După șapte ani de la deschiderea șantierului, fațada Liceului Lenau ar fi trebuit să fie complet reabilitată. A venit însă pandemia, iar ultimul contract, semnat încă din decembrie 2019, nu a putut fi onorat. Reprezentanții primăriei susțin că nu s-a putut lucra pentru că noul constructor trebuia să stabilească anumite soluții cu firma care a făcut proiectul. Cu toate acestea, schelele stau de vreme bună pe clădire. Iar de ceva timp au fost duse și materialele de construcții. Acum ar fi fost deblocate lucrurile, iar „clădirea va aduce un plus de aspect considerabil în acea zonă”, susține primarul. Numai că vreme de două săptămâni, cât se desfășoară examenele naționale, se face iarăși o pauză pe șantier.
Șantier de 7 ani pentru clădirea veche
Povestea reabilitării Liceului Lenau a început cam de șapte ani. Șantierul a fost pornit în primăvara lui 2013, cu două proiecte: unul cu bani de la nemți, iar altul cu bani din bugetul local și de la Uniunea Europeană.
PMT a primit 400.000 de euro prin programul KfW al Băncii de Credit pentru Reconstrucție și Dezvoltare a Germaniei, pentru refacerea acoperișului, a fațadei exterioare și a curții interioare, dar și pentru înlocuirea tâmplăriei vechi de la liceu. Lucrările au fost oprite la doar câteva luni de când au început, după ce constructorul a intrat în insolvență.
Din 2014 până în 2015, PMT a demarat o nouă etapă a lucrărilor, cu bani de la bugetul local, dar șantierul a continuat cu bani de la UE. Au fost consolidări, reparații la structură, la tâmplărie, la planșee, dar și achiziții de mobilier nou, echipamente didactice și echipamente IT, de aproape 6,7 milioane de lei cu TVA. Numai că și aici s-au oprit lucrările, primăria având probleme cu firma care a câștigat licitația.
Fațada a rămas neterminată până în ziua de azi. A mai fost o licitație în trecut, dar și a doua firmă a intrat în insolvență. Au fost probleme și cu proiectul, s-a ajuns în instanță, iar fațada de la liceul care a dat doi laureați de Nobel a rămas așa.
Firma care ar trebui să finalizeze lucrările – Alex-Dia Construct – are la dispoziție opt luni de la semnarea ordinului de începere și 2 milioane de lei, în baza contractului semnat în decembrie 2019.
Alex-Dia Construct mai are deschise două șantiere pe bani publici: la Opera Română și la clădirea primăriei de pe str. Vasile Alecsandri 1, iar Constructim amenajează în următorii doi ani viitorul campus Lenau, cu 12 milioane de euro.
Campusul Lenau, prima școală ridicată după Revoluția din ‘89
Piatra de temelie pentru campusul școlar Lenau din spatele Facultății de Artă a fost pusă în septembrie 2019. Lucrările au început cu descărcarea arheologică, iar prin luna mai a acestui an a fi fost demarată construcția propriu-zisă, conform celor din primărie.
Campusul se va întinde pe mai bine de un hectar, iar clădirile școlare vor avea trei etaje și parțial patru etaje. Vor fi 48 de săli de clasă, laboratoare de informatică, fizică, chimie, biologie, sală de gimnastică de 300 mp, bibliotecă convențională în limba germană și bibliotecă digitală, dar și un cabinet medical. Peste 1.200 de elevi din clasele I-VIII vor studia acolo.
Lucrările ar trebui să fie gata în doi ani de la ordinul de începere. Primele estimări erau că noul campus va fi finalizat până în septembrie 2021, însă este greu de crezut că noile spații vor putea fi folosite înainte de 2022.
Valoarea contractului este uriașă, se ridică la aproape 60 de milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 12,5 milioane de euro, sumă care cuprinde și dotările.
