Trandafiri, bujori, crenguțe de magnolii, flori de păr, petunii, crini, gerbere, orhidee sunt doar câteva dintre florile folosite de designeri pentru decorurile impresionante din cele trei piețe centrale ale Timișoarei. Fericirea florală este tema principală a Timfloralis de anul acesta, care se întinde în Piața Victoriei, Piața Libertății și Piața Unirii, de vineri până duminică.
38.000 de euro a costat doar caruselul din Piața Victoriei, gândit de olandezul Dennis Knepkens, care a folosit 27.000 de fire de flori pentru proiectul „Pure happiness”.
Nici Fântâna cu Pești din centrul orașului nu a scăpat neîmpodobită. Filomena Brisc și Bianca Negrea „s-au jucat” cu 27.000 de flori pentru un decor de aproape 17.000 de euro. Acoperișul de umbrele întregește și el decorul de la festivalul florilor, pus la punct pentru al șaselea an la rând de Asociația Noi Re-Creăm.
Ioachim Erema, un florist stabilit în Anglia, care a livrat mulți ani florile pentru familia regală din Marea Britanie, le-a pregătit iubitorilor de flori „Aleea fericirii”, cu 10.000 de fire, în Piața Libertății, un proiect de peste 12.000 de euro.
„În căutarea fericirii” se poate merge și în Piața Unirii, unde proiectul „10.000 de zâmbete” și-a lăsat amprenta pe fântâna din cea mai frumoasă piață din Timișoara. 22.000 de euro a costat decorul Ellei Fodor.
Primarul Nicolae Robu a urcat pe scenă în Piața Victoriei și a ținut o adevărată pledoarie orașului Timișoara, în care, spune el, investitorii se înghesuie să vină datorită seriozității pe care o găsesc.
„Noi suntem un oraș pe care multă lume îl invidiază. (…) Aici se muncește cu seriozitate, cu eficiență. (…) Noi creăm și oportunități de a ne distra, pentru că merităm. Suntem în stare și să susținem dezvoltarea orașului, la toate capitolele. (…) Atragem fonduri europene, avem proiecte depuse de 480 de milioane de euro, nu cred că e cineva măcar pe aproape de această cifră din alte părți din țara noastră. (…) 320.000 de flori sunt prezente, oameni buni, 320.000 de flori sunt prezente la această ediție, toate proiectele sunt frumoase, toate merită aprecierea și lauda noastră. (…) 150 de persoane au muncit ca noi să ne putem bucura și trebuie să fim recunoscători”, a spus Robu, de pe scenă.
Edilul s-a plimbat vreme bună prin centrul orașului, împreună cu soția, și a admirat toate decorurile. A stat de vorbă cu oamenii, ca de fiecare dată, și a făcut zeci de fotografii.
„200.000 de euro am investit în acest an, o mulțime de oameni se bucură de ceea ce se întâmplă pe banii respectivi, e plin de lume în Piața Victoriei. Ca și în anii precedenți, vom fi om lângă om în tot acest spațiu. Se fac o mulțime de poze, de filmulețe pe lângă aceste aranjamente. Am fost oprit de o familie formată din două generații și era și o fetiță din a treia generație. Mi-au spus că trăiesc în Anglia, dar vor să se întoarcă în Timișoara și m-au întrebat de unde s-au inspirat. Le-am spus că am umblat în foarte multe locuri și am cules câte ceva de peste tot. Mi-au spus că și ei au umblat în multe locuri, dar că nu au văzut așa ceva. Ei, atunci le-am dezvăluit că multe din ideile pe care le vedem sunt inspirate din Dubai, de la celebra «Miracle Garden». Asta este realitatea în privința multor idei care se găsesc aici, în festivalul nostru, dar în ceea ce privește proiectele, aici este creativitatea floriștilor excepționali care vin la festival. Noi trebuie să venim cu lucruri pozitive, societatea românească prea mult s-a încrâncenat și există așa o aplecare parcă înspre a scoate mereu în evidență răul. Sigur că răul este prezent, dar trebuie să fim pozitivi, să vedem alături de el binele, care este dominant. Ne-am propus să tonifiem oamenii cu mesaje de bine, de bucurie, de fericire, cu culori vii, sunt aranjamente excepționale”, a completat Robu.
Vor fi și statui vivante în cele trei zone de festival, grație proiectului „Check street art” pregătit de designerii Hoca Virag Francisca, Simona Noroc și Bianca Negrea.
Deschiderea Timfloralis a avut loc vineri, la ora 17, fiind marcată cu o paradă a Fanfarei Big Band, nelipsită de la evenimentele primăriei. Zâna Timfloralis se va plimba și ea cu un grup de dansatoare prin centrul orașului, iar pe scena din Piața Victoriei, din 19 până în 21 aprilie, vor avea loc fel de fel de demonstrații floristice.
A cincea ediție a Festivalului Timfloralis costă Primăria Timișoara peste 200.000 de euro, potrivit oficialilor municipalității.
Programul complet anunțat de PMT:
Vineri, 19 aprilie
Piața Unirii:
16 – Mini-Mini Reflex
16.30 – Fanfara Big Band
Piața Victoriei:
17 – Deschiderea oficială
17.20 – Show floral Denis Kneepkens
18 – Dance with Franciska
18.15 – Show floral „ Searching for happiness” Alina Nagy-Ghinea și Marius Schiell
19 – Moment coregrafic Liceul de artă Ion Vidu
19.30 – Timișoara, oraș gradină
20-20 – Concert vocal Simfonic susținut de Filarmonica Banatul, dirijor: Laurenţiu Muntean, soliști: Narcisa Brumar, Mihaela Ispan, Bogdan Zahariea, Lucian Onita.
Sâmbătă, 20 aprilie:
Piața Victoriei:
12.30 – Program muzical-coregrafic Incubatorul de artă
14 – Demonstrație florală „Happy Inspiring”, Master Florist Teunis Veenema
14.40 – Școala de balet SuzanArt Dance
17 – Școala de dans Anne Dance Studio
17.30 – Chromatick Voice, cântece despre flori
19 – Show floral Simona Wesolowski – Zeița dacică Bendis, zeița Lunii, a pădurilor, a farmecelor, a nopții.
19.40 – Izabela Toth, Ana Maria Moldovan, Raluca Milin
20 – Demonstrație florală, Ioachim Erema
21 – Prezentare de modă Felix Ramiro
Duminică, 21 aprilie:
Piața Victoriei:
11.30 – Palatul copiilor
13 – Școala de dans și balet „The Dancers”
13.30 – Școala de balet „Denisse”
14– Demonstrație de artă florală – Master Florist Teunis Veenema
18 – Show floral Deniss Kneepkens
18.40 – Poka Robert
19 – Show floral Ella Fodor
19.50 – Iguana Fitness dans
20 – Cvartet Music.
Citiți principiile noastre de moderare aici!