Sărbătoarea care a avut loc la Grădinița Lenau este cea care marchează sosirea primăverii. Aproximativ 200 de copii de grădiniță au venit vineri, la Lenau, în costume de carnaval, au mâncat împreună micul dejun, cu bucate aduse de părinți, au dansat și s-au distrat.
„Faschingul este una dintre tradițiile șvabilor bănățeni, pe care noi continuăm să o ducem mai departe în grădiniță. Are loc la finalul lunii februarie, înainte de Lăsatul Secului. Pentru a le explica copiilor facem o sărbătoare în întâmpinarea primăverii. Copiii au venit costumați, a fost un moment de distracție în care toți se simt bine și pe care îl sărbătorim în fiecare an. Toate grupele de grădiniță au participat la această sărbătoare, de la grupa mică la cea mare. Toți copiii au venit costumați, au mâncat împreună micul dejun cu bunătăți aduse de părinți de acasă, s-au distrat, au cântat, au dansat și au purtat costume de carnaval”, a spus profesoara Cecilia Bundău, directoarea Grădiniței Nikolaus Lenau din Timișoara.
Nu numai copiii au venit costumați, ci și educatoarele. În plus, la „Lenau” a avut loc, în aceste zile, și Ziua Porților Deschise, manifestare prin care reprezentanții unității de învățământ au prezentat viitorilor copii de grădiniță și părinților spațiile unde se țin cursuri și personalul didactic.
Însă de unde își trage originile această sărbătoare? Ne explică Mariana Crețoni, cadru didactic în cadrul Grădiniței Nikolaus Lenau:
„Carnavalul este o sărbătoare care își trage originea încă din timpul romanilor și grecilor, care obișnuiau să sărbătorească, la început de an, renașterea vieții, primăvara. Astfel, carnavalul se sărbătorește prin dansuri și baluri mascate la început de an.
Preșcolarii așteaptă, mereu, cu nerăbdare, această sărbătoare, putându-se costuma în prinți, prințese, personaje din poveste, care pentru un scurt timp prind viață, dinozauri, clovni și multe alte costume colorate și vesele, care te transformă într-o lume de vis, de basm.
Alături de preșcolari, toate cadrele didactice sunt costumate și ele. Se face paradă costumelor și fiecare preșcolar își prezintă ținuta.
Pentru această sărbătoare, preșcolarii confecționează măști, coifuri, clovni. Tradiția spune, că această sărbătoare, se serbează prin servirea cu gogoși”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!