O clădire ca nouă pentru Lenau
Municipalitatea mai alocă o sumă frumușică pentru Liceul Lenau. Planul este să fie reabilitat fostul Colegiu Ion Mincu de pe str. Gh. Lazăr nr. 22-30. Devizul general, aprobat nu demult de consilierii locali, ajunge la 11,37 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 2,3 milioane de euro.
Conform documentației DALI pregătită de Bau Proiect SRL, în baza unui contract încheiat în 31 decembrie 2019, clădirea folosită de clasele V-VIII de la Lenau, a avut parte doar de lucrări superficiale și reparații. Are degradări serioase și e nevoie de o investiție la fel de serioasă.
Imobilul este format din trei corpuri de clădire, fiecare cu acces separat. Lucrările înseamnă reabilitarea completă, refacerea în întregime a instalațiilor sanitare, termice și electrice, realizarea de instalații de telefonie, internet, wireless, supraveghere video, refacerea izolării termice, asanarea subsolului tehnic, refacerea completă a finisajelor interioare și exterioare. Banii se vor lua din bugetul local.
Per total, pentru clădirea veche, campusul școlar și renovările necesare la fostul colegiu vorbim despre investiții de peste 80 de milioane de lei, echivalentul a 17 milioane de euro.
Articole pe aceeași temă:
Liceul „Lenau”, iar în șantier. Firma Alex-Dia a ajuns la a treia lucrare serioasă pe bani publici
Liceul Lenau vs. Colegiul Ion Mincu. Primaria Timisoara desfiinteaza un liceu vechi de 50 de ani
Trimite articolul
X“Șantier de 7 ani pentru clădirea veche”. Exact asta e ritmul de lucru in EPOCA ROBU. In S A P T E ani a reusit sa faca nimic acolo. Ba da, a R E U S I T sa piarda finantarea din partea statului german… APLUZE. APLAUZE PRELUNGITE!!!!
Cand o sa inceapa scoala o sa fie dezastru mai ales in contextul noilor masuri de distantare sociala . Nu au fost construite nici o scoala sau gradinita noua in ultimii 30 de ani in Timisoara doar au fost desfintate pe banda rulanta . Robu arunca cu milioanele de euro pe amenajari de parcuri spatii verzi si la toamana baga copii in cort sau containere . Pai mai Robulache asa ti-au facut tie comunistii aia rai care au construit scoli si gradinite in toate satucele din tara asta ? Pe care tu si gsaca politica de dupa 90 le-ai inchis ?
Cladirea a fost construita prin anii 1760 si adusa la forma actuala intre anii 1873-1875… deci a durat 2 ani acum 150 de ani.
Acum in 2020 cu dezvoltare in forta a primarului N Robu si a administratiei sale au trecut 7 ani, de trei ori mai mult decat a
durat reconstructia din anii 1870, si tot nu este gata!
Cel care se autodeclara ultra cinstit si uatra corectul trebuie sa raspunda in fata timisorenilor pentru marile sale realizari.
Sapte ani?
Pai nu a durat atata construirea de la ZERO a cladirii. Si asta cu tehnica de atunci. De acuma peste 100 de ani.
Suntem de rasul curcilor, ne ia mai mult timp sa facem o reparatie la ceva vechi ce s-a facut candva de la zero, ne costa mai mult o reparatie la o cladire, decat o cladire noua, ne laudam de doua ori mai mult acuma cu reparatiiele decat s-au laudat aia atunci cu facutul.
Ori e incompetenta aici, ori cineva nu stie ca e pe locul gresit pentru el.
Despre finantarea, ca am pierdut-o ca nu ne-am miscat, nu stiu exact. Am auzit ceva, dar nu vreau sa comentez.
Stiu numai ca autostrada Arad – Calafat(ramura principala) este pe fonduri nerambursabile de la Europa si era oferita pe tava inca iain te de a intra noi in UE, deci inainte de 2007 (era varianta de ocolire a fostei Yugoslavi, ce se razboia atunci – si noi inca nici azi nu am facut studiile de fezabilitate.
