Proiectul s-a dorit un îndemn adresat tinerilor de a gândi critic asupra unei istorii exclusiviste, care, ignorând contribuţiile femeilor, adică a mai bine de jumătate din omenire, la facerea ei, nu poate avea pretenţia la mai mult de jumătate de adevăr.
Agenda culturală HerStory, elaborată de echipa SPICC (Solidaritate Participare Incluziune Cooperare Comunicare), la care au colaborat șase eleve, Ștefania Borși, Ana Maria Burdușa, Diana Cărășel, Aura Chelu, Raluca Vlad și Raluca Scarlat, prezintă 365 de microbiografii ale unor personalități feminine naționale și internaționale, care și-au adus aportul la dezvoltarea umanității și care se pot constitui în modele de urmat pentru tânăra generație.
Așa cum se precizează în prefața agendei, „HerStory extinde consensul istoric tradițional, ce prezintă istoria ca o întreprindere dominată intelectual de către bărbați. Femeile au fost, sunt și vor fi parte a istoriei noastre și o istorie cu adevărat echilibrată și inclusivă recunoaște importanța dintotdeauna a femeilor pentru societate. HerStory informează asupra rolului femeilor în istoria umanității, prezentându-le contribuțiile la dezvoltarea societății prin știință, afaceri, literatură, sport, politică și civism sau artă. Parafrazând-o pe Myra Pollack Sadker, care spunea că „de fiecare dată când o fată deschide un manual și citește despre o istorie din care lipsesc femeile, se simte fără de valoare”, ne dorim ca „de fiecare dată când o fată deschide o agendă HerStory și citește despre femei minunate și plusvaloarea pe care au adus-o acestea societății, să se simtă puternică, determinată și pe deplin încrezătoare în sine”.
„Prin intermediul agendei, am dorit să redăm femeile unei istorii din care nu au lipsit niciodată! Și să provocăm viitorul!”, transmite echipa SPICC.
Citiți principiile noastre de moderare aici!