Cea de-a patra ediţie a Târgului de Crăciun de la Timişoara va începe peste aproximativ două săptămâni, în data de 1 decembrie 2010, urmând să se desfăşoare până în 10 ianuarie 2011, astfel încât să cuprindă şi sărbătorile ortodoxe de rit vechi, spun reprezentanţii municipalităţii. În deschidere va fi organizat un concert şi tot atunci va fi pornit iluminatul festiv de sărbători în oraş.
Târgul va avea loc în centrul urbei, în Piaţa Victoriei, iar în funcţie de solicitări s-ar putea extinde şi în Piaţa Traian. Comercianţii îşi vor întinde căsuţele din lemn şi tarabele cu produse specifice sărbătorilor de iarnă – cel puţin aşa li se cere an de an, deşi până acum nu prea i-a verificat nimeni – în aşteptarea clienţilor care vor să facă un cadou cuiva drag de sărbători ori să guste din bunătăţile care vor fi prezentate, pentru că mâncarea s-a vândut tot timpul bine la târg.
Interes ridicat pentru Târgul de Crăciun
Luni a fost ultima zi în care s-au putut depune la primărie dosarele pentru participarea la Târgul de Crăciun. Luni dimineaţă erau adunate nu mai puţin de 93 de cereri, iar reprezentanţii municipalităţii preconizau că pe ultima sută de metri se vor mai înscrie câteva zeci de comercianţi, la fel ca în fiecare an. Oficialii primăriei trebuie să facă selecţia în următoarele zile, pentru că nu vor avea loc toţi şi se va crea înghesuială în centru.
„Selecţia se va face în principal în funcţie de produsele pe care intenţionează să le vândă, dar şi în funcţie de numărul căsuţelor solicitate. De aceea le-am cerut poze şi o listă cu produsele. Se vor comercializa produse tradiţionale de sezon şi mâncare, fără pitici de grădină, berze şi încălţăminte pentru că nu reprezintă specificul târgului. Anul acesta vom fi mult mai restrictivi. Cei care nu respectă lista de produse, care devine anexă la contract, pierd dreptul de a participa la următoarele trei târguri”, a explicat directorul Direcţiei de Comunicare a municipalităţii, Violeta Mihalache. Există spaţiu pentru 60-65 de comercianţi maxim în Piaţa Victoriei, după estimările autorităţilor. Primăria pune la dispoziţie 33 de căsuţe, iar cu restul vin chiar comercianţii.
Pe lângă comercianţii autohtoni şi cei veniţi din alte judeţe ale ţării, există şi persoane din alte ţări care s-au arătat dornice să participe la Târgul de Crăciun de la Timişoara. Este vorba de participanţi din oraşele înfrăţite cu Timişoara: de la Szeged, din Ungaria, de la Karlsruhe, din Germania, şi de la Cernăuţi, Ucraina, care vor avea câte o căsuţă la târg.
Fără beţe de Moş Nicolae în centru
Pentru că anul acesta târgul va începe în 1 decembrie, primăria nu va permite vânzarea nuieluşelor de Moş Nicolae în Piaţa Victoriei. Beţele de Sfântul Nicolae vor putea fi însă comercializate în restul oraşului, iar autorităţile locale eliberează deja avize în acest sens. Cei care vor mai spre centru în speranţa că vor face vânzare mai mare trebuie să scoată din buzunar 3 lei pe zi pe metrul pătrat, iar ceilalţi trebui să plătească 2 lei pe metrul pătrat, spune şeful Serviciului Publicitate şi Comerţ de la Primăria Timişoara, Adrian Ilin.
A. Strugariu
Citiți principiile noastre de moderare aici!