Numărul de pacienți mușcați de căpușe care se prezintă la spitalul de la Pădurea Verde este în creștere, afirmă reprezentanții unității spitalicești. Medicul Virgil Musta transmite mai multe măsuri pe care oamenii să le ia, pentru e preveni infectarea cu bacteria ce produce boala Lyme. Din luna mai și până în prezent, la spital au venit 65 de pacienți mușcați de căpușe, cei mai mulți fiind în ultima perioadă.
Dacă observați o căpușă pe piele, prima măsură este să o scoateți. Cu anumite indicații.
„Prima măsură de prevenire a bolii este să depistam căpușa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument și să o extragem. Acest lucru este ușor de făcut dacă seara, după ce am fost la iarba verde, facem dus și căutam o eventuală excrescență pe piele, trecând ușor cu mâna pe toată suprafața corpului, chiar si prin par. Daca descoperim o căpușă, atunci trebuie să o scoatem. Este foarte important să o îndepărtăm fără sa-i rupem capul, deoarece exista riscul ca acesta să poată transmite în continuare bacteria ce cauzează boala Lyme. Pentru aceasta luăm un tampon de vată și îl îmbibăm în alcool sau iod, după care îl punem timp de 5 minute pe căpușă. Prin aceasta manevră, căpușă slăbește prinderea de piele și, astfel, reușim să o scoatem ușor prin răsucire în sensul invers acelor de ceasornic”, spune dr. Virgil Musta.
În plus, este recomandat ca la iarbă verde sau la ieșirile prin iarbă mare să aveți o pătură pe care să stați și pantaloni lungi eventual. De ajutor sunt și spray-urile anti-căpușe.
În cazul în care căpușa este depistată după câteva zile, este necesar un consult medical pentru începerea unui tratament profilactic. Boala Lyme debutează între 3 și 30 de zile de la contact. Se formează o zona roșie la locul înțepăturii, care are mijlocul mai pal (eritem caracteristic). Mai apoi sunt specifice durerile de cap, de mușchi și de oase, dar și o oboseală accentuată. Dacă boala evoluează, poate apărea o erupție pe piele și în alte zone ale corpului. În cazul în care nu este tratată la timp, boala poate evolua cu afectare articulară, cardiacă și neurologică. Dacă forma este deja avansată, se vorbește de forme cronice.
Este recomandat de asemenea să vă adresați medicilor, dacă găsiți căpușa și nu știți de cât timp este pe piele. De asemenea, medicii intervin și dacă căpușa nu a fost scoasă cu totul sau dacă apare eritemul caracteristic în locul mușcăturii.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XBa musta acum.esti iegspiert si in capuse ?
Nu mai plangi cu lacrimi de crocodil ca vine valu si ia calu?
Oricum in Romania daca te musca capusa maxim iti da niste antibiotice acolo, nimeni nu iti face analize sau ceva. 10% din capuse poarta boala lyme.
Incepe deja sa ma doara in ….(dos), are Musta ceva de spus?
Și mai ales de căpușele din sistemul medical as zice. Cei ce ne obligă să purtăm măști, deși suntem vaccinați (mă refer la acest segment)
Iarba trebuie cosita, atata tot.
Si daca nu ma feresc de capuse…..ce face? Iara se reintroduce purtarea mastii in aer liber!?
Javra de Musta nu că om nu mai este de ce nu ne explică și nouă de ce frate-su refuză categoric vaccinarea? Banii sunt buni dar desigur că dacă te vaccinezi nu ai timp să te și bucuri de ei. O să dai socoteală în fața Domnului și o să arzi in Iad. Blestemul tău se va propaga în neamul tău în forme groaznice că ai participat la genocidul fraților tăi.
La M Profilaxis se fac teste anticăpușe?
Musta…..ce gluma, un caraghios cu aer de expert.