Consiliul Județean Timiș a prevăzut în bugetul din acest an suma de 5,6 milioane de lei pentru manifestări culturale. Cei care au depus proiecte și sunt nemulțumiți de rezultate pot face contestații în perioada 31 mai-3 iunie.
Astfel, la capitolul „Manifestări culturale realizate de instituțiile de cultură profesioniste din județul Timiș”, primesc bani Teatrul German, Opera Națională și Filarmonica Banatul.
Teatrul German de Stat din Timișoara a solicitat 300.000 de lei pentru Festivalul European de Teatru Eurothalia (21-29 septembrie), ediţia a VIII-a, însă primește doar 100.000 de lei.
Opera Naţională Română din Timişoara a cerut 112.000 de lei pentru organizarea, în perioada 2-4 septembrie, a Festivalului de operă și operetă în Parcul Rozelor din Timişoara şi în 20 septembrie la Teatrul Municipal din Lugoj. Primește doar 70.000 de lei.
Filarmonica Banatul din Timişoara a solicitat suma de 99.000 de lei pentru a organiza Gala de Blues Jazz ,,Kamo”, în perioada august – noiembrie 2022, dar va primi 30.000 de lei.
93 de localități din Timiș primesc finanțare de la CJT
De asemenea, 93 de localități din Timiș primesc diverse sume de bani de la CJT prin Timcultura la secțiunea „Manifestări culturale realizate de autoritățile locale din județul Timiș”. În cele mai multe dintre cazuri, banii vor fi folosiți pentru organizarea zilelor localității respective, dar sunt alocate fonduri și pentru unele evenimente de tradiție. Este vorba despre Festivalul Lubeniței la Gottlob (14-15 august), ajuns la a XII-a ediție, Serbările Toamnei, ediția a XI-a a Festivalului Tradiții Belințene și Festivalul Papricașului, vinului și al țuicii, ediția a XII-a, care va avea loc în octombrie la Buziaș. Lista completă o găsiți AICI.
La capitolul „Manifestări cultural-artistice și educative realizate în spațiul DKMT”, Consiliul Județean Timiș, prin Timcultura, alocă bani pentru 11 evenimente, printre care se numără Nedeea românilor de pretutindeni, ediția a XXII-a, care va avea loc în luna august pe Valea Fărășeștiului din comuna Tomești.
De asemenea, mai sunt prevăzuți bani pentru evenimentul Borders of Roock, care va avea loc în octombrie la Jimbolia și Tradiții gastronomice în pusta Banatului, prima ediție, ce va avea loc în septembrie la Otelec. Lista completă o găsiți AICI.
La secțiunea „Manifestări cultural-artistice și educative realizate de organizațiile neguvernamentale”, primesc câte 100.000 de lei fiecare: Fundația Didactica pentru proiectul Cultura ospitalității – Academia Ohma, prima ediție, iunie – decembrie, ce va avea loc la Buziaș; Asociația Magic Suport pentru Festivalul Internațional de Magie, prima ediție, ce va avea loc la Timișoara în toamnă, precum și Asociația Festivaluri pentru Tineri pentru Vest Fest – Festival Urban, ediția a VII-a iunie – iulie, care se va desfășura la Aerodromul Cioca.
CJT oferă bani fundațiilor și asociațiilor culturale
De 90.000 de lei beneficiază Fundația Politehnica Timișoara pentru a organiza Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est/La Est de Vest” (FILTM), ediția a XI-a, între 26 și 28 octombrie.
Fundația Academică Culturală primește 70.000 de lei pentru a organiza manifestarea Concert simfonic în Peștera Românești, ediția a XXXVIII-a, și manifestări specifice promovării online a culturii în regiune.
Fundația Universitatea de Vest din Timișoara are alocați 55.000 de lei pentru evenimentul Security Challenges in the Balkans, ediția a VI-a, în perioada iunie-iulie.
Asociația Art Time beneficiază de 50.000 de lei pentru Festivalul Zilele Muzicii Vieneze, ediția a X-a, ce va avea loc în perioada august-septembrie în Parcul Botanic, Parcul Regina Maria și Parcul Rozelor. De asemenea, asociația mai primește alți 40.000 de lei pentru a zecea ediție a concertelor ce vor avea loc în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, din septembrie până în decembrie.
Asociația Pro Art Fashion a obținut suma de 30.000 de lei pentru Timișoara Fashion Week, prima ediție, ce va avea loc în perioada iunie – octombrie la Timișoara, Ghiroda și Lugoj.
Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș primește bani pentru două proiecte: 40.000 de lei pentru Timiș County Break – Experiențe Culturale, prima ediție (iunie-decembrie) și 30.000 de lei pentru Vara în metropolă, prima ediție (iunie-septembrie), proiectul urmând a se derula la Timișoara, Sânmihaiu Român, Otelec și Foeni. Lista completă o găsiți AICI.
