Evenimentul este organizat de Universitatea Tibiscus din Timişoara, Grupul Ambasadelor Latinoamericane şi din Caraibe în România (GRULAC), Consulatul Onorific al Spaniei la Timişoara, Consulatul Onorific al Republicii Peru la Timişoara, iar deschiderea oficială va avea loc luni, 18 mai, de la ora 18, la librăria Cărtureşti de pe strada Mercy.
Vor vorbi Ciprian Vălcan, prorectorul Universităţii Tibiscus , José Antonio Arróspide del Busto, Ambasadorul Republicii Peru la Bucureşti, José Miguel Viñals, Consulul Onorific al Spaniei la Timişoara, Rufino Delgado Montenegro, Consulul Onorific al Republicii Peru la Timişoara și Adrian Dinu Rachieru, prorectorul Universităţii Tibiscus din Timişoara.
Toate filmele sunt subtitrate în limba română, proiecțiile se desfășoară de la ora 18,30, la Librăria Cărturești Mercy, iar accesul publicului este liber.
Luni, 18 mai, va rula filmul argentinian „Cerro Bayo” (2011), regia Victoria Galardi.„Sezonul de schi se apropie într-o stațiune montană din Patagonia aflată la poalele Cerro Bayo,însă pacea și liniștea sunt perturbate atunci când JuanaKeller, capul unei familii de acolo, încearcă să se sinucidă. Cât timp Juana se află în comă, viața copiilor și nepoților săi se va schimba radical, iar acest incident va scoate la suprafață atât părțile cele mai bune, cât și pe cele mai rele din fiecare personaj”, se arată în sinopsis.
Marți, 19 mai, va fi film brazilian: „Orașul bărbaților”, regia Paulo Morelli (2007), „urmărește povestea lui Acerola și Laranjinha, doi prieteni care cresc împreună într-o favelă din Rio de Janeiro. La împlinirea vârstei de 18 ani, băieții întâmpină primele dificultăți ale vieții de adult. Acerola (Douglas Silva) încearcă să-și educe fiul de numai 2 ani. Obișnuit cu libertatea și viața lipsită de griji, se simte îngrădit de căsătorie și se plânge de paternitatea timpurie. Pentru Laranjinha (Darlan Cunha), problema nu este aceea de a fi tată, ci de a nu avea unul. Războiul drogurilor izbucnit între bandele din favelă le va pune în pericol viața, iar un adevăr îngrozitor ieșit la iveală va amenința să le distrugă vechea prietenie”.
Miercuri, 20 mai, „Femeia lui Ivan” (2011) vine din Chile, regia Francisca Silva: „Încă din copilărie, Natalia trăiește captivă în casa lui Ivan. În ciuda mediului opresiv la care este supusă, existența cotidiană a celor doi își urmează cursul natural. Atunci când tânăra începe să-și descopere sexualitatea, puterea răpitorului scade și lasă locul dorinței de a o iubi și de a rămâne alături de ea pentru tot restul vieții. Locuința se transformă treptat într-un câmp de bătălie, în care Ivan și Natalia schimbă iubirea cu libertatea”.
Joi, 21 mai, film din Columbia: „Sofia și încăpățânatul” (2012): – „Sofia este o femeie în vârstă care niciodată nu a ieșit din satul în care locuiește. Împreună cu soțul ei Alfredo duce o viață liniștită și previzibilă într-o regiune andină, departe de coastă. În acest an, Alfredo i-a promis că o să se țină de cuvânt și-i va împlini visul de a o duce pentru prima oară să vadă marea, însă caracterul său dominator este mai puternic și găsește o nouă scuză pentru a nu-și ține promisiunea. Temându-se că viața nu-i va mai oferi o altă șansă, Sofia se teme să pornească într-o nouă aventură. Pe de altă parte, Alfredo va deveni un prizonier al propriei încăpățânări și nici nu-și închipuie ce lecție este pe cale să primească”.