La fel si Ramura secundara Lugoj – Constanta este de atunci. Si inca nici azi nu o avem gata si inca nu stim cand o sa o avem gata, Se mai fac studii, se fac cercetari, ne scarpinam inca dupa urechi si la noada, si aia de la Europa asteapta deci de vre-o 15 ani sa ne-o facem. Cel putin.
Si daca mergem la Brüxell si ne lovim cu caramida in piept ca ce voinici suntem si ce capabila este Romania, ne miram ca aia nu ne iau in serios.
Teorema “lucrului bine facut” ! ? Nicidecum,,doar fusherai marca robu..
-
S-au molipsit de la ceilalti, aia rosii.
Si aia (ciumetii rosii) au excelat in “lucru bine facut”.
1. Autostrada A1 cu tunele, tot lucru bine facut. S-au molipsit de la nemti. Masoara de 3 ori si taie odata. (Adaptat, masoara si planifica de 3 ori si nu face niciodata)
2. Sectoare de autostrada azi inaugurate (una chiar de Ponta, care tot la psd a fost, si maine surpate
3 Muzeul Banatului – bine facut de 15 ani in santier , cred-
4. Polivalenta aia. bine facuta de nici macar 1 mc de beton nu s-a miscat
5 Centuta orasului, – bine facuta de nu exista nici azi. Si ce e facut e cu o banda de sens , ca de-a doua nu au ajuns banii, sau e facuta la misto. Si centura de la Domasnea e cu 2 benzi pe sens, dar Domasnea e mai importanta ca Timisoara.
6. Aeroportul bine facut…
7….
Sa continui? Ca acusi ajung la 99 .Nu zic ca PNL-ul e cum e, dar cu PSD m-am lamurit. Bine facut la PSD e furtul, cu Nastase, Severin, Dracnea, in frunte cu teldrum, cu baronii locali. Bine facuta e coafura si engleza lu Coana aia de a fost prima ministreasa. Bine facut e schimbatul propriilor primministrii ca ciorapii, bine facut e accesul la fonduri europene, bine facut e cursul Euro-leu, ca are asa cresteri spectaculoase leul. De la 3,5 a crescut la 4,8. Bine facut este imprumutul in 3 ani a 30 miliarde euroi. Bine facuta e resstructurarea Justitiei , Bine facuta e munca Avocatului Poporului (rosu) , Bine facuta curtea aia a CSM, ce ne spune acuma ca nu ea a cerut schimbarea lu Kövesii, ci ca Presedintele a vrut asta.
Aici PNL-ul oricat s-ar stradui nu ii ajunge.
Bine facut era si aurul din trezoria londoneza, ca daca ajungea in tara era ca si confiscat de pomanagii. Era facut / transfacut in giuluri si lanturi la gatul baronilor.Stii proverbul, rade ciob de oala sparta! Pana acuma nu stiu ce a facut bine PSD-ul. Aha , poate alegerile la diaporezi, sau interdictiile de a putea alege la diasporezi. Sa stai la coada 12-14 ore si sa nu apuci sa intrii la votare, chiar ca e lucru bine facut. Facut bine sa nu poata vota diasporezii ci numai aia de la sate cu turismul electoral. Ca si asa nu ne voteaza afara nimeni, vorba pesedistului seff.
-
Bine punctat!
-
Pandemia a aparut în Februarie 2020. Deci nu se poate justifica o întârziere de 7 ani din cauza ei. Nu mai spuneti prostii.
In 7 ani nu au fost în stare sa refaca o fatada! In 2 ani jumatate s-a construit podul de la SanFrancisco! Intr-un an jumatate, acuma în Iunie, se termina si se da în circulatie podul Morandi din Genova. Trebuie sa fii un iresponsabili impotent si incapabil ca sa nu termini o fatada în 7 ani!!! Daca publicam performanta asta în ziare occidentale, vor râde si curcile de asa tâmpiti.