Sub genericul Dor de Mariana , festivalul se va desfășura în perioada 26-29 septembrie, la Timișoara și la Bogâltin, locul de naștere al artistei.
“Este în firea bănățeanului să nu-și uite locurile și să se fălească cu acei oameni ai Banatului care i-au facut cinste. Și tot bănățeanului îi e drag să trăiască prin cântec și prin cei ce știu să bucure sufletul muritorului de rând prin căldura glasului ori intensitatea mesajului versificat transmis. Iar când toate acestea vin dinspre vremuri trecute, cu siguranță în inima oricăruia dintre noi se găsește și o parte din tot ceea ce a făcut Mariana Drăghicescu pentru Banatul ei și al nostru.
<<Dor de Mariana>> este motivul pentru care Timișul și Carașul își dau din nou mâna și totodată o modalitate de a transpune artistic efortul colectiv pe care oamenii care au prețuit -o pe neuitata artistă înțeleg să îl facă în, poate, cea mai frumoasă acțiune culturală ce va marca luna septembrie”, susține Codruța Moldovan, director adjunct al Centrului Județean de Cultură și Artă (CJCA) Timiș.
Competiția este deschisă soliștilor vocali cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani. În edițiile precedente, concurenții au avut de interpretat o doină sau o baladă fără acompaniament orchestral și o piesă de joc cu acompaniament, din zona pe care o reprezintă solistul. Printre probe s-au mai aflat recitarea unei poezii în grai, prezentarea unui obicei local sau a unui costum popular. De regulă, preselecția și concursul se desfășoară la Timișoara, iar laureații susțin un spectacol omagial la Bogâltin – Cornereva, în județul Caraș Severin.
Finanțatorii ediției a XI-a a festivalului sunt Consiliul Județean Timis, Consiliul Județean Caraș –Severin, Primăriile Timișoara, Reșița și Cornereva. Organizatorii, Asociația Mariana Drăghicescu și TVR Timișoara în parteneriat cu CJCA și Filarmonica Banatul, vor anunța în curând programul complet al competiției și al spectacolelor festivalului.
Născută în 1952 în satul cărășean Bogâltin, Mariana Drăghicescu a cântat încă din copilărie în cadrul Casei de Cultură din Băile Herculane. Primul ei șlagăr, marcând și debutul alături de Orchestra de muzică populară „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, a fost piesa „Duce-m-aș și m-aș tot duce /La măicuța mea, la cruce”, înregistrată la Radio Timișoara în 1972. În ciuda succesului de public , cântecul a fost cenzurat de către autoritățile comuniste. A cântat vreme îndelungată în cadrul Ansamblului Banatului, a realizat înregistrări la casa Electrecord, a efectuate numeroase turnee, cucerind un impresionant palmares și, mai ales, un incomensurabil capital de admirație din parte publicului. Festivalul care îi poartă numele a fost inaugurat în 1998, la un an după moartea (în Toronto, Canada) artistei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!