Autorităţile locale nu au reuşit să aloce bani pentru refacerea blocului de pe strada Constantin Brăiloiu din Timişoara, afectat de o explozie devastatoare la începutul anului trecut. Deşi structura de rezistenţă a fost afectată, oamenii s-au mutat înapoi în bloc deoarece nu au altundeva unde locui. Degeaba au implorat autorităţile locale să aloce 100.000 de euro necesari reparaţiilor, pentru că problema a fost pasată între Primăria Timişoara şi Prefectura Timiş. Aşa se face că, de aproape un an, oamenii locuiesc fără apă caldă, căldură sau curent.
În această dimineaţă, din cauza condiţiilor precare în care locuiesc cele aproape o sută de familii, a mai fost înregistrată o victimă. Este vorba de o femeie de 54 de ani. Deoarece era zi de pensie, vecinii s-au alarmat pentru că femeia nu răspundea la uşă. L-au chemat pe preşedintele blocului şi au intrat în apartament, unde au găsit-o pe femeie moartă, pe jos.
Vecinii susţin că femeia a murit cel mai probabil din cauza condiţiilor precare în care locuiesc, însă o concluzie clară va putea fi stabilită de anchetatori abia după efectuarea autopsiei.
“Într-un apartament dintr-un bloc din zona Girocului din Timişoara a fost găsită decedată o femeie în vârstă de 54 de ani. La faţa locului s-a deplasat de urgenţă un echipaj al poliţiei, în urma verificărilor efectuate pe corpul victimei nu au fost descoperite urme de violenţă, iar corpul neînsufleţit a fost transportat la morgă în vederea efectuării necropsiei pentru a stabili cauzele decesului”, a afirmat Emil Andrei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.
UPDATE 1: Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a afirmat că, imediat după explozia din iarna anului trecut, Instituţia Arhitectului Şef a emis în regim de urgenţă o autorizare de construcţie pentru refacerea imobilului.
“Asociaţia de Proprietari era obligată să depună o documentaţie care să conţină o expertiză tehnică finală în vederea obţinerii autorizaţiei definitive de construire, lucru care nu s-a întâmplat”, a afirmat Ciuhandu.
Acest lucru nu e de mirare, ţinând cont că, potrivit expertizei realizate Departamentul de Construcţii Civile Industriale şi Agricole din Cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara, pentru refacerea imobilului sunt necesari între 90.000 şi 208.000 de euro, bani pe care proprietarii apartamentelor din blocul afectat de explozie nu îi au.
Ciuhandu afirmă că municipalitatea a făcut tot ce a putut pentru locatarii de pe strada Constantin Brăiloiu, ADP realizând sprijinirile de protecţie şi efectuând verificări din două în două luni, costurile acestor intervenţii fiind de peste 46.000 de lei. Însă, afirmă primarul Timişoarei, municipalitatea nu poate da bani pentru reconsolidarea clădirii, deoarece acest lucru nu este legal, însă a purtat o corespondenţă cu Instituţia Prefectului Timiş, fără niciun rezultat.
“S-a purtat o corespondenţă cu Instituţia Prefectului – un număr de patru adrese – în vederea asigurării finanţării lucrărilor de intervenţie necesare la imobil, dat fiind faptul că Primăria Municipiului Timişoara nu are posibilitatea legală de a face astfel de lucrări din bani publici la o clădire proprietate privată. Din păcate, corespondenţa cu Instituţia Prefectului a rămas fără nici un rezultat concret”, a mai afirmat Ciuhandu.
UPDATE 2: Băcală: “Este un eveniment nefericit, o să insist la Guvern să aloce fondurile necesare”
Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a declarat că moartea femeii de 54 de ani este un eveniment nefericit şi că va face toate demersurile pe lângă Guvern pentru a aloca banii necesari pentru refacerea structurii de rezistenţă a blocului.
“Este un eveniment nefericit. Am înţeles că doamna era şi bătrână şi bolnavă, însă doar poliţiştii pot stabili cauzele morţii ei. O să depunem eforturi la Guvern să vedem dacă putem să îi ajutăm pe aceşti oameni. Dar soluţia nu e la mine, e la Primăria Timişoara. Oricum, noi nu o să îi lăsăm pe oameni aşa. O să insist pe la Guvern să aloce fondurile necesare”, a afirmat Băcală.
Prefectul a ţinut să precizeze că Primăria Timişoara are temei legal pentru a aloca fondurile necesare reabilitării blocului şi chiar le-a sugerat edililor să se dea singuri în judecată, pentru a obţine o hotărâre judecătorească în acest sens, “aşa cum au procedat şi în cazul sporurilor ilegale pe care şi le-au acordat”.
“Iniţial au spus că nu au bani, după care au spus că nu au temei legal. Când le-am dat temeiul legal, au spus iarăşi că nu au bani. Acum, iarăşi spun că nu au temei legal. Eu le sugerez să procedeze ca atunci când nu aveau temei legal să îşi dea stimulente: să se dea singuri în judecată şi să obţină o hotărâre judecătorească. Dar nici nu e nevoie, pentru că temei legal este”, a mai spus Băcală.
B.A.M.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!