Problema a fost sesizată de studenţi în urmă cu mai bine de o săptămână şi, în ciuda corespondenţei dintre administraţia Universităţii de Medicină şi Farmacie şi cea a Universităţii de Vest, care sunt proprietarele celor două cămine, cu Coltermul, problema nu a fost remediată nici acum.
Directorul administrativ al Universităţii de Medicină şi Farmacie, Filip Fiat, susţine că a primit şi un răspuns oficial de la Colterm, care însă nu are cum să îi încălzească pe studenţi. “Căminele care nu primesc căldură în acest moment sunt 10, care ne aparţine, şi 13, care este al Universităţii de Vest. Nu este o problemă tehnică a căminelor, este o avarie pe canalul termic, pe care nu a rezolvat-o Coltermul. Am făcut adrese, ne-au dat şi un răspuns oficial prin care ne anunţă că vor rezolva problema cât pot de repede. Eu sper câ până la sfârşitul săptămânii să se rezolve”, a spus Fiat.
Studenţii au trecut la aeroterme
Directorul UMF se declară depăşit de problemă şi spune că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru ca studenţii să aibă căldură, mai exact, le-a dat voie să îşi monteze în camere aparate de încălzit fără să mai scoată bani în plus pentru plata curentului. “E o problemă care pe mine mă depăşeşte. Singura soluţie pe care noi am putut să o dăm studenţilor a fost să le permitem să îşi pună încălzitoare, aeroterme, şi nu vor plăti contravaloarea energiei electrice consumate până la remedierea acestei probleme”, a mai spus Fiat.
Şi reprezentanţii Colterm afirmă că sunt în căutarea unei soluţii, însă problema e “delicată”, deoarece pentru a ajunge la conducte, muncitorii ar trebui să dărâme patru fast food-uri care au fost construite chiar deasupra reţelei de termoficare. “Sunt patru fast-food-uri construite pe reţeaua de termoficare, iar o intervenţie pentru remedierea avariei ar însemna distrugeri masive pentru proprietari. Este o situaţie delicată, dar Colterm caută o soluţie împreună cu reprezentanţii primăriei şi avocatul proprietarilor. Şi sperăm să o găsim cât mai curând, pentru că este vorba de nişte studenţi care au rămas în frig”, susţine purtătorul de cuvânt al Colterm, Laura Bondrilă.
Soluţie de avarie
Coltermul ar mai avea o soluţie, mai rapidă, la această problemă: să devieze conductele de termoficare care leagă cele două cămine. Însă, susţin reprezentanţii Colterm, şi această soluţie este pusă sub semnul întrebării deoarece terenul pe care ar trebui montate aceste conducte noi aparţine tot unor patroni de fast food.
Şi viceprimarul Sorin Grindeanu s-a implicat în această problemă şi afirmă că o soluţie ar putea fi găsită în şedinţa Consiliului Local Timişoara de săptămâna viitoare, când executivul va propune alocarea unei sume pentru devierea conductei de termoficare. “Singura soluţie pe care o avem este ca marţi, la şedinţa de Consiliu Local, să facem o rectificare de buget şi să alocăm nişte bani pentru devierea conductei. E o soluţie pe care ne-a prezentat-o Coltermul, să deviem conducta pe sub o porţiune de domeniu public pe care o mai avem acolo”, a spus Grindeanu.
Viceprimarul a precizat că, până la viitoarea şedinţă a Consiliului Local Timişoara, nu există nicio şansă ca avaria să fie remediată, iar studenţii să primească din nou căldură. Mai mult, Primăria Timişoara este într-un proces cu proprietarii fast food-urilor chiar pentru acest teren, iar o intervenţie a muncitorilor acum ar însemna un nou proces pentru municipalitate…
Exasperaţi deja de lipsa de confort din camere şi de faptul că edilii oraşului nu găsesc soluţii rapide la această problemă, mai mulţi studenţi cazaţi în cele două cămine au început deja să îşi caute apartamente de închiriat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!