe trotuar”, a explicat Robert Kristof, reprezentantul studenților în Biroul Senatului Universității Politehnica Timișoara.
Cunoscând apetenţa primarului pentru realizarea de fântâni, tânărul i-a propus lui Robu să realizeze fântâni arteziane cu jocuri de lumini în Complexul Studenţesc.
„Există, între căminele 2 și 3, un spațiu verde, care nu este folosit, este împrejmuit cu un gard. Este o zonă imensă, pe care s-ar putea realiza fântâni, alei și bănci. Dumneavoastră chiar ați făcut, în parcul de la Mecanică, fântâni arteziene cu jocuri de lumini. Ar arată foarte bine în acest spațiu, întrucât este loc de niște bănci și alei, unde și-ar putea petrece timpul studenții, nu doar să stea în cămin pe Facebook. Ar putea să stea în parc pe model european. Dacă ne uităm dincolo, un parc studențesc este o întindere foarte mare de spațiu verde, în care sunt amplasate bănci, diverse fântâni, studenții învață acolo, este mai eficient așa”, a adăugat Kristof.
Iar primarul a promis cel puţin o fântână sau două în Complex.
„Le-am promis studenţilor că vom interveni cu promptitudine şi eficienţă, astfel încât toate aleile din Complex să fie amenajate, toate spaţiile verzi să fie amenajate şi locurile de parcare, atâtea câte putem să facem, să le avem în condiţii civilizate, nu aşa cum se întâmplă acum. Vom amenaja locuri în care studenţii să poată învăţa în spaţiul verde pe care îl vom pune la punct între cămine. O fântână ar fi binevenită. Nu ne putem permite să facem fântâni costisitoare acum, dar eu ştiu, că am făcut la Universitatea Politehnica fântâni pe care cei care le cunosc le apreciază, şi putem să facem şi în Complexul Studenţesc în unul-două locuri, nu foarte multe pentru început”, a declarat Robu.
Cât despre comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în zonă, edilul-şef le-a spus studenţilor că va trimite Poliţia Locală să-i controleze pe agenţii economici.
„Ei nu sunt sub jurisdicţia noastră. Dacă am fi reuşit să facem exproprieri – eu eram dispus şi la asta, chiar dacă ne-ar fi costat – atunci am fi fost noi proprietari pe tot ce e acolo. Din păcate, terenul pe care sunt unităţi de alimentaţie publică este privat. Vom intensifica verificările în Complex. Eu sunt deschis inclusiv la schimburi de teren, pentru că îmi doresc să avem un campus universitar civilizat. Nu vreau unul cu iz monastiresc, pentru că în lume este şi aşa ceva (…) Trebuie să simţi şi puţină viaţă, dar nu în maniera în care s-a ajuns la noi, la debandadă. Fiecare vinde ce vrea, cum vrea, fără nicio restricţie”, a mai afirmat Robu.
Edilul a explicat că, deşi poliştii locali aplică în continuare amenzi pentru vânzarea de băuturi alcoolice în Complexul Studenţesc, hotărârea de consiliu local prin care a fost stabilită această interdicţie a fost atacată în instanţă, iar unii comercianţi au obţinut câştig de cauză.
Unii dintre tineri s-au declarat sceptici cu privire la rezultatele acţiunilor organizate de Poliţia Locală.
„Legat de Poliţia Locală – da, e prezentă în Complex, dar trebuie făcută diferenţierea între o prezenţă activă şi una pasivă. I-am văzut de multe ori stând de vorbă cu portarii sau pe canapele prin cluburi…”, a reclamat un alt tânăr prezent la întânirea cu primarul.
O altă problemă reclamată de tineri ţine de Policlinica Studenţească. Reprezentanţii studenţilor spun că unitatea nu este dotată corespunzător şi că de multe ori medicii nu sunt de găsit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!