În ultimele zile de existenţă, Guvernul Cioloş le-a oferit timişorenilor un cadou: demararea licitaţiei pentru studiul de fezabilitate pentru centura sud de ocolire a oraşului. În mod normal, în aprilie ar trebui să avem desemnată firma care se va ocupa de revizuirea studiului de fezabilitate. Interesant este că în proiectul de buget pe 2017 al Ministerului Transporturilor centura sud nu este individualizată ca şi obiectiv investiţional, fiind menţionate centurile pentru alte oraşe: Suceava, Târgu Mureş, Bacău, Carei, Târgu Jiu, Caracal, Comarnic, Buşteni, Câmpina, Mihăileşti, Săcuieni. Este drept, începerea lucrărilor la centura sud este programată doar pentru anul viitor.
Totuşi, există două obiective importante prevăzute la finanţare în noul buget. Este vorba de un centru intermodal pentru transportul de marfă. Conform proiectului de buget, asemenea centre intermodale ar urma să fie realizate în câteva locaţii prioritare: București, Timişoara, Oradea, Cluj-Napoca sau Bacău. Despre finanţare nu se spune nimic concret, doar că ar urma să fie dezvoltate din bani europeni, deci fără o sursă clară.
De asemenea, se vorbeşte despre Aeroportul Internaţional Timişoara, aici urmând să fie susţinută cu bani de la buget demararea lucrărilor de extindere terminal sosiri pasageri.
În buget mai este prevăzută alocarea de bani pentru plăţile nerealizate la loturile deja deschise de autostradă între Nădlac şi Lugoj, dar şi pentru continuarea consctrucţiei la autostrada Lugoj – Deva.
UPDATE. Sorin Grindeanu confirmă derularea lucrărilor la centura sud, conform graficului iniţial
Primierul României, Sorin Grindeanu, fost preşedinte al CJ Timiş, cunoaşte destul de bine problema centurii şi spune că există toţi banii necesari construcţiei variantei sud de ocolire a Timişoarei. El a declarat pentru tion.ro că acest obiectiv este prevăzut în bugetul individual al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii din România – CNAIR şi că, în funcţie de realizarea lucrărilor, se vor aloca şi sumele necesare.
„Centura sud este prevăzută în bugetul CNAIR şi se va realiza în perioada următoare. Toate etapele se respectă, urmează să avem în primăvară firma care se va ocupa de actualizarea studiului de fezabilitate, vor demara lucrările. Obiectivul a primit loc pe lista de investiţii şi merge în continuare aşa cum s-a stabilit. Totul depinde de cei de la Drumuri, cât de repede se mişcă ei atât de repede vor fi alocaţi banii. Când se construieşte se finanţează, nu există niciun impediment”, ne-a declarat Sorin Grindeanu, prim ministru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!