Spre deosebire de alte concursuri școlare, la concursul dedicat elevilor cu deficiențe de vedere, etapa pe școală este echivalentă etapei județene, în țară existând numai șapte unități cu acest specific. Astfel, la Timișoara, la etapa națională din perioada 26-29 aprilie 2023 vor veni numai elevii calificați în urma acesteia.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data de 26 aprilie, de la ora 17, și va fi găzduită de Universitatea de Vest din Timișoara.
Probe
Potrivit organizatorilor, este „cel mai amplu eveniment din categoria concursurilor școlare în domeniul dizabilității vizuale”. Pe elevi îi așteaptă, printre altele, probe scrise la limba română, matematică, engleză și tehnologia informației, dar și probe practice, cum ar fi cele de citire și scriere rapidă în Braille.
La fel ca în etapa pe școală, elevii vor susține și la cea „națională” probe scrise sau probe practice, în funcție de disciplina de concurs. Ei pot opta pentru una sau două probe, cu condiția ca una dintre ele să fie din cadrul probelor teoretice și cealaltă din cadrul probelor practice. Există, totuși, un număr limită de elevi stabilit de regulament pentru fiecare disciplină.
Probele de concurs sunt:
- La clasa a VIII-a: probe scrise la disciplinele limba şi literatura română și matematică și probe practice la disciplinele tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor și citire-scriere corectă și rapidă braille.
- La clasa a XII-a: probe scrise la disciplinele limba şi literatura română, matematică/Istoria României/Geografia României și engleză și probe practice la disciplinele tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor și citire rapidă braille.
„Etapa locală se va desfășura la nivelul unităților școlare din țară implicate iar etapa națională a concursului se va desfășura la Liceul Teoretic Special «Iris» Timișoara .În prima zi vor avea loc probele scrise, iar a doua zi probele practice. Pentru toți participanții va fi organizată o seară culturală și o excursie de promovare a valorilor culturale din județul Timiș. Premierea participanților se va face individual pentru ambele probe”, spun reprezentanții IȘJ Timiș.
Obiective proiect
Proiectul are trei obiective principale:
- Deschiderea copiilor cu deficiențe de vedere care excelează în diferite domenii spre participarea în cadrul unor competiții de profil, având oportunitatea de a dubla performanța academică cu realizarea unor conexiuni interpersonale;
- Realizarea de oportunități viabile în demersul excelenței în educație pentru deficienții de vedere, într-un mediu care stimulează performanța;
- Eliminarea diferențelor esențiale dintre oportunitățile de învățare oferite grupurilor dezavantajate (copii nevăzători, slab văzători, cu nevoi speciale etc.) și cele oferite majorității.
Pe termen mediu și lung, listei se adaugă și „stimularea şi dezvoltarea gândirii ştiinţifice, stimularea creativităţii, cultivarea şi dezvoltarea spiritului de competiţie şi fair-play”.
Cele șapte licee din țară care participă în fiecare an la acest concurs sunt: Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic „Sf. Maria” Arad, Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta” București, Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Vedere Bucureşti, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău, Liceul Teoretic Special „Iris” Timișoara și Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Târgu Frumos. În 2022, faza națională a concursului a fost organizată de unitatea din Cluj-Napoca.
Concursul este organizat de Asociația pentru Sprijinirea Copiilor și Tinerilor Ambliopi și Nevăzători (ASCTAN) Iris și Liceul Teoretic Special Iris, în parteneriat cu Ministerul Educației și Consiliul Județean Timiș prin programul Timcultura 2023.
Citiți principiile noastre de moderare aici!