Alte 32 de proiecte finanțate prin Timcultura
La capitolul „Manifestări cultural-artistice și educative realizate de instituții în domeniul educației din județul Timiș”, CJT, prin Timcultura, finanțează 32 de proiecte. Printre acestea se află Concursul naţional de biologie ,,George Emil Palade” – Drumul spre perfecţiune, ediţia a VIII-a, pentru care Școala Generală nr. 30 va primi 15.000 de lei. De asemenea, Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara beneficiază de 12.000 de lei pentru Concursul interjudeţean de proiecte de mediu ecologica, ediţia a XV-a, care va avea loc la Făget în luna octombrie. Lista completă o găsiți AICI.
La secțiunea „Reviste on-line, editare și tipărire de carte și alte activități complementare editării și tipăririi”, sunt finanțate 30 de proiecte, precum Jimbolia – rânduieli în transformare (20.000 de lei) a Primăriei Jimbolia, Cultura curăţeniei (15.000 de lei) depus de Uniunea Europeană Banat din România și Tipărire album „Pictură” de Petru Galiș (8.000 de lei) al Asociației pentru Patrimoniu, Artă și Natură.
În schimb, nu a primit finanțare Asociaţia Culturală 2021 Timişoara Europeană pentru proiectul „I love Timișoara” (9.000 de lei solicitați). Lista completă o găsiți AICI.
La capitolul „Manifestări cultural-artistice, educative și de formare profesională destinate tinerilor” al Timcultura sunt finanțate șapte proiecte. Printre acestea se numără Magnetic Festival – ediția a VII al Asociației Lumea Voluntarilor, care a primit 70.000 de lei pentru perioada 1 iulie-30 septembrie și SOS – Educarea tinerilor privind măsurile de prim-ajutor și patrimoniu cultural local, prima ediție, derulat de Asociația Culturală Tradițională Negura în perioada septembrie-octombrie, ce beneficiază de 30.000. Lista completă o găsiți AICI.
400.000 de lei pentru organizarea Flight Festival
La ultima secțiune a Timcultura, „Manifestări culturale cuprinse în programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii”, este prevăzută cea mai mare sumă. Astfel, primește 400.000 de lei Fundația Flight pentru organizarea Flight Festival – festival internațional de muzică, arte și tehnologie, ediția a IV-a.
Cu 250.000 de lei, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Pădurea Bistra” va organiza Festivalul Codru, ediția a IV–a, între 25 -28 august în localitățile Moșnița Veche și Ghiroda.
Alți 200.000 de lei ajung la Fundația Universitatea de Vest din Timișoara pentru proiectul La UVT, Cultura e Capitală, ediția a II-a (iunie-noiembrie). Lista completă o găsiți AICI.
UPDATE. 250 de proiecte acceptate de comisia de selecție pentru finanțare
Consiliul Județean Timiș a anunțat marți că dintre cele 374 de proiecte depuse pe programul TimCultura, 250 au fost acceptate pentru finanțare de către comisia de selecție.
„Atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă a ținut cont de mai multe criterii. Menționăm aici valoarea culturală și artistică, originalitatea, capacitatea financiară și operațională a solicitantului, impactul, gradul de cofinanțare, relevanța în dezvoltarea culturală a județului, evidențierea multiculturalității, promovarea competitivității în rândul elevilor, valorificarea patrimoniului cultural bănățean, cât și sustenabilitatea în timp a proiectului”, au transmis reprezentanții CJ Timiș.
Comisia a fost formată din reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș și specialiști cu o experiență de minimum trei ani de practică în domeniul culturii din județul Timiș, după cum urmează:
- Vasile Ciuruș – președinte al comisiei de evaluare, consilier președinte;
- Alexandra Viviana Țecu – membru, consilier județean;
- Blaga Lucian – membru, consilier județean;
- Marius Cornea – membru, muzeograf Muzeul Național al Banatului;
- Diana Dincă – membru, bibliotecar Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”;
- Remus Vălungan – membru, șef serviciu Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș;
- Daniela Crețu – membru, referent literar Teatrul de copii și Tineret Merlin.
Trimite articolul
XSunt de acord cu banii alocati daca rezolva descarcarea/urcarea pe autostrada la Giarmata. Magia a ramas singura solutie.
Cum se face ca festivalul Codru a ajuns la editia a IV-a? Cand abia in 2019 a avut loc prima editie, iar de atunci a fost pandemie , timp in care sigur nu s-au desfasurat alte editii…
Articol scris de Roxana Deaconescu in TION:
“Pădurea Bistra este o arie protejată de interes național, care adăpostește specii prețioase de arbori, dar și habitate naturale. Se întinde în partea central-nordică a Timișului, în lunca stângă a râului Bega, la 12 km de Timișoara, pe peste 177 de hectare.
În 2019, acolo a avut loc pentru prima dată Festivalul Codru, organizat tot prin ADI Pădurea Bistra, festival „care se dorește a fi repus pe afiș de îndată ce o va permite situația creată de pandemie”, transmite noua conducere a asociației.”
Bani păpați!