Pentru prima dată, această rasă a fost prezentată la o expoziţie internaţională de păsări de curte la Viena, în anul 1875, de către două persoane din oraşul Dumbrăveni, din Transilvania, care au expus 14 exemplare. Acestea au fost cumpărate imediat de nişte crescători germani. În anul 1877, la expoziţia austriacă a societăţii crescătorilor de păsări, rasa „Gât Golaş de Transilvania” a suscitat interesul general şi tot atunci s-a stabilit standardul rasei. Astfel, ea a început să fie foarte căutată, în anul 1904, cu prilejul Expoziţiei Internaţionale de la Drezda.
„Este o rasă mixtă, de o importanţă deosebită pentru noi, reprezentând o valoare naţională. Exemplare de rasă pură nu mai există decât foarte puţine în Transilvania. Ceea ce este remarcabil la aceasta pasăre este rusticitatea şi adaptabilitatea de care dă dovadă”, ne-a declarat Tiberiu Lelescu, şeful Direcţiei Agricole Timiş. „Carnea este deosebit de gustoasă şi de fragedă, randamentul la tăiere fiind foarte bun. Acesta este şi motivul pentru care rasa este intens folosită în hibridările pentru obţinerea puiului “broiler””, am mai aflat de la Lelescu.
Cele mai multe ferme care cresc găini din rasa „Gât Golaş de Transilvania” sunt situate în Silezia, în nordul Franţei, precum şi în vestul Israelului. Potrivit fermierilor, găinile din rasa românească sunt apreciate pentru gustul lor şi pentru rezistenţă.
Astfel, găinile Gât golaş de Transilvania s-au evidenţiat în mod deosebit printr-o excepţională rezistenţă şi adaptabilitate la climate excesiv de calde.
Probabil că această rasă de găini este cunoscută de majoritatea celor de la ţară. Însuşirile de exterior caracteristice sunt gâtul golaş până sub guşă şi puţinătatea penajului de pe corp care lipseşte practic de pe piept şi abdomen, regiuni corporale unde pielea este netedă şi fină. Greutatea la găini este de 2-2,5 kg, iar la cocoşi de 2,5-3 kg. Producţia de ouă este de 120-170 de bucăţi pe an, un ou având 55-65 g. Puicile încep ouatul după 7-8 luni.
Rasele Gât Golaş provenite din Transilvania sunt răspândite în toată lumea, inclusiv Africa de Sud, unde sunt cunoscute sub numele de „Kaalnek”. Un motiv îl reprezintă faptul că suportă mai bine căldurile extreme decât celelalte rase. De altfel, Germania a încercat să populeze Gât Golaş în sud-vestul Africii încă înainte de primul război mondial.
„Fiind o rasă românească, ar fi de dorit ca un număr cât mai mare de crescători din ţara noastră să se ocupe de creşterea ei în rasă curată. Din păcate, rasa de păsări Gât Golaş de Transilvania este pe cale de dispariţie în Banat. În judeţul Timiş nu avem ferme specializate pentru creşterea acestei rase, ele se găsesc izolat în gospodăriile populaţiei, efectivul fiind de circa 70.000-90.000 de păsări”, ne-a mai declarat Tiberiu Lelescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!