Consilierii locali sunt puși să voteze proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2022. Așa cum tion.ro scria încă de luni, reprezentanții primăriei majorează impozitele pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice, pentru care se propune o majorare de 20%. Creșterea este mai mare pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, care vor plăti la fel ca persoanele juridice, adică de trei ori mai mult decât până acum. Detalii găsiți AICI!
O altă noutate venită din partea primăriei se referă la bonificația de 10% acordată pentru cei care își plătesc impozitele integral până la data de 31 martie.
„Pentru anul 2022, acordarea bonificației de 10% pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren sau a impozitului asupra mijloacelor de transport, datorat pentru întregul an, până la data de 31 martie a anului 2022, se propune doar pentru contribuabilii persoane fizice, spre deosebire de anul 2021 în care bonificația se acordă și persoanelor juridice”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.
Anul acesta, firmele din Timișoara au avut o astfel de bonificație, după 12 ani în care au plătit impozitele integral și nu au beneficiat de scutire. S-a acordat în urma unui amendament propus de PNL, votat la hotărârea din decembrie 2020 pentru stabilirea impozitelor pe anul 2021.
De bonificație au beneficiat aproximativ 30% din societățile comerciale din Timișoara, iar economia făcută de firmele care au plătit cu anticipație impozitele a fost de 3,5 milioane de lei, spunea un consilier local liberal.
Odată cu stabilirea impozitelor și taxelor locale pe anul 2022, primăria propune și majorarea unor taxe. În cazul taxei pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor, aceasta crește ca urmare a indexării aplicate conform HCL 133/2021, de la 15,40 + 0,01 lei/mp pentru fiecare metru pătrat care depășește suprafața de 1.000 mp la 16 + 0,01 lei/mp pentru fiecare mp care depășește suprafața de 1.000 mp. Din același motiv crește și cuantumul taxei pentru îndeplinirea procedurii de divorț pe cale administrativă de la 550 la 564 de lei.
„Pentru anul 2022 se propune majorarea cuantumului pentru următoarele taxe:
Taxa zilnică pentru utilizarea temporară a locurilor publice se modifică:
• Pentru desfacerea de produse ce fac obiectul comerţului în standuri situate de-a lungul drumurilor publice, în parcări, în chioşcuri, tonete amplasate de-a lungul drumurilor publice, rulote, etc.:de la 0,10 lei/mp/zi în zona A la 3 lei/mp/zi în zona A; de la 0,10 lei/mp/zi în celelalte zone la 2 lei /mp/zi în celelalte zone.
• Pentru desfacere de produse ce fac obiectul comerţului pe terasele sezoniere de la 0,10 lei/mp/zi pentru lunile mai, iunie, iulie, august la 2 lei/mp/zi pentru lunile mai, iunie, iulie, august; de la 0,10 lei/mp/zi pentru lunile martie, aprilie, septembrie, octombrie la 1 leu mp/zi pentru lunile martie, aprilie, septembrie, octombrie de la 0,10 lei/mp/zi pentru lunile ianuarie, februarie, noiembrie, decembrie la 0,50 lei/mp/zi pentru lunile ianuarie, februarie, noiembrie, decembrie, cu terase sezoniere neutilizate de la 0,10 lei/mp/zi la 0,25 lei/mp/zi”, se arată într-un comunicat emis de PMT.
Reprezentanții Primăriei Timișoara propun și eliminarea a 12 taxe speciale, dar a fost reintrodusă taxa pentru promovarea turistică a orașului. Urmează să fie introdusă și taxa specială pentru salubrizare, care nu este inclusă în proiectul de hotărâre privind impozitele și taxele locale și care va face obiectul unui proiect de hotărâre distinct.
Proiectul privind taxele și impozitele locale a fost publicat luni și ar trebui să fie supus dezbaterii publice, dar reprezentanții primăriei nu au anunțat când va avea loc aceasta.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XBravo, trebuia cineva sa puna piciorul in prag. 0.10 lei /mp ? Era o batjocura pentru un chiosc in buricul targului cand altii platesc chirie mult mai mare…
Acuma ‘CIOCUL MIC”noi am fost fraieri care am avut incredere in ei si am votat pentru ei.Asa ne trebuie un nou “CURENT”in primarie.Dar ne cam eletrocuteaza noul asta curent
-
Adica tu esti de acord cu faptul ca se pierde 10% pentru a face patronii sa plateasca ceva ce oricum trebuie sa plateasca… Asta era o forma de ajutor de la stat.
Foarte bine sa dispara acest 10% si sa inceapa cu controale si amenzi pentru cei care nu platesc.
La intins mana suntem primii…
luati de la FRITZZ
Mai era, acum 10 ani, un alt dobitoc care referitor la impozite spunea “sa geama aia cu Q7”!
Sper ca-l stiti pe hotul berceanu?
Taxe sa fie ca sa aiba lgbtisti bani peste festivalurileneroziei!
-
Degeba taxeaza sa zicem 20000 euro pe an un posesor de Lamborghini…ala oricum are venituri nete de minim 3-4 milioane euro…adica il taxezi vreo 0.5% pah masina…in schimb pe un prost care castiga net 2000 lei pe luna, 500 lei impozit anual pe jegul lui de BMW din anul 2000 inseamna 3%…si daca pui inca 500 anual in plus la facturile de apa, curent si gaz…omul e terminat.
E foarte jegoasa insinuarea ca bogatii simt taxele si impozitele la fel ca oanenii de rand.
USR istilor, , ne-ati pacalit si acum furati ca in codru!
DIN PACATE MAREA TRAGEDIEI A ROMANIEI ESTE CA NU AI CU CINE VOTA!
TOTI SUNT HOTI, TOTI AR TREBUI BAGATI LA PUSCARIE!
Am vrut o tara ca afara. O sa fim proprietari pe nimic si o sa fim fericiti. In timp ce Fritz inca se mai plimba cu mertanul ala despre care spunea ca o sa-l dea inapoi, populimea sa foloseasca tramvaiele turcesti, alea a la Firea, ca suntem pe timp de criza si trebuie sa fim storsi, pardon, salvati, de tot ce mai avem. Asa ca sa va grabiti sa platiti taxele si impozitele, ca la anu sa poata dubla domn primar inca o data numaru de angajati si consilieri din primarie, ca e foame si la partid.