Problema nu este una cu specific românesc, apare şi în restul ţărilor foste comuniste şi este legată în primul rând de educația în domeniu, mai bine spus a lipsei acesteia.
O practică ce ar trebui să fie o excepţie de la regulă, operaţia de naştere prin cezariană, a devenit o obişnuinţă în rândul femeilor din România. Chiar dacă doar o femeie din 200 ar trebui de fapt să nască astfel, procentul total al celor care aleg această modalitate de a da viaţă este îngrijorător de mare, am aflat de la Bogdan Cioată, medic specialist.
La Maternitatea Bega acest procent al naşterilor prin cezariană ajunge la 60%, în timp ce în clinicile private urcă până la 80%. În mod normal, această procedură medicală ar trebui aplicată doar în cazul apariţiei unor complicaţii legate de făt.
Director medical în cadrul unei clinici private, el spune că ceea ce solicită pacientele trebuie dus la bun sfârşit. Chiar dacă li se explică beneficiile şi necesitatea naşterii naturale, mămicile preferă cezariana.
„Fiind o clinică privată, e normal să ţinem cont de preferinţele pacientelor. Dar, totuşi, credem că este prea mult şi vrem să luăm mai multe măsuri. Principalele motive pentru care femeile doresc să nască prin cezariană îl reprezintă atât frica de durere, dar şi faptul că le va fi afectată viaţa intimă, dacă vor naşte natural”, ne-a mai declarat Bogdan Cioată.
Costurile „la privat” ajung la 1.300 de euro în cazul cezarianei, aceasta în timp ce naşterea pe cale naturală pleacă de la 950 de euro. Desigur, în cazul anesteziei epidurale şi în funcţie de restul substanţelor medicale folosite în procesul naşterii costurile la procedura clasică pot ajunge până la 1.100 de euro.
„O naştere naturală este benefică pentru făt, aceasta stimulează copilul, el are oxigenarea plămânilor mai bună. El se aşează singur, în mod natural, în cazurile normale, şi iese mai uşor la naştere”, a declarat Bogdan Cioată.
În ţările vestice practica medicală la naştere este total diferită. Acolo la cezariană se ajunge doar în 20% dintre cazuri.
„Am avut ocazia să lucrez în străinătate, iar acolo există o adevărată cultură a naşterii naturale. Spre exemplu în Franţa, şi mamele franceze, dar mai ales cele din ţările africane nasc aproape în totalitate pe cale naturală. Medicii de acolo se iau cu mâinile de cap atunci când vine vorba de o naştere cu o mamă provenind din fostul bloc comunist. În majoritatea cazurilor acestea cer cezariană, iar la mamele care nu sunt la primul copil sunt mari probleme, majoritatea mămicilor au suferit deja o cezariană”, a mai declarat Cioată.
El mai spune că este un adevărat risc medical să naşti pe cale naturală după o cezariană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!