Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele a şapte studii de gen efectuate de Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România, APFR Timişoara, începând cu anul 2007. Joi, reprezentanţii asociaţiei au lansat aceste studii, care surprind realitatea la nivel local şi naţional, în ceea ce priveşte stereotipurile şi prejudecăţile la adresa femeii şi menţinerea diferenţelor de gen la locul de muncă, în sistemul de educaţie şi protecţie socială.
„Studiile noastre arată că, la nivel de percepţie, femeile şi bărbaţii nu simt discriminarea, dar în practică lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel. Un exemplu este faptul că femeile angajate pe un post similar cu bărbaţii sunt mai slab plătite. Legiuitorul, instituţiile abilitate sunt cele care trebuie să schimbe această stare de lucruri. Rolul nostru ca şi organizaţie este să tragem semnale de alarmă, să punem pe agenda publică această tematică, aceste teme de interes, pentru că, până la urmă, ne afectează pe toţi, ca societate”, a precizat Vasile Moldovan, din partea APFR Timişoara.
Studiile realizate de APFR Timişoara sunt pe următoarele tematici: „Condiţiile de muncă în sectorul public”, „Accesul femeilor la finanţare”, „Femeile în STIM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică)”, „Dezvoltarea carierei şi siguranţa locului de muncă”, „Stereotipuri de gen”, „Excluziune socială”, „Educaţie şi învăţare”.
Beneficiarul celor şapte studii de gen realizat de A.P.F.R. Timişoara este Consiliul Judeţean Timiş, în calitate de partener în cadrul proiectului european Gender4Growth, finanţat prin Programul de Cooperare Interregională INTERREG IVC.
„Proiectul nostru îşi propune să implementeze bunele practici la nivelul a opt regiuni europene. Ideea este să preluăm bunele practici de la cei ce au mai puţine probleme în domeniu”, a precizat Mariana Eftimie, manager al proiectului din partea CJT.
Proiectul Gender4Growth are ca obiectiv actualizarea politicilor economice ale partenerilor, cu accent pe problematica egalităţii de şanse între bărbaţi şi femei, prin identificarea politicilor economice de succes în domeniu şi transferul acestora către parteneri.
Proiectul este derulat de către opt parteneri din şapte ţări europene: Ile de France (Franţa), Veneto (Italia), Insulele Baleare şi Catalunia (Spania), Lindköping (Suedia), Kethi (Grecia), Budapesta (Ungaria) şi Judeţul Timiş (România).
Citiți principiile noastre de moderare aici!