„Cele mai bune exemple de hărţuire psihologică sunt cele în care femeile vin la noi şi ne povestesc că la serviciu li se dau birouri fără calculatoare şi sarcini sub cele menţionate în fişa postului. Că sunt marginalizate şi li se refuză promovarea. Practic, ele nu pot fi concediate, dar prin aceste practici sunt determinate să-şi dea singure demisia. Am avut deja zeci de cazuri care ni s-au adresat”, explică Cristina Fometescu, directorul unui proiect lansat marţi la Timişoara de Asociaţia Colfasa.
Sub denumirea „Sprijin femeilor discriminate pe piaţa muncii”, reprezentanţii Colfasa, împreună cu Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România (APFR), le-au explicat reprezentanţilor instituţiilor publice locale şi ai firmelor private ceea ce înseamnă hărţuirea psihologică şi ce se poate face pentru a rezolva aceste probleme.
În următoarea perioadă, 470 de femei din vestul ţării vor fi informate asupra fenomenului. „Este, practic, un termen nou pentru România. Discriminarea psihologică la locul de muncă este un fenomen oarecum invizibil, dar cu efecte negative importante asupra femeilor în cauză. În cadrul acestui proiect, care va dura trei ani, vrem să le învăţăm pe femei să ia atitudine în astfel de cazuri, sa strângă dovezi. Le vom oferi consiliere psihologică şi juridică în orice situaţie. Femeile din Timiş care se ştiu într-o astfel de situaţie se pot adresa către APFR, la telefon 0256/ 293.183, care ne este partener în proiect”, a completat Cristina Fometescu. Ea a precizat că în următoarele luni se va deschide la Timișoara și un Centru de suport pentru cazurile de hărţuire psihologică la serviciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!