Vineri, 22 mai, va fi proiectat filmul cubanez „Conducta” (2014), regia Ernesto Darranas Serrano: „Chala are 11 ani, locuiește cu mama sa devotată și antrenează câini pentru lupte ca să mai câștige ceva în plus. Acest mediu de violență uneori are ecou la școală. Carmela este profesoara lui din clasa a șasea și băiatul are un mare respect pentru ea. Dar când Carmela se îmbolnăvește și este obligată să stea departe de clasă câteva luni, o profesoară nouă, incapabilă să se împace cu firea lui Chala, îl transferă pe acesta la o școală de corecție. La întoarcere, Carmela se opune acestei măsuri și altor transformări petrecute în clasa ei. Relația dintre profesoara veterană și copil devine tot mai puternică, dar acest atașament va pune în pericol rămânerea celor doi în școală”.
Seara de sâmbătă, 23 mai, este rezervată filmului mexican „Uimitorii pești-pisică”, regia Claudia- Saint Luce: „Claudia, o tânără singuratică și gânditoare care lucrează într-un supermarket, ajunge la urgențe cu un caz sever de apendicită. În acest context o cunoaște pe Martha – o femeie internată în patul de alături, care este vizitată mereu de către copiii săi. Neobișnuitul echilibru din această familie contribuie la stabilirea unei prietenii puternice între aceasta și Martha. Ulterior pornesc într-o călătorie cu mașina, pe parcursul căreia începe să se dezvolte o legătură strânsă între Claudia și fiecare dintre copiii Marthei”.
Luni, 25 mai, cinefilii au parte de un film din Peru, „Pantaleón și vizitatoarele”, regia Francisco Lombardi: „Căpitanul Pantaleón Pantoja, un important militar cu o viață exemplară și o căsnicie fericită, este însărcinat cu organizarea Serviciului de Vizite, un sistem ambulant de prostituție, creat pentru a împăca necesitățile sexuale ale soldaților distribuiți în locuri îndepărtate ale Amazonului. Misiunea este condusă de Pantaleón cu o eficiență obsesivă, astfel devenind un succes deplin. Apariția fermecătoarei și misterioasei Columbiene în viața sa și șantajul la care este supus de El Sinchi, un jurnalist corupt și influent, estompează obiectivele căpitanului Pantaleón Pantoja și dau viață unei multitudini de conflicte care creionează istoria. Între comedie și dramă, filmul este portretul scrupulos al unui personaj obsedat de reguli și corectitudine și, în același timp, o reflecție asupra unui sistem de valori ipocrite și nemiloase”.
Pentru marți, 26 mai, este pregătit un film din Uruguay, „Cochilia” (2007), regia: Carlos Ameglio: „Un creativ din domeniul publicității moare subit în timp ce lucrează la ideea dezvoltării unui tratament antigripal. Din acest moment, Pedro, fostul său partener, începe o căutare complicată în încercarea de a combate ideea de moarte, uzurpându-i locul lui și folosindu-se de notițele lăsate în urmă de prietenul său. Pe drum se întâlnește cu un orfan, un copil de pe stradă care treptat îl va ghida inconștient către o idee nouă și unică”.
Festivalul se încheie miercuri, 27 mai, cu un film din Venezuela -„Samuel”, regia César Lucena: „Povestea se petrece în zonele muntoase din Venezuela. Samuel (Eric Wildpret) este un tânăr mecanic care, după căsătoria cu iubita lui din copilarie (Ananda Troconis) descoperă că are un dar: el este capabil să-i vindece pe cei bolnavi, numai atunci când intră într-o stare de hipnoză. Cum descoperă acest lucru? Deoarece Alma nu poate avea copii – motiv pentru care a fost respinsă de primul ei soț, un fermier din regiune (Don Baudilio, jucat de către Dj Trece) – se decid să meargă la un vraci (Manuel Porto) și realizează că tocmai Samuel este cel care are răspunsul”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!